Zpravodajský web ČT24

Financial Times: Rusko podle tajných služeb plánuje výbuchy či žhářství v Evropě

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč kontinentem, napsal list Financial Times (FT). Moskva podle nich začala chystat bombové nebo žhářské útoky a akce namířené proti infrastruktuře na evropském území, a to buď sama nebo prostřednictvím svých spojenců. Nebere přitom v potaz možné civilní oběti, uvedli zástupci tajných služeb.

Zemřela herečka Simona Postlerová

Ve věku 59 let zemřela herečka a dabérka Simona Postlerová. Uvedl to deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou. Hvězda snímků Probudím se včera nebo Jedna kočka za druhou zesnula podle Blesku ve svém bytě na pražských Vinohradech.

Za dluhy zákaz jízdy vlakem. Číňané neutrácejí, bojí se tvrdých trestů

Do Evropy v neděli přiletěl čínský vůdce Si Ťin-pching. Na starý kontinent ho vedou mimo jiné hospodářské problémy doma. Zadlužení čínských domácností v posledních pěti letech stouplo o polovinu, a zároveň klesá domácí spotřeba, která je jedním z pilířů druhé nejsilnější ekonomiky světa. Peking by si přál, aby lidé více utráceli, jenže úřady dávají dlužníky na černou listinu, ze které vyplývá řada trestů, jako je zákaz cestování vlakem či letadlem. Číňané se tak bojí.

V Kostelní Lhotě vjelo auto na chodník, zraněných je pět včetně řidiče

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil čtyři chodce. Zřejmě předtím usnul. Ženu a dítě transportovali se středně těžkými až vážnými zraněními do pražských nemocnic záchranáři vrtulníky. Další tři lidé včetně řidiče auta utrpěli středně těžká zranění. Vyplývá to z informací od mluvčích záchranné služby a policie.

Stali jsme se kolonií Západu, kritizuje EU Pošarová. Zajistila nám bezpečnost, hájí ji Dvořák s Jourovou

Česká republika se za posledních dvacet let v Evropské unii zvedla nebývalým způsobem, ať už v oblasti hospodářství, tak i prestiže, míní místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která byla hostem pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Podle Jourové i ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) je chybou, že nevznikla solidní analýza ekonomických přínosů členství v EU pro Česko. Dvořák dále odmítl představu o Unii jako o „místu, odkud tečou peníze“ a zmínil další benefity, jako je být součástí silného demokratického bloku v době ruské agrese. Poslankyně Marie Pošarová SPD naopak hovořila o potřebě konání referenda o vystoupení z EU.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • Neděle 5. května 2024
  • 23:22

    V Berlíně se u Braniborské brány sešlo asi tisíc protestujících v reakci na napadení europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho.

  • 22:27

    Při útoku Hamásu na hraniční přechod Kerem Šalom zahynuli tři izraelští vojáci, dalších dvanáct je zraněných, píše AFP s odvoláním na izraelskou armádu.

  • 21:52

    Britští labouristé oslavují, zatímco Konzervativní strana v anglických komunálních volbách utrpěla velké ztráty, napsal server BBC po zveřejnění úplných výsledků hlasování, které se konalo ve čtvrtek. Angličané volili přes 2500 členů obecních zastupitelstev. Levicová opozice si po sečtení všech výsledků polepšila o 186 nových křesel, celkový počet jejich radních vzrostl na 1158.

  • 21:47

    Tisíce Maďarů v Debrecínu protestovaly proti premiérovi Viktoru Orbánovi. Demonstraci svolal někdejší premiérův spojenec a nynější opoziční představitel Péter Magyar.

  • 21:44

    Další bouře zasáhly texaské město Houston, kde si záplavy vynutily evakuaci stovek lidí, informovala agentura AP.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Liberec má nový rychlostní radar, za měsíc zaznamenal čtrnáct tisíc přestupků

Nečekaně vysoký počet přestupků zaznamenaly nové radary v Liberci. Dvojice zařízení hlídající první úsek ve městě, kde řidiči za rychlou jízdu platí pokutu, zmonitorovala čtrnáct tisíc případů. Některým řidičům přišlo od začátku provozu radarů hned několik výzev k uhrazení pokut. Dotčení kritizují především přísné nastavení trestaného překročení rychlosti.

