Zpravodajský web ČT24

Bez dohody o příměří začne invaze do Rafáhu do 72 hodin, tvrdí izraelská média

Šéf izraelské armády Herci Halevi schválil definitivní plány vojenské operace v Rafáhu na jihu Pásma Gazy spolu se zřízením uprchlických táborů v jeho střední části. Píše to server The Times of Israel s odkazem na zprávu zpravodajského webu Ynet. Operace údajně začne do 72 hodin, pokud nebude uzavřena dohoda o příměří a propuštění rukojmí s teroristickým palestinským hnutím Hamás. Za dohodu o klidu zbraní a osvobození lidí demonstrovaly v pondělí večer v Tel Avivu tisíce osob. Někteří protestující se střetli s policií, která proti nim použila vodní děla.

Na „Zámku Harryho Pottera“ v Oděse vypukl požár po ruském útoku

Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinský přístav Oděsa, jeden ze dvaatřiceti zraněných zemřel v nemocnici. Ukrajinské úřady také zveřejnily fotografie hořícího Paláce studentů, kterému se přezdívá „Zámek Harryho Pottera“. Oběti na životech si vyžádal i úterní útok ruských sil na Charkov.

„Nejzbytečnější cukr“ by mohla postihnout nová daň. Výrobci se brání

Ministerstvo zdravotnictví hodlá prosadit novou spotřební daň ze slazených nealkoholických nápojů. Dle odborníků nejde jen o nový příjem do státního rozpočtu, ale hlavně o nutnou prevenci a snížení budoucích nákladů na léčbu obezity a dalších nemocí spojených s konzumací zbytečného cukru v nápojích. Zástupkyně výrobců v 90’ ČT24 argumentovala tím, že výrobci už obsah cukru sami snižují, daň by mohla vést až k propouštění.

PŘEHLEDNĚ: Hokejový šampionát se blíží. Kde koupit vstupenky, jak se dostat k halám a kdy hrají Češi?

Dají se ještě sehnat vstupenky? Jak se dopravit k arénám? A jakým způsobem se zachytí falešné vstupenky? Organizátoři mistrovství světa v hokeji vydali řadu doporučení pro fanoušky, kteří se chystají ve dnech od 10. od 26. května navštívit šampionát v Praze a Ostravě. Web ČT24 nabízí podrobné informace pro hokejového fanouška před největší tuzemskou sportovní akcí roku včetně instrukcí, kde sledovat utkání živě mimo arény a novinek z vysílání České televize, která nabídne všech 64 zápasů v přímém přenosu.

Mezi lidmi panuje podezíravost vůči EU, míní Jourová. Podle Teličky Česko po vstupu zlenivělo

Mezi lidmi panuje podezíravost vůči všemu, co přichází zvenčí, uvedla v Událostech, komentářích eurokomisařka Věra Jourová k výročí vstupu Česka do EU. Podle ní by si lidé měli uvědomit, že už to není zvenčí – Česko je součástí a má v Evropě docela silný hlas. První eurokomisař za Českou republiku Pavel Telička zmínil, že si za mnoho předsudků v EU mohla země sama, protože zlenivěla a na začátku nenaplnila svůj potenciál, což se nyní zlepšuje. Podle dokumentaristy a producenta Víta Janečka, který před dvaceti lety točil situační dokument Den E o vstupu Česka do EU, představoval začátek členství pro polistopadové generace možnost skoro jediného pozitivního zážitku na státotvorné úrovni.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 11:52

    Vláda schválila návrh důchodové reformy. Mimo jiné počítá s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života nebo snižováním výpočtu nových důchodů.

  • 11:52

    Česko získalo od Evropské komise povolení pro veřejnou podporu výstavby jaderného bloku v Dukovanech, uvedla Komise. Reaktor by měl stát v roce 2036.

  • 11:50

    Nevládní organizace na Slovensku, které jsou financovány ze zahraničí, by ve svém názvu nově až na výjimky měly používat označení „organizace se zahraniční podporou“, vyplývá z návrhu novely, kterou v prvním čtení schválil slovenský parlament. Návrh kritizuje opozice a místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (ANO) minulý týden uvedla, že zákon je v rozporu s evropským právem.

  • 11:45

    V Evropě se pohřešuje přinejmenším 51 tisíc nezletilých uprchlíků, kteří na kontinent přišli v letech 2021 až 2023, uvedla německá veřejnoprávní televize ARD s odvoláním na síť novinářů s názvem Lost in Europe (Ztraceni v Evropě). Podle ní počet mladistvých běženců, o jejichž místě pobytu neměly úřady informace, prudce stoupl. V letech 2018 až 2020 jich bylo kolem 18,3 tisíce.

