Zpravodajský web ČT24

Přináším dobré zprávy ze Slovenska, řekla Čaputová cestou do Kyjeva

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pátek ráno přicestovala do Kyjeva na rozlučkovou návštěvu Ukrajiny, informoval její mluvčí Martin Strižinec, ale detaily ukrajinského programu slovenské hlavy státu nepřiblížil. Jde již o třetí návštěvu Čaputové na Ukrajině od začátku ruské plnohodnotné invaze. Mandát současné prezidentce skončí v polovině června.

ŽIVĚ: Poslanci dál jednají o korespondenční volbě, opozice pokračuje v kritice

Po nedlouhé noční pauze, která začala až v jednu v noci, se poslanci vrátili do sněmovny, aby pokračovali ve druhém čtení návrhu zákona zavádějícího korespondenční volbu ze zahraničí. Úvodní den projednávání poznamenaly dlouhé obstrukční projevy opozičních lídrů, po schválení programu následovala kritická vystoupení dalších opozičních poslanců. V pátek to zřejmě nebude jiné, přihlášeny jsou ještě dvě desítky poslanců. Ti se ale zatím nedostali ke slovu, protože nejprve vystupují opoziční lídři, kteří mají přednostní právo.

Likvidace požáru lesa na Mladoboleslavsku pokračuje. Komplikuje ji terén

Hasiči pokračují v likvidaci lesního požáru u Žehrova na Mladoboleslavsku. Na zhruba hektarové ploše začalo hořet ve čtvrtek večer. Kvůli těžko přístupnému terénu s hašením pomáhá vrtulník s bambi vakem.

Švédská státní kasa vyhlíží díky koncertům Taylor Swiftové obrovské příjmy. Ekonomové i inflaci

Švédsko v příštích dnech čeká nápor hudebních fanoušků. Do tamních restaurací, hotelů a dalších podniků zamířili jako první příznivci mezinárodní pěvecké soutěže Eurovize, ještě více jich má přijet na tři koncerty americké zpěvačky Taylor Swiftové do Stockholmu. Ekonomové očekávají, že místní podniky díky popové hvězdě vydělají – v českých korunách – přes jedenáct a půl miliardy.

Nešťastná náhoda, najít viníka bude těžké, říká k neštěstí na dostizích v Pardubicích komentátor Svačina

Středeční údálost, kdy na dostizích v Pardubicích vběhl kůň mezi diváky a několik jich zranil, byla zřejmě nešťastná náhoda. V Událostech, komentářích to řekl dostihový komentátor ČT Sport Marek Svačina. Najít viníka v tomto případě bude prý složité. Majitel koně podle něj za neštěstí zodpovědný být nemůže, nepochybil zřejmě ani pořadatel dostihů. Chyba není ani na straně diváků, kteří se pohybovali ve vyhrazených prostorech.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 11:23

    Z Rafahu, kterému hrozí rozsáhlá ofenziva izraelské armády, uprchlo již 110 tisíc lidí, uvedl Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN.

  • 10:53

    Polský premiér Donald Tusk v pátek vyměnil čtyři ministry své vlády, včetně šéfa resortu vnitra Marcina Kierwińského. Šlo o první velkou změnu v Tuskově proevropském kabinetu, který se ujal moci loni v prosinci. Očekávala se, protože všichni končící ministři kandidují v červnových volbách do Evropského parlamentu.

  • 10:25

    Běloruské bezpečnostní a zpravodajské síly plánují organizovaně poslat na hranici s Polskem stovky migrantů najednou, upozorňuje na svých internetových stránkách organizace ByPol, která sdružuje bývalé představitele běloruských silových struktur.

  • 10:01

    Premiér Petr Fiala (ODS) ještě v pátek odešle na Hrad návrh na jmenování Marka Ženíška (TOP 09) ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Dopoledne Fiala s Ženíškem jednal o tom, co chce ve funkci stihnout do voleb.

  • 09:45

    Izrael údajně plánuje v částech města Rafah provést několik oddělených vojenských operací místo rozsáhlé pozemní ofenzivy, aby nerozhněval Spojené státy a mezinárodní společenství. S odvoláním na egyptského armádního činitele o tom informovala libanonská média.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Na pokraji hladomoru v Súdánu jsou miliony lidí, varují mezinárodní organizace

Už pět milionů lidí je vlivem konfliktu v Súdánu na pokraji hladomoru, upozorňují mezinárodní organizace. Bilance konfliktu se navíc podle nich stále zhoršuje. Organizace Human Rights Watch současně představila zatím nejpodrobnější zprávu o etnických čistkách v Západním Dárfúru. Polovojenské jednotky, které proti súdánské armádě bojují od loňského dubna, prý cíleně povraždily tisíce nearabských obyvatel.

