„Přicházejí tam o kolečka u kufrů.“ Prostranství před Thermalem čeká na rekonstrukci

Události v regionech: Poničené prostranství u Thermalu v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Centrum Mezinárodního filmového festivalu, místo pro koncerty ale také vstupní brána do lázeňské části Karlových Varů. To všechno spojuje prostranství před hotelem Thermal. Celá plocha je však ve špatném technickém stavu a před vstupem na ni varuje cedule. Hotel Thermal proto plánuje rekonstrukci. Na investici v řádech desítek milionů korun chce už v příštím roce vyhlásit architektonickou soutěž.

Na začátku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech sleduje příjezd celebrit do hotelu Thermal celý fanouškovský svět. Pod červeným kobercem se ale skrývá popraskaná dlažba, za poutači na filmy stojí dávno vypnuté vodní fontány. Celý prostor před Thermalem potřebuje opravit.

Návštěvníky před vstupem dokonce varuje nenápadná cedule – průchod na vlastní nebezpečí. „Pokud tam jdete v noci, případně když je mokro, hrozí tam nebezpečí úrazu. Všímají si toho nejen občané ale také turisté, kteří tam třeba přicházejí o kolečka u kufrů,“ uvedl opoziční karlovarský zastupitel Jindřich Čermák (Piráti).

Architektonickou soutěž chce hotel vypsat příští rok

Zhruba tři kilometry čtvereční prostoru trpěly rozmary počasí ale také nepovedenými opravami v uplynulých letech. Prostranství stejně jako celý hotel vlastní stát, vedení Thermalu teď na práce musí sehnat minimálně desítky milionů korun. „Chceme spojit odpočinkovou zónu dole u řeky. Stánky, které jsou v zadní části, chceme kultivovat,“ nastínil ředitel hotelu Thermal Vladimír Novák.

Zapojit by se mohlo i město, i když peníze na opravu poskytnout neplánuje. „Město nemůže investovat peníze do cizího majetku. Ale je potřeba říci, že jsme ochotní a budeme se rádi podílet na přípravě architektonické soutěže,“ sdělil radní Petr Bursík (Spolu).

Soutěž chce Thermal v ideálním případě vyhlásit už příští rok. S žádostí o spolupráci hotel oslovil Kancelář architektury města. „Máme tady krásný prvek teras, fontán, které už léta nefungují,“ upozornil ředitel kanceláře Karel Adamec.

Na přestavbu by měli dohlížet také zástupci rodiny manželů architektů Machoninových, kteří Thermal navrhli. Jejich vnučka se zasazuje o zpřístupnění nábřeží. „Možnost chodit k říčce Teplé a tam si u ní posedět. To dneska není možné, protože tam jsou stromy, jsou tam různé dočasné i stálé konstrukce,“ popsala Marie Kordovská.

Práce na opravě prostranství nezačnou dřív než v roce 2025.