Hamás přistoupil na návrh dohody o příměří. Izraeli se ale nelíbí a chce dál jednat

Palestinské teroristické hnutí Hamás v pondělí přistoupilo na návrh dohody o příměří s Izraelem. Návrh předložily Egypt a Katar. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však o něm uvedl, že neplní izraelské požadavky, ale že Izrael bude pokračovat v jednání.

Izraelský válečný kabinet mezitím jednohlasně vyjádřil podporu pokračování vojenských operací v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Armáda podle serveru The Times of Israel v pondělí večer „cíleně udeřila“ na pozice Hamásu v Rafáhu. Také palestinská média informují o vzdušných úderech v oblastech, které izraelská armáda ráno nařídila evakuovat.

Izrael bude pokračovat v operaci v Rafáhu, „aby vyvinul vojenský tlak na Hamás s cílem pokročit v osvobozování rukojmí a dalších vojenských cílech“, cituje ToI kancelář izraelského premiéra.

Co navrhuje návrh schválený Hamásem

Hamás sdělil agentuře Reuters, že návrh zahrnuje příměří ve „třech fázích“, z toho každá by měla trvat 42 dní, jeho součástí je také obnova Pásma Gazy, návrat vysídlených Palestinců nebo výměna vězňů. Delegace hnutí podle něj brzy odcestuje do Káhiry k dalším jednáním. Současné boje v Pásmu Gazy, které začaly loni 7. října, dosud přerušilo jen jedno týden trvající příměří na konci listopadu.

Podle nejmenovaných zdrojů stanice al-Džazíra by první fáze příměří podle dohody přijaté Hamásem zahrnovala mimo jiné stažení izraelských jednotek z pomyslné dělící linie mezi severem a jihem Pásma Gazy, druhá fáze úplné stažení izraelských vojsk z oblasti a trvalé zastavení bojových operací a třetí fáze ukončení izraelské blokády Pásma Gazy.

Agentura Reuters v pondělí večer uvedla, že vůdce politického křídla Hamásu Haníja informoval katarského premiéra a šéfa egyptské rozvědky o přijetí jejich návrhu. Agentura AFP záhy informovala o „projevech radosti“, které v Pásmu Gazy vypukly. Osud dohody je však zatím ve světle skeptických projevů nejmenovaných izraelských zástupců nejistý.

Skeptičtí pozorovatelé

„Pokud se to potvrdí, tak to může být potenciálně velice významná zpráva,“ informoval z Tel Avivu zpravodaj ČT David Borek. Podotknul však, že není jisté, na jaké podmínky Haníja ve svém vyjádření odkazuje.

„Ale pokud by to platilo, tak se můžeme domnívat, že v tuto chvíli Izrael ještě neuzavřel cestu k obnovenému jednání o příměří,“ pokračoval Borek. Zesilující úvahy o invazi do Rafáhu v posledních dnech mohly podle něj být Izraelem pojímány jako taktický vzkaz pohrozit Hamásu, aby „byl vstřícnější“.

Horizont ČT24: Blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček o situaci v Rafahu (zdroj: ČT24)

Zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě Štěpán Macháček řekl v pořadu Horizont ČT24, že kolem návrhu panuje totální informační chaos. „Izrael to bere jako pouhý protinávrh. K dohodě nedošlo,“ dodal. Soudí, že „mlžit“ mohou i Izraelci, například tím, že pokračují v přípravě ofenzivy v Rafáhu.

V každém případě však šlo ze strany Hamásu „o dobrý PR kousek,“ dodal Macháček. Vypíchl ale zajímavost ze zveřejněného návrhu, že na konci všech fází, o kterých se nyní mluví, by prý Hamás byl ochoten se definitivně i pro budoucnost vzdát ozbrojeného boje a svého vojenského charakteru. „Kamenem úrazu je, zda to povede k definitivnímu zastavení války,“ dodal skepticky zpravodaj Českého rozhlasu.

„Víme, že jde o plán rozdělený do několika fází, který je založený na výměně rukojmí a vězňů jako součást příměří,“ napsal analytik stanice al-Džazíra. Druhá fáze by podle něj měla znamenat další výměny vězňů a rukojmí a třetí fáze už spíše obnovu válkou zničeného Pásma Gazy.

