Zpravodajský web ČT24

Poslanci jednají o korespondenční volbě, Babiš i Okamura řečnili hodiny

Poslanci ve čtvrtek pokračují v projednávání koaličního návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Mimořádná schůze svolaná z podnětu vládního tábora se zabývá druhým čtením volební novely, v níž mohou podávat pozměňovací návrhy. Poslanci si kvůli předpokládaným průtahům schválili jednání přes noc, již první projev Andreje Babiše (ANO) byl obstrukční. Je možné, že schůze bude pokračovat také v pátek.

Ukrajinský dron uletěl přes 1500 kilometrů, zasáhl rafinerii na Urale, tvrdí zdroje z Kyjeva

Ukrajinský dron zasáhl rafinerii v ruském Baškirsku na jižním Urale. Překonal při tom rekordních více než 1500 kilometrů, píše agentura Reuters s odkazem na své zdroje z ukrajinské bezpečnostní služby SBU. Ty potvrdily i útok ukrajinských bezpilotních strojů v Krasnodarském kraji na jihozápadě Ruska. Správa Bělgorodské oblasti tvrdí, že po útoku dronů vyslaných z Ukrajiny je zraněno nejméně osm lidí. Ukrajinské úřady naopak uvedly, že jejich protivzdušná obrana sestřelila nad Oděskou oblastí 17 z dvaceti dronů vyslaných Ruskem.

Vědci: Problémy americké energetiky může vyřešit umělá inteligence

Transformace energetiky je natolik náročný úkol, že by trval jen lidskými silami celé generace. Vědci teď v nové zprávě zdůrazňují, jak moc může v tomto ohledu ve Spojených státech amerických, které chtějí být do roku 2050 na takzvané „čisté nule“, pomoci umělá inteligence.

Ukrajinu nevymyslel Lenin a Krym nebyl vždy ruský. Kreml válčí i manipulací historie

Rusko při své agresi proti Ukrajině používá celou řadu propagandistických lží – ať už jde o tvrzení o „kyjevských fašistech“ údajně ovládajících stát nebo o údajném útlaku Rusů a rusky mluvících obyvatel. Kreml se ale zaměřuje také na historii, jejíž účelovou manipulací se snaží zpochybnit ukrajinskou územní celistvost a upřít Ukrajině právo na existenci.

Venezuela přišla o poslední ledovec

Extrémní léto přineslo Venezuele nejen spoustu teplotních rekordů, ale také zánik jejího posledního ledovce. Zbyla z něj jen plocha velká asi jako polovina pražského Václavského náměstí.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 17:19

    Zástupci Izraele i palestinského hnutí Hamás odjeli z Káhiry, kde dva dny opět jednali o dohodě o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmí držených Hamásem od loňského října. Podle egyptských zdrojů ale zprostředkovatelské země, tedy Egypt, Katar a USA, dál pokračují ve snaze přimět Izrael a Hamás k dohodě.

  • 17:07

    Někdejší rektor Slezské univerzity v Opavě a nominant na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) nabídl svou rezignaci na pozici prorektora, kterou nyní na univerzitě zastává, píše škola na webu. Tuleja měl nastoupit na post uvolněný po demisi Heleny Langšádlové (TOP 09), nominace se vzdal po kritice, že publikoval v tzv. predátorských časopisech, které nesplňují vědecké standardy.

  • 16:45

    Liberty Ostrava v doplnění návrhu soudu uvádí, že plánuje spustit vysokou pec od ledna 2025. Od skupiny Liberty dosud dostala téměř 970 milionů korun.

  • 16:23

    Policie v Torontu tento týden dvakrát zasahovala před domem rappera Drakea. V noci na úterý neznámý pachatel postřelil před domem člena ostrahy, ve středu pak zadržela neznámého muže pro podezření, že se do obydlí pokusil vniknout. Napsala to stanice BBC.

