Starostkou Hřenska se stala Horáková

Zastupitelé Hřenska na Děčínsku zvolili novou starostku. Zdeňka Pánka (Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná), který stál v čele obce několik let, nahradila Kateřina Horáková ze stejného uskupení. Pánka po loňské rezignaci zastupoval místostarosta Robert Mareš, který nyní také oznámil svou rezignaci. Nahradí ho Alena Pačáková.

Zdeněk Pánek rezignoval ke konci minulého roku. Podle dřívějšího vyjádření k jeho odstoupení přispěl vývoj po obřím požáru v Českém Švýcarsku v roce 2022. Od požáru je zavřená hlavní atrakce v obci – Edmundova soutěska, kde Hřensko provozovalo plavbu na lodičkách.

Kvůli výpadku příjmů obec zavedla například poplatek za svoz odpadu a sestavila úsporný rozpočet. Hřensko bude letos hospodařit s příjmy přesahujícími čtrnáct milionů korun a výdaji třináct milionů korun.

„Určitě bychom chtěli jako první, bude to priorita, dát finanční kondici obce do pořádku,“ uvedla Horáková. Podle ní se už s některými kroky začalo po Pánkově rezignaci. „Dávali jsme bohužel výpovědi zaměstnancům, protože jsme měli velké náklady na výplaty,“ zmínila jedno z úsporných opatření nová starostka. Doplnila, že obec také počítá se zřízením parkovacích automatů, které obecní zaměstnance nahradí.

Budoucnost Edmundovy soutěsky

Další prioritou obce v čele s Horákovou je otevření Edmundovy soutěsky. Se správou národního parku České Švýcarsko chce obec kvůli soutěsce vyjednávat. Pro Hřensko uzavření představuje velkou finanční ztrátu.

Kromě jiného chce také obec redukovat stánkový prodej. Horáková podotkla, že stánky brání v průjezdu hasičům. „Slibuju, že budeme konat, aby Hřensko bylo pro všechny pěkné, aby se to tady lidem líbilo,“ dodala.

Starostku zastupitelé zvolili za velkého zájmu veřejnosti. Po zvolení jí příchozí tleskali. Lidé se na minulém jednání bouřili, protože už tehdy očekávali, že bude vedení obce opět kompletní. Robert Mareš jim pak přislíbil, že se volba uskuteční na konci dubna. Volba starosty v tíživé situaci, ve které se obec nachází, není podle něj jednoduchá.

Po Marešově odchodu v zastupitelstvu zůstalo šest zastupitelů. Zastupitelstvo ve Hřensku by bylo usnášeníschopné i jako pětičlenné, při nižším počtu by se již musely konat volby.