Česká pošta odložila testování mobilní pošty na Hradecku. Obce jsou proti zrušení kamenných poboček

Události v regionech: Mobilní pošty na Rychnovsku (zdroj: ČT24)

Česká pošta musela odložit testování takzvané mobilní pošty ve třech obcích na Královéhradecku. Dvě ze tří vesnic jí odmítly dát povolení k záboru obecních prostor pro stání poštovního vozu. Obce mají obavu, že pošta u nich po testovacím provozu zruší kamennou pobočku a chtějí tomu zabránit. Tříměsíční testovací provoz začal jen ve třech obcích na Rychnovsku, a to v Černíkovicích, Lukavici a v Liberku.

Podle starosty Blešna Miloše Buroně (nestr.) je testovací provoz mobilní pošty cílený krok, jak kamenné pobočky zlikvidovat. Neposkytnutím záboru se tomu obec snaží zabránit. „Místo vyřizování v komfortu pobočky by lidé chodili k dodávce. Mobilní pošta by snížila otevírací dobu o čtyřicet procent ze sedmnácti na deset hodin týdně,“ řekl starosta. Mobilní pošta podle něj měla stát na nevhodném místě u hlavní silnice, po které denně projede sedmnáct tisíc aut.

Česká pošta podle mluvčího Matyáše Vitíka rušení poboček, kterých je nyní dva tisíce devět set, neplánuje. Uvedl, že z pohledu legislativy jsou kamenná pobočka, pošta Partner nebo mobilní pošta na stejné úrovni. Po vyhodnocení tříměsíčního zkušebního provozu by se pošta měla rozhodnout, zda zachová kamennou pobočku nebo v obci zavede mobilní poštu.

„Testujeme další využití potenciálu mobilních pošt, a to v obcích, kde sice kamenná pobočka existuje, ale vzhledem například ke zkráceným úvazkům, dovoleným nebo nemoci jsou poštovní služby poskytovány na základní úrovni,“ řekl mluvčí pošty. Dodal, že v budoucnu by mobilní pošta mohla nabízet služby Czech Pointu, který na pobočkách v menších obcích není. Mobilní pošty by mohly poskytovat i vybrané služby Úřadu práce ČR.

Obec investovala do budovy

Kromě Blešna nezačal testovací provoz v obcích Jeníkovice a Libřice. „V těchto obcích došlo k posunu projektu, protože v pátek nám z obcí Blešno a Jeníkovice bylo oznámeno, že nedostaneme povolení k záboru obecních prostor,“ uvedl mluvčí. Pošta podle něj hledá další alternativy a s pilotním provozem v těchto obcích počítá.

Podle starosty Blešna je nelogické rušit zavedenou a vybavenou pobočku pošty. Uvedl, že obec v objektu pošty na své náklady loni na základě požadavku pošty vyměnila vstupní dveře a okna. Pošta podle něj obci za nájem pobočky ročně platí čtyři tisíce korun.

Pojízdné pošty byly obnoveny „za covidu“

Pojízdné pošty Česká pošta obnovila na podzim roku 2020 v reakci na epidemii covidu. Mobilní pošta měla především zajistit služby v místech, kde by byla pobočka pošty dočasně uzavřena, například kvůli nákaze covidem-19 nebo při rekonstrukci. Mobilní pobočky pošta hodlala využívat i v oblastech, kde poštovní pobočka vůbec není.

Česká pošta loni v červenci kvůli úsporám zrušila v zemi téměř tři stovky poboček, zůstalo jich dva tisíce devět set, propustila zhruba patnáct set lidí. Loni hospodařila se ztrátou tři čtvrtě miliardy korun.