Ministerstvo se brání proti verdiktu, podle nějž by se mělo omluvit Rathovi za výroky státního zástupce

Ministerstvo spravedlnosti podalo odvolání ve sporu s bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem. České televizi informaci potvrdila mluvčí Městského soudu v Praze Štěpánka Tykalová. Podle prvoinstančního rozsudku by se měl resort omluvit za mediální výroky, které o expolitikovi pronesl někdejší státní zástupce Petr Jirát.

Omluvu za výroky bývalého státního zástupce Jiráta přiznal Obvodní soud pro Prahu 1 Davidu Rathovi v lednu. Spor ale bude pokračovat. „Bylo podáno odvolání stran žalovaného,“ sdělila mluvčí Městského soudu v Praze Štěpánka Tykalová. Případ se nyní k tomuto soudu přesouvá. Datum jednání podle justiční databáze zatím stanoveno nebylo.

Jirát, který dozoroval první větev korupční kauzy kolem Ratha, kritizoval bývalého politika v roce 2015 v rozhovoru pro Lidové noviny. Konkrétně kvůli jeho chování v soudní síni a údajných obstrukcích při jednání. Prohlásil, že bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje má v zahraničí schované stovky milionů pocházející z trestné činnosti. Zpochybnil také, že by Rath nastoupil do vězení. Řekl, že očekává, že politik po pravomocném rozsudku v kauze týkající se veřejných zakázek a korupce ve Středočeském kraji uteče.

Bývalý politik podal žalobu na ochranu osobnosti v roce 2017. Požaduje omluvu ve veřejné formě. Spor se táhne už sedmý rok, nebylo totiž jasné, koho má Rath žalovat. Původně žaloval přímo Jiráta, poté Krajské státní zastupitelství Středočeského kraje, kde působil. Nakonec soudy rozhodly, že musí prostřednictvím ministerstva spravedlnosti žalovat stát.

Davida Ratha zadržela policie v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína. Pražský vrchní soud později politika odsoudil za ovlivňování veřejných zakázek na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. V této takzvané první větvi kauzy dostal Rath sedmiletý trest vězení.

Politik byl odsouzen také ve druhé větvi korupční kauzy. K sedmiletému trestu mu přibyl rok, celkem tedy dostal osm let nepodmíněně. V květnu 2023 byl z vězení podmíněně propuštěn.