Zpravodajský web ČT24

Komerční prodej marihuany nemá v koalici šanci, i když pro Piráty je to zásadní

Legalizaci konopí vláda v tomto volebním období nejspíš neprosadí. Koalice neumí nalézt shodu na dílčích parametrech. Zatímco s pěstováním pro vlastní potřebu souhlasí všech pět stran, proti komerčnímu prodeji marihuany nebo vzniku konopných klubů vystupují lidovci i část ODS.

USA nakoupí Ukrajině vojenský materiál za šest miliard dolarů, avizoval Austin

Spojené státy ohlásily další vojenskou pomoc Ukrajině. Kyjevu hodlají nakoupit rakety do protivzdušných baterií a další vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil v pátek americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Web Politico ovšem podotýká, že doručování materiálu potrvá pravděpodobně delší dobu.

Tisíce lidí protestovaly v Budapešti proti vládě. Chtějí reformu ochrany dětí a konec ministra vnitra

Tisíce lidí v pátek vyšly do ulic Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána. Demonstranti, vedení někdejším Orbánovým spojencem a nyní hlavním rivalem Péterem Magyarem, rovněž požadovali reformu zákona o ochraně dětí, informovala agentura AP.

O čem plánujeme informovat v sobotu 27. dubna

Každý den ráno přinášíme přehled nejdůležitějších očekávaných událostí z domova i ze světa.

O Rusku nás hodně naučila zkušenost střední Evropy se SSSR, míní von der Leyenová

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského vůdce Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to v pátek uvedla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Evropská unie podle ní není dokonalá, ani taková nemůže být, protože je spolkem 27 členských států a 450 milionů obyvatel, připomněla šéfka unijní exekutivy. Výhody, které členství v EU přináší, jsou ovšem podle ní obrovské.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 06:05

    Jemenští povstalci hútíové tvrdí, že svými střelami zasáhli ropný tanker Andromeda Star v Rudém moři. Podle britské námořní bezpečnostní agentury Ambrey majitel lodi potvrdil, že bylo plavidlo poškozeno. Loď mířila z ruského Primorsku do Indie

  • Sobota 27. dubna 2024
    Pátek 26. dubna 2024
  • 23:38

    Tisíce lidí v pátek vyšly do ulic maďarské metropole Budapešti na protest proti vládě premiéra Viktora Orbána. Demonstranti, vedení někdejším Orbánovým spojencem a nyní hlavním rivalem Péterem Magyarem, rovněž požadovali reformu zákona o ochraně dětí, informovala agentura AP.

  • 21:45

    Izrael při úderu na východě Libanonu zabil předního člena ozbrojené skupiny Džamáa Islámíja, jež se podílí na ostřelování Izraele, informuje agentura Reuters.

  • 21:26

    V komplexu někdejšího mezinárodního letiště Elliniko na předměstí Atén bylo při stavebních pracích nalezeno 314 bomb z druhé světové války. Podle místních úřadů byla nevybuchlá munice i pod zařízeními vybudovanými pro olympiádu v roce 2004.

  • 21:19

    Izrael je podle amerických médií ochoten dát poslední šanci dosažení dohodyV opačném případě vstoupí do Rafáhu, který považuje za poslední baštu teroristů z Hamásu. O zvrat v jednáních usiluje na návštěvě židovského státu egyptská delegace.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

V Praze se draží sbírka mincí Václava Bruny, patří mezi nejvzácnější vůbec

Jednu z nejvzácnějších numismatických sbírek za posledních několik desetiletí až do neděle draží aukční síň Macho a Chlapovič v Praze. Svůj sběratelský příběh tím uzavírá český stomatolog žijící v Rakousku Václav Bruna. Mince mu pomohly v krušných dobách. V 80. letech emigroval s manželkou do Rakouska – a některé prodali, aby měli na živobytí. Předtím byl ve vězení, a to například za šíření Charty 77 a zakázaných tiskovin.

Karviná chce prostituci trestat i zaznamenáváním a pokutováním klientů sexuálních pracovnic

Karviná zkouší další krok proti pouliční prostituci. Možné klienty tamních sexuálních pracovnic mají odradit kamery, které monitorují právě místa, kam se prostitutky se zákazníky často uchylují. Dostat sexuální služby z karvinské periferie se městu dlouhodobě nedaří – přestože v něm už 15 let platí vyhláška, která je zakazuje.

Univerzitami v USA zmítají propalestinské demonstrace. Zatčených je přes pět set

Válka v Gaze se přelévá i do akademického prostředí ve Spojených státech. V mnoha univerzitních kampusech vznikají provizorní stanová městečka. Americké univerzity jsou dějištěm protestů již od loňského října. V posledních dnech se však napětí vyostřilo poté, co vedení Columbia University zavolalo policii na své vlastní studenty, kteří se utábořili uprostřed kampusu na Manhattanu. Podobné protestní akce se následně začaly objevovat po celé zemi.

Vysazování stromů může vést k oteplování planety. Viníkem je schopnost odrážet sluneční paprsky

Sázení stromů se často považuje za jeden z nejlepších způsobů boje proti změně klimatu. To souvisí zejména s potenciálem stromů pohlcovat oxid uhličitý z atmosféry, díky čemuž koncentrace tohoto skleníkového plynu může klesnout. Důležitý je ale i adaptační mechanismus spojený s lepším zadržováním vody v krajině nebo stabilizací půdy. Jenže nejnovější studie ukazují, že situace s ohledem na dopady na klima nemusí být tak jednoduchá.
před 19 h hodinami|

Lipavský v Maďarsku „upřímně hovořil o ruské hrozbě“

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v Maďarsku setkal se svým protějškem Péterem Szijjártóem. Hovořili spolu o nadcházejícím maďarském předsednictví Radě Evropské unie, které se má soustředit na boj s nelegální migrací, rozšíření EU o země západního Balkánu a na energetickou bezpečnost. Lipavský zmínil i podporu Ukrajiny, v čemž se pohled Budapešti a Prahy liší. Podle ministra je však třeba o tématu s partnery upřímně mluvit.
včeraAktualizovánopřed 10 h hodinami|

Francie a Německo podepsaly memorandum o vývoji tanku budoucnosti

Francie a Německo podepsaly memorandum o společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Ministři obrany Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
před 15 h hodinami|

Exnáměstek Závodský neuspěl s žalobou proti odvolání z funkce na ministerstvu

Někdejší náměstek ministra financí Ondřej Závodský neuspěl s žalobou, kterou napadl své odvolání z funkce po nástupu ministryně Aleny Schillerové (ANO). Pražský městský soud v pátek konstatoval, že právník a whistleblower byl odvolaný v souladu se zákonem. Napoprvé přitom rozhodl opačně a dal Závodskému zapravdu, nyní se ale musel řídit názorem Nejvyššího správního soudu (NSS), který původní rozsudek zrušil. Páteční verdikt je pravomocný, lze se proti němu bránit kasační stížností.
před 12 h hodinami|

Mrazy způsobily podle vinařů škody za miliardy

Škody na vinicích v Česku po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách dosahují škody 95 procent, na Moravě bude výnos nižší nejméně o 23 procent. Svaz vinařů, který je největším oborovým svazem, to zjistil v průzkumu mezi svými členy. Podobné škody na révě vinaři prý nepamatují. Škody hlásí i pěstitelé jiného ovoce. Prudké ochlazení ničilo úrodu také v Německu, Polsku nebo Francii.
včeraAktualizovánopřed 14 h hodinami|