  • 16:22

    Odboráři jednali s poslanci ANO o odmítnutí případného návrhu na uzákonění možnosti výpovědi bez udání důvodu. Dostali příslib, že opoziční hnutí záměr nepodpoří, řekla mluvčí aliance odborových svazů Jana Kašparová.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Japonsko přidá plejtváky myšoky na seznam komerčně lovených velryb

O záměru zařadit tyto kytovce mezi lovené druhy informoval ve čtvrtek mluvčí japonské vlády Jošimasa Hajaši. Tokio obnovilo komerční lov velryb před pěti lety poté, co země vystoupila z Mezinárodní velrybářské komise (IWC), připomněla agentura Reuters.

Severní energetická přerušuje těžbu v lomu ČSA na Mostecku, propustí na 500 lidí

Severní energetická přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku. Propustí zhruba pět set zaměstnanců. O ukončení provozu v dole mezi Mostem a Chomutovem se rozhodne v následujících měsících, informovala mluvčí skupiny Sev.en Česká energie Eva Maříková. Někteří zaměstnanci mají odejít už na konci května, společnost jim nabízí až osmiměsíční odstupné.

Michigan se vzpamatovává z trojice tornád. Varování platí i v dalších amerických státech

Obyvatelé amerického státu Michigan pokračují v odstraňování škod poté, co oblast zasáhla tři tornáda. V několika městech poničila desítky domů. Víc než desítka lidí utrpěla zranění, tisíce domácností zůstaly bez proudu. Přívalové deště, silné krupobití a ničivá tornáda zasáhly v předchozích dnech i další části Spojených států. Dva mrtvé si vyžádaly v Tennessee a jednu oběť v Severní Karolíně. Meteorologové varují, že vlna nebezpečných bouří by mohla ve čtvrtek projít některými částmi jihu USA.

Izrael použil americké bomby proti civilistům v Gaze, řekl Biden

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při nichž v Pásmu Gazy umírali palestinští civilisté. Biden to řekl ve středu (ve čtvrtek brzy ráno středoevropského času) v rozhovoru pro stanici CNN. Izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan označil prezidentovo prohlášení za zklamání, premiér Benjamin Netanjahu na nejnovější krok USA zatím oficiálně nereagoval.
07:27Aktualizovánopřed 2 h hodinami|

Maloobchodní tržby v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta

Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta, v únoru po revizi stouply o 2,5 procenta. Tržby se v březnu meziročně zvýšily čtvrtý měsíc po sobě. Meziměsíčně stouply o 1,3 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Zpomalení inflace a růst reálných mezd zvyšují podle analytiků chuť Čechů utrácet.
09:20Aktualizovánopřed 8 h hodinami|

Víkend bude oblačný s přeháňkami, teploty mají stoupat nad dvacet stupňů

Česko o víkendu čeká oblačné počasí s přeháňkami, teploty budou stoupat nad dvacet stupňů Celsia. Čtvrtek bude ještě bez srážek a s maximy přes den do dvaceti stupňů, předpokládá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
07:43Aktualizovánopřed 4 h hodinami|

Projev nejistoty společnosti, řekl k případnému odstranění nápisu Moskva – Praha z metra sochař Karous

Budoucnost bronzové plastiky s nápisem Moskva – Praha, která je umístěna ve vestibulu stanice metra Anděl, zůstává nejistá. Náměstci primátora Jiří Pospíšil (SPOLU) a Zdeněk Hřib (Piráti) chtějí, aby se podoba díla upravila. K plastice chtějí přidat informační tabulku. Tématem se magistrát má zabývat příští týden. V pořadu Události, komentáře o něm diskutovali student a autor petice za odstranění plastiky Jan Boháč a sochař Pavel Karous.
včera|

Na západě Čech chybí pediatři, část rodičů hledá pomoc mimo kraj

Desítkám rodin v Aši hrozí, že pro své děti nebudou mít pediatra. Dětská lékařka tam k poslednímu květnu končí. Náhradu hledá radnice i pojišťovna. Zatím marně. V podobné situaci jsou i v nedalekých Lubech, kde neordinuje dokonce vůbec žádný lékař. Někteří rodiče už dokonce hledají pomoc za hranicemi kraje. Podle odhadů nemá na Karlovarsku pediatra asi třináct procent dětí.
před 11 h hodinami|