V Brně končí téměř všechny stavební úřady. Zůstane jenom jeden v centru

Události v regionech: V Brně začne fungovat jeden stavební úřad pro všechny (zdroj: ČT24)

Úředníci v Brně se připravují na červencové sloučení stavebních úřadů. Místo jednotlivých městských částí bude společný úřad sídlit v jediné budově v centru města. Zatím ale není zcela jasné, kdo tam bude pracovat. Část současných pracovníků totiž o převedení na centrální pracoviště nemá zájem, a magistrát tak stále shání zaměstnance. Někteří stavitelé se nyní obávají kolapsu nového stavebního úřadu.

Například úředníci v brněnských Bohunicích schvalovali výstavbu tamního kampusu i revitalizaci sídliště. Teď jim leží v kanceláři plány nové gynekologické kliniky. Jde o jeden z posledních projektů, který budou posuzovat, za necelé dva měsíce tam totiž stavební úřad skončí. „Co nestihneme, předáme na ten nový,“ řekla vedoucí bohunického stavebního úřadu Marie Zitterbartová.

Tamní úředníci však už součástí nového stavebního úřadu nebudou. Před dojížděním do centra města dali přednost soukromému sektoru, penzi nebo pozici v samosprávě. „Netěší nás to, protože přicházíme o úřad, který byl kvalitní s detailní znalostí Bohunic,“ uvedl starosta městské části Antonín Crha (KDU-ČSL).

V budově bývalé pošty

Jediný stavební úřad pro celé Brno bude fungovat v Orlí ulici. Prostory v budově, kterou město odkoupí od České pošty za 215 milionů, už chystají zedníci. Nový stavební úřad se tam má otevřít už 1. července, tedy v den, kdy začne platit nový stavební zákon.

Podle radního Petra Bořeckého (ANO) zrychlí centralizace stavebního úřadu proces povolování staveb, od změny si slibuje také snazší proces digitalizace. „Nový stavební úřad bude mít své obvody, kde budou referenti, kteří budou územně příslušní k jednotlivým městským částem,“ vysvětlil.

Jenže právě zájem o změnu působiště je mezi úředníky nízký. „Od nás tam nepřechází prakticky nikdo, takže se bude muset někdo s těmi spisy seznámit,“ upozornila starostka městské části Brno-Nový Lískovec Jana Drápalová (Zelení).

Firmy se obávají přetížení úřadu

„Osmdesát procent míst máme zajištěných. Zároveň se díváme i mimo magistrát, takže předpokládáme, že tam budou i noví pracovníci,“ přiblížil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Změny ale teď s obavami vyhlíží stavbaři nebo projektanti, obávají se, že jediný stavební úřad bude žádostmi zahlcen. „Naši investoři nás nutí, abychom dokumentace podávali na stavební úřady do 30. června, abychom stihli ještě stávající polohu úředníků,“ sdělil projektant dopravních staveb Ateliéru DPK František Havíř. Nový stavební zákon by podle něj mohl být o něco jednodušší.