Víkend bude oblačný s přeháňkami, teploty mají stoupat nad dvacet stupňů

Česko o víkendu čeká oblačné počasí s přeháňkami, teploty budou stoupat nad dvacet stupňů Celsia. Čtvrtek bude ještě bez srážek a s maximy přes den do dvaceti stupňů, předpokládá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Dneska nás čeká převážně slunečné počasí. Během dopoledne se hlavně v Čechách začne vytvářet kupovitá oblačnost, ta by ale neměla být natolik vyvinutá, aby z ní vypadávaly přeháňky,“ shrnul ve čtvrtek ČHMÚ.

Po chladném ránu, kdy se místy objevily přízemní mrazíky, ve čtvrtek teploty vystoupí na šestnáct až dvacet stupňů Celsia. „Pocitovou teplotu nebude nijak zvlášť snižovat ani vítr, který se očekává slabý až mírný ze severních směrů,“ doplnili meteorologové.

Ke konci týdne počasí v Česku ovlivní slábnoucí studená fronta postupující od severu. Nebe by mělo být nejvíc zatažené v sobotu, přeháňky meteorologové očekávají v pátek na severu a severovýchodě ojediněle, v sobotu častěji. V neděli budou srážky ustávat.

Předpověď počasí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 9. 5. 2024 (zdroj: ČT24)

Teploty v pátek a v neděli budou stoupat až na 21 stupňů Celsia, v sobotu na dvaadvacet stupňů. Na severovýchodě, který studená fronta ovlivní nejvýrazněji, by sobotní denní maxima neměla přesáhnout devatenáct stupňů.

Po víkendu meteorologové čekají polojasné počasí s přeháňkami, od úterý i s deštěm. Teploty by se dál měly dostávat přes den nad dvacet stupňů Celsia.

Vydatné deště zmírnily půdní sucho

Pondělní, a především úterní vydatné deště výrazně zmírnily v povrchové vrstvě půdy do čtyřiceti centimetrů sucho, které už postihovalo podstatnou část České republiky, informovali tvůrci webu Intersucho na síti X. Zatímco ještě na konci minulého týdne zasahovaly dva nejhorší stupně sucha v půdě do jednoho metru dvacet procent území, nyní je to zhruba polovina původní rozlohy. Bez projevů sucha byla v neděli zhruba čtvrtina území, nyní je to více než šedesát procent. Deště se vyhnuly především severu a severovýchodu Čech, které jsou s výjimkou Krkonoš ve srovnání s průměrem pro toto období značně vyschlé.

Míru sucha vědci určují jako poměr mezi aktuální nasyceností půdy a průměrným nasycením v období let 1961 až 2015. Sucho se přitom intenzivně projevuje v některých regionech Česka již od začátku dubna a jeho hlavní příčinou je především teplá zima s nedostatkem sněhových srážek a podprůměrné množství srážek v březnu a na mnoha místech i v dubnu. Vodní zásoba z půdy mizela velmi rychle kvůli brzkému rozvoji vegetace a silně nadprůměrným teplotám v první polovině dubna, které byly příčinou velkého výparu.

Deště také výrazně zmírnily požární riziko, které bylo velmi silné především na přelomu dubna a května nejen kvůli suchu, ale i kvůli silnému větru.

„Nyní je po vydatných deštích vlhkost paliva na velké části území vysoká. Jenže to neplatí všude. Na Moravě a v severních Čechách je stále relativně nízká a i tam se dnes (ve čtvrtek) či v pátek bude vyskytovat vyšší požární riziko,“ upozornil klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR – CzechGlobe, který se podílí na tvorbě webu FireRisk.

V nejbližších dnech modely podle něj žádné významnější srážky neočekávají, jejich možnost předpovídají až pro čtvrtek a pátek příštího týdne.