Zpravodajský web ČT24

Půl milionu ruských vojáků se chystá na ofenzivu. Hledí směrem k Charkovu

Rusko soustředí své vojáky na ofenzivu proti severovýchodu Ukrajiny. Podle vysokého představitele ukrajinské vojenské rozvědky je Moskva schopná do operace zapojit více než půl milionu mužů, jejichž cílem má být přiblížit se k Charkovu. Okupanti tak chtějí využít oslabení ukrajinské armády, která čeká na dodávku zbraní ze Spojených států. Do napadené země už však dorazily rakety ATACMS dlouhého doletu. A ukrajinští obránci je už nasadili v boji.

Bouřky dorazily do Česka. Voda s bahnem zaplavila část dálnice D1

Kvůli odpolední bouřce měli hasiči ve středních Čechách do deseti výjezdů, na dálnici D1 u Soutic na Benešovsku ale bahno částečně zaplavilo levý jízdní pruh. Neprůjezdné byly také některé vozovky v Českých Budějovicích. Voda se nahromadila pod viadukty v ulici Generála Píky a na Pražské třídě. Dopravu tam řídili policisté. Meteorologové varují, že v úhrnu by do úterního rána mohlo v Česku ojediněle napršet přes padesát milimetrů a intenzivní srážky mohou rozkolísat hladiny některých menších řek. Podle předpovědi bude v Česku tento týden většinou oblačno s přeháňkami a zpočátku týdne i s bouřkami. Teploty ale po většinu dní mohou vystoupat nad dvacet stupňů Celsia.

Jedním z kandidátů na post ministra pro vědu je Marek Ženíšek. Potvrdil to ČT

Poslanec Marek Ženíšek (TOP 09) se na Úřadu vlády sešel s exministryní Helenou Langšádlovou. ČT potvrdil, že je jedním z kandidátů na post ministra pro vědu a výzkum. Vedení TOP 09 bude obsazení pozice řešit v úterý. Šéfka strany Markéta Pekarová Adamová očekává, že jednání dospějí k výsledku.

Při vstupu do Vatikánu zadrželi faráře z Česka, měl u sebe více zbraní

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v tašce vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák. Muž se podle agentury ANSA hájil tím, že zbraně jsou určené pro osobní obranu. Policie začala stíhat za nedovolené ozbrojování duchovního i dalšího muže z Česka, který je zřejmě skutečným majitelem zavazadla. Podle italského tisku je zadrženým farář z Velkých Losin na Šumpersku. Představitel olomouckého arcibiskupství potvrdil, že kněz je na pouti ve Vatikánu, spojit se s ním však zástupcům diecéze dosud nepodařilo.

Skončila rekonstrukce nádraží v Berouně. Správa železnic plánuje modernizaci dalších desítek budov

V Berouně skončila rekonstrukce nádražní budovy za téměř čtyři sta milionů korun. Letos chce Správa železnic podobně zrekonstruovat další desítky budov po celém Česku. Vyčlenila na to dvě a půl miliardy korun. Na šedesáti nádražích už se pracuje, s přestavbou dalších třiceti začnou dělníci během následujících měsíců.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 20:38

    Téměř dvouhodinovým aktem u památníku Díky, Ameriko! skončily v Plzni Slavnosti svobody — oslavy konce druhé světové války a osvobození města americkou armádou. Stejně jako v minulých letech řečníci v proslovech vyjadřovali vděk americkým a belgickým vojákům a připomínali důležitost boje za svobodu a demokracii.

  • 20:34

    Česká správa sociálního zabezpečení vyčíslila nedoplatky odvodů firmy Liberty a vyzvala ji, aby do osmi dnů částku vyrovnala. Podle výsledku přijme úřad další kroky, řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

  • 19:45

    Novináři italské veřejnoprávní televize a rozhlasu RAI drží čtyřiadvacetihodinovou stávku. Protestují proti zásahům pravicového kabinetu Georgie Meloniové do vysílání. Tvrdí, že stanici přeměňuje v provládní platformu. Do stávky, která skončí zítra v půl šesté, se ale nezapojili všichni novináři a televize vysílá v omezeném formátu.