Izraelská vláda zakázala televizi al-Džazíra

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě al-Džazíra v zemi. Ta krátce nato přestala být v Izraeli dostupná. Hlavní izraelský poskytovatel kabelové televize zastavil vysílání kanálu s odkazem na vládní zákaz. Policie poté podnikla razii v jeruzalémském hotelovém pokoji, který stanice používá jako svou kancelář.

ČMKOS svolala protest proti změnám v zákoníku práce a důchodech

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) svolala na 21. května do Prahy protestní akci proti změnám, které chystá vláda v zákoníku práce a v oblasti důchodů. Vymezit se chtějí například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do důchodu. Odborový svaz o tom informoval na svých webových stránkách. Že chystá protestní akce kvůli novele zákoníku práce ČMKOS sdělil už v polovině dubna. Proti případnému návrhu uzákonit možnost propuštění bez udání důvodu chystá kampaň také aliance čtrnácti odborových svazů.

Rusové opět udeřili v Charkově. Mezi řadou zraněných je i dítě

Ruský dronový útok na východoukrajinský Charkov zranil v noci na neděli pět lidí, mezi nimi jedno dítě, informovala ukrajinská Státní služba pro mimořádné situace (DSNS). Škody napáchaly trosky ruských dronů i v Dněpropetrovské oblasti, kde se nálety obešly bez zranění. Další údery z nedělního odpoledne si podle místních představitelů vyžádaly nejméně patnáct zraněných.
včeraAktualizovánopřed 4 h hodinami|

Pražskou dopravu omezil maraton, opatření se dotkla MHD i aut

Pražský maraton v neděli omezil dopravu v hlavním městě, především v centru a dalších oblastech podél Vltavy. Opatření se dotkla automobilů, tramvají i autobusů. Mezinárodního závodu se zúčastnilo na osm tisíc elitních i amatérských běžců z desítek zemí. První vyběhli v 9:00 ze Staroměstského náměstí, cíl byl na stejném místě. Záchranáři ošetřili 52 lidí, čtyři odvezli do nemocnice.
včeraAktualizovánopřed 4 h hodinami|

Antisemitismus sílí nejvíc od druhé světové války, varuje studie

Vzestup antisemitismu je nejhorší od druhé světové války. Varuje před tím výroční zpráva o antisemitismu, kterou zveřejnila univerzita v Tel Avivu a americká Liga proti hanobení (ADL). Vlnu nevole započal podle ní teroristický útok Hamásu a dalších teroristů z Pásma Gazy na Izrael, posléze odvetná izraelská akce. Pokud bude tento trend pokračovat, nemuseli by Židé mít v západním světě zaručenou bezpečnost a svobodu své identity, stojí v textu.
před 12 h hodinami|

Trezor se šperky, vkladní knížka nebo staré matrace. V Berlíně pokračuje čištění Sprévy

Trezor se šperky a vkladní knížku v hodnotě sto tisíc euro (v přepočtu zhruba dva a půl milionu korun) nalezli berlínští vodohospodáři. Ti pokračují v jarním úklidu řeky Sprévy. Lidé házejí do vodního toku tuny odpadků, které by mohly působit problémy. Řeka v německém hlavním městě je navzdory tomu podle úřadů tak čistá, že se v ní dá koupat.
před 14 h hodinami|

Čínský vůdce míří po pěti letech do Evropy. Navštíví Francii, Srbsko a Maďarsko

Čínský vůdce Si Ťin-Pching se vydává na turné po Evropě. Mezi 5. a 10. květnem postupně navštíví Francii, Srbsko a Maďarsko. Jde o jeho první cestu na starý kontinent od roku 2019. S lídry hodlá mluvit o světové bezpečnosti i ekonomické spolupráci.
před 18 h hodinami|