„Hamás až do (neděle) trval na tom, že dohodu přijme, pokud budou existovat silné záruky od zprostředkovatelů, především Američanů, že bude platit trvalé příměří. Silným signálem (uzavření dohody) pro mě bude, až vystoupí Katařané a veřejně prohlásí, že dohoda je na světě,“ dodal analytik al-Džazíry.

Jde o lest?

Dohodu o příměří, jejíž přijetí oznámil Hamás, navrhl Egypt a obsahuje podmínky, s nimiž Izrael nesouhlasil, uvedl s odvoláním na nejmenované izraelské představitele server The Times of Israel.

„Zdá se, že jde o lest. Cílem je, aby Izrael vypadal jako ta strana, která odmítá dohodu,“ cituje Reuters nejmenovaného představitele Izraele.

Zprávy o možném pokroku v jednáních o klidu zbraní, které už měsíce váznou, přišly jen hodiny poté, co izraelské letectvo začalo shazovat letáky s arabským textem, které vyzývaly asi sto tisíc Palestinců k evakuaci Rafáhu – města na jihu Pásma Gazy, kde se podle prohlášení izraelské vlády skrývají poslední jednotky Hamásu. Armáda tam proto plánuje pozemní operaci, od jejíhož spuštění ale Tel Aviv kvůli očekávaným dopadům na civilisty opakovaně odrazuje řada zemí včetně Spojených států.

„Šikovný tah Hamásu“

Komentátor Českého rozhlasu Plus Jan Fingerland soudí, že obě strany hrají o čas, zejména však Hamás, a o to, jak bude vypadat výsledný návrh. Hamás se snaží maximálně oddálit ofenzivu do Rafáhu. Pod značným tlakem je ale i Netanjahu. Část jeho koaličních partnerů ho tlačí do vstupu do Rafáhu, ale on sám je znám averzí k riziku. Zároveň nechce být tím, kdo odmítl šanci na příměří, dodal Fingerland v Událostech, komentářích.

Redaktor Hospodářských novin Pavel Novotný se domnívá, že pozemní ofenziva Izraele do Rafáhu může přijít velice brzo. Nepovažuje to však za šťastné řešení, protože Rafáh je přelidněný. A Izrael si může svou vojenskou operací popudit i Spojené státy. Hamásu se však podařil „šikovný tah“, protože dostal Izrael do pasti, kdy bude vypadat jako ten, kdo nechce příměří, doplnil Novotný.

Fingerland se naopak nedomnívá, že k ofenzivě dojde brzo, protože by dostala Izrael do nemilé situace. „Může probíhat velmi pozvolna,“ oponoval Novotný. Ne tedy v podobě masivního útoku tanky, ale v podobě dělostřelecké přípravy a delšího ostřelování raketami. „Teoreticky to může trvat i měsíce, ale spíše týdny.“

Fingerland dodal, že pokud se izraelský bezpečnostní kabinet rozhodne jít do Rafáhu, tak v podstatě rezignuje na záchranu unesených izraelských rukojmí. Řekne tím: „Pro nás je důležitý velký válečný cíl, tedy zničení Hamásu.“ A pokud se Izraeli nepovede zničit vedení Hamásu, tak nemůže říct, že válku vyhrál.

„Dokud nebude dopaden, nebo zabit vůdce Hamásu Jahjá Sinvár, tak Izrael nemůže skončit. Nebo ani nemůže chtít,“ souhlasil Novotný.

Si podpořil vznik samostatného palestinského státu

Čína a Francie v pondělí vyzvaly k příměří v ozbrojených konfliktech na celém světě v době letních olympijských her v Paříži. Na tiskové konferenci po jednání v Paříži výzvu přednesl čínský prezident Si Ťin-pching a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron mu za to poděkoval.

Válku mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás Si označil za „pokračující tragédii“ a vyzval mezinárodní společenství, aby konalo. „Chceme úplné a dlouhodobé příměří v Gaze,“ uvedl také čínský prezident prakticky ve stejné době, kdy agentury informovaly o tom, že Hamás po dlouhém vyjednávání přistoupil na návrh dohody o příměří s Izraelem.

Si se také vyslovil pro to, aby se Palestina stala plnoprávným členem OSN a pro pokračování diskuzí o dvoustátním řešení na Blízkém východě, tedy vzniku samostatného palestinského státu.