Na „Zámku Harryho Pottera“ v Oděse vypukl požár po ruském útoku

Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinský přístav Oděsa, jeden ze dvaatřiceti zraněných zemřel v nemocnici. Ukrajinské úřady také zveřejnily fotografie hořícího Paláce studentů, kterému se přezdívá „Zámek Harryho Pottera“. Oběti na životech si vyžádal i úterní útok ruských sil na Charkov.

„Počet obětí včerejšího (pondělního) ruského raketového útoku vzrostl na pět. Muž, ročník 1960, zemřel v nemocnici,“ informoval šéf správy Oděské oblasti Oleh Kiper. Více než dvacet zraněných podle něj zůstává v péči lékařů, čtyři z nich ve velmi vážném stavu, včetně čtyřleté dívky, osm z nich je ve vážném stavu.

Starosta Oděsy Hennadij Truchanov už v pondělí sdělil, že zahynuly tři ženy a jeden muž. Kiper dříve uvedl, že kromě přímých úmrtí při ruském úderu zemřel rovněž muž, který během raketového útoku utrpěl mrtvici.

Palác v Oděse se po ruských útocích ocitl v plamenech, zasahují hasiči (zdroj: EBU/Ukraine's State Emergency Service)

Hořící akademie

Na fotografiích zveřejněných ukrajinskými úřady bylo také v pondělí vidět hořící Palác studentů, přezdívaný Zámek Harryho Pottera. Střecha zdobené budovy, která podle agentury Reuters slouží jako soukromá právnická akademie, je po útoku téměř celá zničená.

Ukrajinská média dříve uvedla, že škody vznikly, když ukrajinská obrana nad přístavním městem sestřelila ruskou raketu. Podle mluvčího ukrajinského námořnictva Dmytra Pletenčuka se jednalo o ruskou balistickou raketu Iskander-M s kazetovou hlavicí.

Jedna ze studentek právnické školy, která se představila křestním jménem Marija, řekla, že zachycení rakety viděla na vlastní oči. „Bylo to přímo přede mnou. Rozletěly se dveře a roztřáslo se sklo. A pak jsem uviděla tohle,“ popsala Reuters studentka a ukázala směrem k hořící budově.

Údery na Charkov

Jeden člověk zemřel a sedm dalších utrpělo zranění při úterním ruském útoku na Charkov. Úřady ve druhém největším ukrajinském městě informovaly, že zasaženy byly civilní cíle.

„V Kyjevské čtvrti stejně jako včera (v pondělí) byla zasažena obytná čtvrť,“ napsal na Telegramu starosta Charkova Ihor Terehov. V pondělí večer zranění při ruském útoku utrpěla jedna žena. Podle šéfa regionu Oleha Syněhubova ruská armáda v úterý na město zaútočila řízenými leteckými bombami KAB. Syněhubov varoval, že mohou přijít další údery.

Na Charkov, který leží jen několik desítek kilometrů od ukrajinsko-ruské hranice, ruská armáda útočí pravidelně, v uplynulých týdnech způsobila obrovské škody na jeho energetické infrastruktuře. Starosta Terechov proto naléhá na posílení protivzdušné obrany.

Další vývoj války

Ruské síly dosáhly od 29. dubna dalších taktických úspěchů severozápadně a jihozápadně od Avdijivky, ale za posledních 24 hodin nedosáhly významného pokroku ve směru na město, napsal server Ukrainska pravda s odkazem na americký Institut pro studium války (ISW).

Stabilizace ruských pozic u Avdijivky staví velení útočící armády před volbu, jestli pokračovat v postupu na západ směrem k operačnímu cíli v Pokrovsku, nebo se pokusit postoupit na sever a provést další operace v okolí města Časiv Jar. Který z těchto směrů si ruský štáb vybere, však zůstává nejasné, dodal ISW.