Rubrika Regiony

Ve středních Čechách a v Praze platí od úterý zákaz rozdělávání ohňů

Ve Středočeském kraji a v Praze se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo na zahradách se souvislým porostem, který umožňuje další šíření požáru. Zákaz souvisí s výstrahou Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím vzniku požárů. Výstraha zatím platí do půlnoci ze středy na čtvrtek. Za porušení povinností hrozí pokuta, varovala v pondělí mluvčí středočeských hasičů Veronika Švorcová Mocová. V případě organizovaného pálení čarodějnic bude možné akci za bezpečnostních podmínek uskutečnit, informoval mluvčí středočeského hejtmanství David Šíma.
včeraAktualizovánopřed 4 h hodinami|

Nechceme žít vedle baterkárny, opakují obyvatelé Dolní Lutyně

V Dolní Lutyni se konalo další setkání zástupců obce, kraje, zástupců projektu a místních obyvatel kvůli případné stavbě nové továrny na baterie do elektroaut. Druhá veřejná prezentace se nesla opět ve vyostřené atmosféře. Nové informace ale nezazněly. Podle investorů přinese gigafactory do regionu práci a okolním obcím peníze, místní ale namítají, že to bude na úkor půdy a okolní přírody. Místní obyvatelé zvýšenými hlasy zopakovali, že nechtějí žít vedle baterkárny.
před 4 h hodinami|

Starostkou Hřenska se stala Horáková

Zastupitelé Hřenska na Děčínsku zvolili novou starostku. Zdeňka Pánka (Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná), který stál v čele obce několik let, nahradila Kateřina Horáková ze stejného uskupení. Pánka po loňské rezignaci zastupoval místostarosta Robert Mareš, který nyní také oznámil svou rezignaci. Nahradí ho Alena Pačáková.
před 5 h hodinami|

Na Pražském okruhu u Ruzyně se srazilo několik aut, doprava na okruhu stála

Na pražském okruhu poblíž ruzyňského letiště odpoledne havarovalo několik aut. Hasiči z jednoho z nich museli vyprostili zraněného člověka. Záchranáři ošetřili dva zraněné, jeden z nich utrpěl vážná zranění. Okruh byl kvůli nehodě a přistání záchranářského vrtulníku nejprve uzavřený v obou směrech, kolem půl šesté byl omezeně průjezdný ve směru k letišti.
před 8 h hodinami|
On-line přenos

Krátce z regionů

  • Pondělí 29. dubna 2024
  • 20:32

    Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) předpokládá, že vznik zamýšleného národního parku Křivoklátsko ve Středočeském kraji projedná Poslanecká sněmovna letos na podzim. Místním, kteří proti vzniku parku protestují, podle něj chybí informace o jeho skutečných dopadech. Starostům opakovaně nabídl, že je s nimi schopen podepsat dohody týkající se zón či péče o park, řekl Hladík po návštěvě Křivoklátska.

  • 18:51

    Národní park České Švýcarsko omezuje s ohledem na výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu před nebezpečím vzniku požárů vstup turistů do lesa v nočních hodinách. Počet strážců přírody se před hlavní sezonou zvýší. Vybaveni budou i dronem s termokamerou.

  • 18:49

    Novým primátorem Mladé Boleslavi se stal Jiří Bouška (ANO), dosavadní první náměstek primátora. Vystřídal Raduana Nwelatiho (ODS), který vedl město od roku 2006. Výměna byla součástí koaličních dohod po komunálních volbách v roce 2022. 

  • 17:52

    Zastupitelé Hřenska na Děčínsku zvolili novou starostku. Zdeňka Pánka (Soutěsky - věc veřejná, věc neprodejná), který stál v čele obce několik let, nahradila Kateřina Horáková ze stejného uskupení.

  • 17:05

    Zastupitelé Zlínského kraje neschválili zařazení zlínské organizace Hvězda do sítě poskytovatelů sociálních služeb. Soukromý domov pro seniory tak nemůže žádat o dotaci. Na konci loňského roku zastupitelé Hvězdu ze sítě vyřadili, protože v té době neměla platnou registraci, úřady ji ukončily ke konci loňského roku. 

  • 16:59

    Pražský magistrát rozšíří parkovací zóny v některých městských částech, řidiči tak budou nově platit za parkování například v ulicích U Vodárny v Praze 2, Evropská v Praze 6 nebo Na Palouku v Praze 10. Schválili to radní. Za parkování rezidenti nyní platí 1200 korun za rok. Magistrát chystá změnu pravidel

  • 16:40

    Kvůli nehodě více aut poblíž ruzyňského letiště je obousměrně uzavřený Pražský okruh mezi Evropskou a Karlovarskou ulicí. Na místě přistává vrtulník. Hasiči z jednoho havarovaného auta vyprostili zraněného člověka. Zasahují také letištní hasiči, uvedlo pražské letiště.

Liberecký primátor zatím detaily ke korupční kauze spjaté s radnicí nedostane

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK) neuspěl se žádostí u policie a státního zastupitelství o získání konkrétního stanoviska ke korupční kauze spjaté s radnicí. Ve dvou, zřejmě nesouvisejících, větvích případu je obviněno osm lidí, mezi nimi i bývalý náměstek primátora a bývalý úředník. Primátor může dostat jen obecné informace, vyplývá z vyjádření náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové.

Proč policie odešla, když ho hledala? Pozůstalí po obětech střelby na filozofické fakultě stále neznají odpovědi

Uběhly už čtyři měsíce od střelby na filozofické fakultě v Praze a pozůstalí dodnes nemají jistotu, zda rozsahu tragédie nemohla policie zabránit. Otázky padají, odpovědi ne. Čeká se na konec vyšetřování. Ve čtvrtek pozůstalí přišli i do sněmovny, aby se zeptali těch, kdo případ vyšetřují. Pro 168 hodin natáčeli Václav Crhonek a Jakub Hříbek.

Letní teploty v Česku vydrží do čtvrtka, poté se mírně ochladí

V Česku bude dál jasno až polojasno s letními teplotami až nad 25 stupňů Celsia. Kvůli počasí bez srážek se rozšíří výstraha před vznikem požárů. Od čtvrtka přijdou přeháňky, pak i bouřky a na víkend se mírně ochladí. Vyplývá to z předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zámku v Uherčicích hrozila demolice. Na jeho opravu dohlíží kastelánka

V letošní turistické sezoně otevře zámek v Uherčicích na Znojemsku i novou prohlídkovou trasu. Památka prošla rekonstrukcí za 60 milionů korun, ještě před pár lety mu přitom hrozila demolice. Postupné navrácení krásy starému šlechtickému sídlu je zásluhou také tamní kastelánky Aleny Lysé. Na zámku bydlí už šest let.

„Přicházejí tam o kolečka u kufrů.“ Prostranství před Thermalem čeká na rekonstrukci

Centrum Mezinárodního filmového festivalu, místo pro koncerty ale také vstupní brána do lázeňské části Karlových Varů. To všechno spojuje prostranství před hotelem Thermal. Celá plocha je však ve špatném technickém stavu a před vstupem na ni varuje cedule. Hotel Thermal proto plánuje rekonstrukci. Na investici v řádech desítek milionů korun chce už v příštím roce vyhlásit architektonickou soutěž.