  • 19:36

    Dohodas níž Hamás souhlasil, má zahrnovat příměříobnovu Pásma Gazynávrat vysídlených Palestinců nebo výměnu vězňů. Agentuře Reuters to oznámil jeden ze zástupců teroristického hnutí.

  • 19:28

    Dohodu o příměří přijatou Hamásem navrhl Egypt, píše server Times of Israel. Obsahuje prý podmínky, s nimiž Izrael nesouhlasil. Představitelé Izraele jsou podle listu nyní skeptičtí.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Eurotunel už 30 let spojuje Francii a Velkou Británii

Od svého otevření se Eurotunel stal ikonou mezinárodní spolupráce a inženýrství. Ražba začala v roce 1988 a provoz byl zahájen o šest let později. Na stavbě rozsáhlého díla se „ve špičce“ podílelo 15 tisíc lidí a denní výdaje přesahovaly tři miliony liber. Je to jediné pevné spojení mezi Velkou Británií a evropskou pevninou. Od svého otevření se tunel potýkal s občasnými mechanickými problémy včetně požárů a chladným počasím, které dočasně přerušily jeho provoz.

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům na instituce

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nechal předvolat do Černínského paláce ruského velvyslance v České republice Alexandra Zmejevského kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Informaci webu Blesk.cz potvrdil mluvčí ministerstva Daniel Drake. Ke stejnému kroku minulý týden přistoupilo Německo.

V české části Krkonoš se po desítkách let objevil los. KRNAP vyzývá řidiče k opatrnosti

V české části Krkonoš se po desítkách let objevil los evropský. Zřejmě jde o jedince, kterého v minulých dnech zaregistrovali polští kolegové na pomezí Sovích a Krzeszowských hor v Polsku, oznámil mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Podle něj je zatím předčasné spekulovat o tom, zda se losi v Krkonoších usadí natrvalo, nebo zda pouze migrují.

Začíná stavba dalšího úseku dálnice D35. Včetně tunelu Homole

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu sedmikilometrového úseku dálnice D35 mezi Ostrovem a Vysokým Mýtem. Stavba vyjde na 3,2 miliardy korun bez DPH, její součástí je i tunel Homole. Práce na obou stavbách potrvají do roku 2026, momentálně se staví i další úseky D35 směrem na Moravu.
před 5 h hodinami|

Neetické, čecháčkovství, fiasko, hodnotí experti aféru kolem Tuleji

Pavel Tuleja, který měl po odcházející Heleně Langšádlové (oba TOP 09) převzít post ministra pro vědu, odstoupil ještě předtím, než byl jmenován. Vyšlo totiž najevo, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech. Čeští akademici, kteří uspěli na zahraničních univerzitách, celou kauzu považují za velmi problematickou – včetně faktu, že se ve vysoké akademické pozici pohybuje člověk, který nerespektuje etické standardy vědy. Téma pro pořad 168 hodin zpracoval Jakub Hříbek.
před 10 h hodinami|

Nad Českem byla v noci vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

Díky erupcím na Slunci mohou být tento týden vidět z České republiky vzácné polární záře. Pokud tomu tedy bude přát počasí. První náznaky se objevily už v noci z neděle na pondělí.
před 9 h hodinami|

Si mluvil v Paříži o perspektivě, Macron o spravedlivém obchodu

Čína považuje Evropu za prioritu své zahraniční politiky a na vztahy mezi Čínou a EU pohlíží ze strategické a dlouhodobé perspektivy, řekl na úvod jednání v Paříži čínský vůdce Si Ťin-pching. Jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron slíbil jednání o ruské válce proti Ukrajině a dění na Blízkém východě, zdůraznil ale i nezbytnost spravedlivých obchodních pravidel mezi Evropou a Čínou. Podle předsedkyně Evropské komise (EK) Ursuly von der Leyenové je EU odhodlaná chránit evropské firmy a ekonomiky před nekalými praktikami Číny.
11:28Aktualizovánopřed 56 mminutami|

„Tornádová alej“ hlásí rekordní počet varování. Větrné víry letos v USA páchají velké škody

Ve Spojených státech na mnoha místech vrcholí tornádová sezona. Proč právě Velké pláně tento ničivý meteorologický fenomén tolik přitahují? A jak vlastně tornáda vznikají?
před 8 h hodinami|