  • 11:36

    Přes 70 procent cyklistů usmrcených při loňských nehodách nemělo helmu, uvedl Michal Hodboď z ředitelství dopravní policie. Jen v Praze záchranáři v loňském roce vyjížděli k více než šesti stům úrazů po pádech na kolech nebo koloběžkách. Výrazně přibyly nehody na elektrokoloběžkách, často pod vlivem alkoholu.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Na přijetí eura není třeba spěchat, shodli se expremiéři Paroubek, Fischer a Rusnok

„Nic dramatického se nestalo, že ho (euro) nemáme,“ říká k otázce přijetí eura v Česku bývalý premiér a někdejší guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Podobný názor vyjádřili v pondělních Událostech, komentářích i expremiéři Jan Fischer a Jiří Paroubek (ČSSD – Česká suverenita sociální demokracie). Přijetí eura musí být podle Paroubka racionální akt.

Reportéři ČT získali svědectví bývalých zaměstnanců obviněného Světlíka. V případu může jít o víc

Významnému ostravskému podnikateli Janu Světlíkovi hrozí několikaleté vězení. Policie ho na konci března obvinila, že připravil stát na daních o desítky milionů korun. Daňová kauza podle zjištění ČT souvisí s převody stamilionů korun na účet neprůhledné švýcarské firmy a podle informací z exkluzivních svědectví bývalých manažerů vítkovických strojíren může jít ještě o víc. Pro Reportéry ČT natáčel Dalibor Bártek.

Pro Česko neexistuje varianta k EU, shodl se Rakušan s expremiéry Špidlou a Topolánkem

Česko nemá žádnou alternativu k Evropské unii, shodli se v pondělních Událostech, komentářích expremiér Mirek Topolánek, bývalý předseda vlády Vladimír Špidla (SOCDEM) a vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Země v Unii podle nich využila přístupu na vnitřní trh. Rakušan upozornil, že potíže způsobuje zarámování tuzemské debaty o členství, které lidi rozděluje na „euroskeptiky a eurohujery“.

Nechceme žít vedle baterkárny, opakují obyvatelé Dolní Lutyně

V Dolní Lutyni se konalo další setkání zástupců obce, kraje, zástupců projektu a místních obyvatel kvůli případné stavbě nové továrny na baterie do elektroaut. Druhá veřejná prezentace se nesla opět ve vyostřené atmosféře. Nové informace ale nezazněly. Podle investorů přinese gigafactory do regionu práci a okolním obcím peníze, místní ale namítají, že to bude na úkor půdy a okolní přírody. Místní obyvatelé zvýšenými hlasy zopakovali, že nechtějí žít vedle baterkárny.
před 16 h hodinami|

Izraelské politické špičky se obávají, že na ně Mezinárodní trestní soud vydá zatykač

Izrael se obává zatykače Mezinárodního trestního soudu na premiéra, ministra obrany i náčelníka generálního štábu. Důvodem by mohla být obvinění z úmyslného omezování dodávek pomoci pro Palestince v Pásmu Gazy. Jeruzalém to odmítá a označuje za absurdní, že ve válce s teroristickou organizací Hámas musí obhajovat své kroky.
před 15 h hodinami|

Peníze, nebo osobní data. Další internetové firmy staví uživatele před novou volbu

Seznam.cz zavádí placenou variantu svých služeb. Produkty společnosti denně používá 95 procent českého internetu. Teď si uživatelé musí vybrat – peníze, nebo data. Osobní data se přitom označují za měnu moderního internetu. Lidé jimi platí, aniž by si to uvědomovali. Mnoho firem dokázalo informace, které o uživatelích získaly, zpeněžit. Právě za to jim pak nabízí řadu služeb zdarma. Běžní uživatelé o sobě obvykle sdílí mnohem víc, než by museli – zcela anonymně se po internetu umí pohybovat jenom odborníci.
před 14 h hodinami|

Když není svěcená voda, křtěte limonádou, doporučoval AI kněz. Tvůrci mu sebrali kolárek

Nově vytvořená umělá inteligence, která měla reagovat na otázky věřících, musela být „zbavena kněžství“. Stroj totiž odpovídal natolik kontroverzně, že z něj jeho autoři udělali jen amatérského teologa.
před 19 h hodinami|

Přes Francii do Británie, odtamtud do Irska. Migranti se obávají deportace do Rwandy a Dublin protestuje

Spojené království se dostalo do sporu se sousedním Irskem. Londýn minulý týden schválil zákon, podle nějž migranti, kteří do Británie připlují nelegálně, mohou být deportováni do Rwandy. Někteří ze strachu začali odcházet do Irska a Spojené království je odmítá převzít zpět.
před 15 h hodinami|