Odboráři zasedání tripartity předčasně opustili. „Nebyl pro to důvod,“ brání se Jurečka

Tisková konference tripartity o situaci v zemědělství (zdroj: ČT24)

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů jednali o situaci v zemědělství. Odboráři však jednání opustili předčasně. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula krok spojil s výroky člena výkonné rady ODS a exministra životního prostředí někdejší Nečasovy vlády Pavla Drobila, který na dubnovém kongresu ODS řekl, že odbory nejsou partner, ale nepřítel. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odchod považuje za dětinský a nepochopitelný.

Ministerstvo zemědělství mělo pro zasedání připraveno dvacetistránkový podklad. Popisuje v něm protesty zemědělců, vyřizování dotací či situaci na trhu. Jednat se mělo i o pomoci se škodami po nedávných mrazech. Podle materiálu letošní rozpočet počítá na zemědělské národní dotace s částkou 2,5 miliardy korun, z toho 2,34 miliardy se má využít na neinvestiční podporu a zbývajících 160 milionů na investice.

Na jednání zazněl návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na výrazné zjednodušení přístupu kvalifikovaných pracovníků z vybraných zemí na tuzemský pracovní trh. „Je to průlom. Takový nástroj tady v minulosti nebyl,“ uvedl místopředseda vlády Jurečka. Jednat by se mělo například o Jižní Koreu, Tchaj-wan, Velkou Británii, USA či Austrálii.

Od duálního vzdělávání si resort školství slibuje spojení školní odborné přípravy s praxí. Podílet se na něm mají zaměstnavatelé. Ministerstvo se model chystá upravit ve školské novele. O nastavení se jedná. Řešilo se třeba ověřování způsobilosti k poskytování praktického vyučování či možnosti úhrady.

Hodinu před začátkem zasedání tripartity se mělo sejít její předsednictvo. Naposledy jednalo mimořádně 24. dubna. Zástupci odborů a zaměstnavatelů pak novinářům řekli, že by jim kabinet měl na aktuálním jednání představit vybraná opatření ze souboru sedmatřiceti doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV) na podporu ekonomiky, která chce do konce volebního období vláda provést. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se vláda soustředí na čtyři oblasti. Konkrétně na změny pracovního trhu, úpravy vzdělávání, podporu investic a jejich financování.

„My si nemyslíme, že trh práce rozhýbe nebo změní to, že budou změny v zákoníku práce,“ řekl místopředseda ČMKOS Jiří Vaňásek v pořadu 90′ ČT24. „Samozřejmě, že zákoník práce svazuje pravidla pracovního trhu a my je potřebujeme rozvolnit proto, aby česká ekonomika měla větší výkonnost,“ oponoval místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Vojtěch Munzar (ODS). Na opatření podle něj budou bohatnout nejen firmy, ale i jejich zaměstnanci.

90 ČT24: Jednání na pomoc českému hospodářství (zdroj: ČT24)

Jednání narušil odchod odborářů

Odboráři opustili zasedání tripartity předčasně. Středula krok spojil s výroky člena výkonné rady ODS Pavla Drobila. Důvodem je exministrův výrok na dubnovém kongresu občanských demokratů v Ostravě, že odbory nejsou partner, ale nepřítel. Středula dřív uvedl, že na jednání předsednictva tripartity budou odboráři žádat premiéra Petra Fialu (ODS), aby se od Drobilových slov distancoval a dal najevo, že sociální dialog je pro tuto vládu důležitý. Premiér sdělil, že odboráři odchodem ukázali jak si představují dialog.

Události: Jednání tripartity (zdroj: ČT24)

Podle Jurečky zástupci odborářů z jednání odešli poté, co premiér uvedl, že nerozumí některým jejich výrokům, například výzvě předsedy Odborového svazu Kovo (OS KOVO) Romana Ďurča k tomu, aby lidé evropské volby využili k vyjádření protestu vůči vládní koalici a volili sociální demokracii nebo ANO. „Na základě této debaty – pro mě z nepochopitelných důvodů – se delegace zástupců odborů zvedla a z jednání tripartity odešla, zůstal tam pouze předseda Josef Středula. Já považuji tento odchod za dětinský, nebyl k němu důvod,“ dodal Jurečka. Podotkl, že na jednání zaznělo ujištění, že Drobilův názor nereprezentuje postoj vlády.

Za nepochopitelnou označil reakci odborářů také další účastník jednání, ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Věří, že se zástupce zaměstnanců k jednacímu stolu podaří vrátit. Odchod odborářů z tripartity zarazil i zástupce zaměstnavatelů. Šéf Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj prohlásil, že sociální dialog pokládá za klíčový. Nerozumí proto tomu, proč se odboráři na závěr jednání, které se předtím odehrávalo v naprosto běžné pracovní atmosféře, zvedli a odešli.