Izraelské politické špičky se obávají, že na ně Mezinárodní trestní soud vydá zatykač

Události: Zatykač Mezinárodního trestního soudu na izraelské politické špičky (zdroj: ČT24)

Izrael se obává zatykače Mezinárodního trestního soudu na premiéra, ministra obrany i náčelníka generálního štábu. Důvodem by mohla být obvinění z úmyslného omezování dodávek pomoci pro Palestince v Pásmu Gazy. Jeruzalém to odmítá a označuje za absurdní, že ve válce s teroristickou organizací Hámas musí obhajovat své kroky.

Druhá frontová linie konfliktu na Blízkém východě se nenachází v ulicích Gazy, Chán Júnisu nebo Rafáhu, ale v zasedacích síních Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Právě tam se rozhoduje o tom, zda bude platit zatykač na izraelské politické a vojenské špičky. Přispěly k tomu výroky, jako je ten izraelského ministra obrany Jo‘ava Galanta z října 2023: „Nařídil jsem celkovou blokádu Pásma Gazy. Nebude tam žádná elektřina, žádné jídlo, žádné palivo. Nic.“

Izrael argumentuje, že tuto politiku už po pár dnech opustil a že v současnosti přísun pomoci do Gazy setrvale roste. „V příštích dnech bude humanitární pomoc do Gazy ještě vyšší,“ prohlásil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Počátkem května se očekává dokončení plovoucího přístaviště u břehů Gazy, které má denně odbavit ekvivalent sto padesáti kamionů zboží.

Verdikt Mezinárodního trestního soudu

Palestinci se dlouhodobě snaží přenést boj proti Izraeli do ulic západních měst i na mezinárodní fóra. „Je tu naděje, že zločinní sionističtí předáci budou stíháni Mezinárodním trestním soudem,“ prohlásil mluvčí Hamásu Fauzí Barhúm. Palestinci kritizují dopad izraelské vojenské akce na civilisty v Gaze, Jeruzalém zase tvrdí, že civilisté trpí především kvůli Hamásu, jehož bojovníci se za ně schovávají.

„Riziko verdiktu Mezinárodního trestního soudu izraelská diplomacie bere vážně. Jedná s Američany a dalšími spojenci, aby takovou možnost odvrátila,“ přiblížil zahraniční zpravodaj ČT David Borek. Izraelským politikům a vojákům by totiž v takovém případě hrozilo při cestách do zahraničí zatčení.

„Izrael se snaží bránit před genocidními teroristy. Genocidními teroristy, kteří se skrývají za civilisty. A přitom je to Izrael, který je falešně osočován z genocidy, z vyvolávání hladomoru a všech rozličných válečných zločinů,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Obvinění z genocidy

V lednu 2024 se jiné justiční těleso Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) začal zabývat podnětem, zda se židovský stát nedopouští genocidy. „Stát Izrael má učinit veškerá opatření ve své moci, aby zamezil přímému a veřejnému povzbuzování ke spáchání genocidy,“ řekla prezidentka ICJ Joan E. Donoghueová.

Hamás nepokrytě masakroval izraelské civilisty a jeho předáci mluví o tom, že útok ze 7. října zopakují znovu. Jenže islamisté můžou jakékoliv verdikty mezinárodních institucí ignorovat. Na izolaci jsou zvyklí. Izrael nikoliv, míní Borek.