Si slíbil další investice v Maďarsku. Orbán mluví o „partnerství do každého počasí“

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Evropě po zastávkách ve Francii a Srbsku ve čtvrtek pokračovala programem v Maďarsku, kde slíbil další investice. Si v komentáři publikovaném těsně před příletem označil Maďarsko za důležitého obchodního partnera, kterého s Čínou pojí dlouhé přátelství. Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu, řekl pak po vzájemném jednání maďarský premiér Viktor Orbán. Podle Pekingu sílí role Budapešti jako blízkého spojence v EU.

Připravit světla, nabrousit brusle. V Česku startuje v pátek hokejový šampionát

V Praze a Ostravě v pátek začíná mistrovství světa v ledním hokeji, které se do Česka vrací po devíti letech. Policie i organizátoři se připravují na tisíce fanoušků, chystají se ale i kustodi, kteří pro hokejové týmy zařizují vše potřebné od výstroje a dresů přes úpravu hokejek a broušení bruslí až po občerstvení. Český národní tým jako první nastoupí proti Finsku ve vyprodané pražské aréně.

Žena zraněná při dostizích zůstává v nemocnici. Policie žádá o fotky a videa střetu s koněm

V nemocnici stále zůstává žena, kterou ve středu na pardubickém závodišti srazil kůň. Ten se splašil během překážkového závodu, přeskočil metr a půl vysoký plot a vběhl do prostoru mezi diváky. Podobná situace se na závodišti stala poprvé. Případem se zabývá i policie. Ta požádala svědky, aby se přihlásili a poskytli případné fotografie nebo videozáznamy.
před 15 h hodinami|

Evropské volby budou hlasováním o migraci, bezpečnosti i „referendy“ o vládách

Bezpečnost, migrace a také podpora hospodářství a konkurenceschopnosti jsou v řadě evropských zemí hlavními tématy nadcházejících voleb. V nich občané Evropské unie určí nové složení Evropského parlamentu. Výsledky budou známé 9. června večer. Oproti minulosti je mnohem méně slyšet o klimatické politice, menší prioritou než v minulosti se zdá být i v Německu, někdejším tahounovi opatření na ochranu klimatu. Na předvolební situaci v Evropě a očekávaný dopad na členské státy i Unii jako celek se zaměřila speciální debata ČT24 s názvem Předvolební Evropa.
včeraAktualizovánopřed 13 h hodinami|

Sněmovna se přela o korespondenční volbu, z opozice zněla hlasitá kritika

Poslanci pokračovali ve čtvrtek v projednávání koaličního návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Mimořádná schůze svolaná z podnětu vládního tábora se zabývala druhým čtením volební novely, v níž mohli podávat pozměňovací návrhy. Do rozpravy se hlásili převážně poslanci opozičních hnutí. Program zákonodárci schválili až po šesti a půl hodinách od zahájení jednání. Opozice byla proti. Čtrnáctihodinové jednání bylo přerušeno v pátek v jednu hodinu ráno. Znovu se poslanci sejdou v devět hodin. Možné je i jednání o víkendu.
včeraAktualizovánopřed 10 h hodinami|

Oslavy vítězství nad nacismem byly v Moskvě letos kratší. Zástupci západních zemí se neúčastnili

Pouze s jediným historickým tankem a v nezvykle krátkém formátu si Rusko tradiční vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí v Moskvě připomnělo výročí porážky nacistického Německa. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se přehlídky neúčastnili zástupci západních zemí. Neproběhl ani tradiční průvod Nesmrtelného pluku.
včeraAktualizovánopřed 13 h hodinami|

Zalužnyj končí v armádě, bude ukrajinským velvyslancem v Británii

Bývalý nejvyšší velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj bude nově velvyslancem Kyjeva ve Velké Británii. Do funkce ho jmenoval prezident Volodomyr Zelenskyj, který jej předtím propustil z vojenské služby. Zalužnyj odešel z čela armády v únoru, nahradil ho Oleksandr Syrskyj. Zelenskyj pak ve čtvrtek odvolal z funkce Serhije Rudě, šéfa státního bezpečnostního úřadu. Konec Rudě souvisí s odhalením skupiny ruských agentů, kteří podle ukrajinské civilní kontrarozvědky (SBU) plánovali atentát na Zelenského.
včeraAktualizovánopřed 12 h hodinami|