Společnost Geomet, která má v Krušných horách těžit lithium, změnila místo zpracování

Události v regionech: Změny plánů ohledně těžby lithia v Krušných horách (zdroj: ČT24)

Závod na zpracování lithia vznikne pravděpodobně v Prunéřově na Chomutovsku. Původně chtěla těžební společnost Geomet zpracovávat rudu v Újezdečku na Teplicku. Místní ale proti stavbě dlouhodobě protestovali.

Rodinné domy v Újezdečku na Teplicku jsou vzdálené jen přes ulici od místa, kde původně měla vyrůst padesátihektarová továrna na zpracování lithia. Nově by továrna měla vyrůst v Prunéřově na Chomutovsku na místě bývalého lomu vedle elektrárny.

„Jasně že máme radost, kdo by neměl! Měli jsme to mít přímo u domu,“ řekla obyvatelka Újezdečku Věra Koudelková, závod měla za plotem. „Vidíte tu přírodu? Ptáčkové zpívají. A teď si vezměte, kdyby to tady hučelo,“ řekla.

Na druhé straně kraje by závod místní rušit neměl, nejbližší domy jsou vzdálené minimálně kilometr. Nabídnout by jim měl navíc stovky pracovních míst. „Takového zaměstnavatele mít v regionu nebo přímo u města je, myslím, vždycky dobré,“ poznamenal starosta Kadaně Jan Losenický (ODS). „Tvrdili jsme, že je potřeba najít vhodnou lokalitu, která bude mít dva parametry. Aby tam nikdo nebydlel, ale také lokalitu, kterou bude někdo někde chtít,“ dodal starosta Košťan Tomáš Sváda (nestr.).

Újezdeček z plánů těžařů ale úplně nevypadl. V areálu by mělo vyrůst nákladní překladiště. „V Újezdečku bychom v části průmyslové zóny udělali nádraží a potom by se to přemisťovalo do Prunéřova vlaky,“ popsal mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Podle původních odhadů by měla začít těžby lithia na Cínovci na konci roku 2026. Přesun závodu ale proces pravděpodobně zdrží.