Rubrika Regiony

Česká pošta odložila testování mobilní pošty na Hradecku. Obce jsou proti zrušení kamenných poboček

Česká pošta musela odložit testování takzvané mobilní pošty ve třech obcích na Královéhradecku. Dvě ze tří vesnic jí odmítly dát povolení k záboru obecních prostor pro stání poštovního vozu. Obce mají obavu, že pošta u nich po testovacím provozu zruší kamennou pobočku a chtějí tomu zabránit. Tříměsíční testovací provoz začal jen ve třech obcích na Rychnovsku, a to v Černíkovicích, Lukavici a v Liberku.
před 30 mminutami|

Eticky lze vytknout spoustu věcí, trestněprávně ne, rozhodl soud o učitelčiných výrocích o Ukrajině

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude. Odvolací soud pravomocně potvrdil její osvobození. Zamítl odvolání státního zastupitelství, které pro bývalou češtinářku původně žádalo osmiměsíční podmíněný trest a také pětiletý zákaz pedagogické, výchovné či jiné práce s dětmi. Češtinářka, která se tématu ruské invaze věnovala s žáky osmé třídy v hodině slohu, na svých výrocích trvá.
10:48Aktualizovánopřed 51 mminutami|

Stalin, Fučík a další. Z ulic Prahy zmizela řada soch

Před čtyřmi lety nechala radnice Prahy 6 odstranit sochu maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Bubenči. Už v roce 1962 zmizelo z podstavce obří sousoší Stalina na Letné. Po roce 1989 skončily v depozitářích nebo byly přesunuty na jiné místo i další pražské sochy – například Julia Fučíka, Jana Švermy, Jožky Jabůrkové nebo známý „růžový“ tank ze Smíchova. Pražští zastupitelé se teď chystají rozhodovat o plastice Moskva–Praha ve stanici Anděl. Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) ji chce doplnit alespoň o vysvětlující cedulku.
před 1 h hodinou|

Chybí respekt k lidem, kteří dokáží realizovat velké věci ve veřejném prostoru, míní Gebrian

Architekturu vystudoval a nyní o ní učí, píše i točí. A pro řadu diváků právě on otevírá často bolavé otázky veřejného prostoru v Česku. Architektura má podle něj schopnost ovlivňovat vztahy. „Když vytvoříte nějaký dobře udělaný prostor, o který se navíc staráte, tak se lidi v něm také chovají jinak,“ sdělil Adam Gebrian v Interview ČT24, kde mluvil i o diskutovaných sochách umělce Davida Černého, které mají zdobit pražský obchodní dům Máj, o Vltavské filharmonii nebo vizi pro pražskou magistrálu.
před 2 h hodinami|
On-line přenos

Krátce z regionů

  • 19:04

    Obyvatelé Hodonína na Blanensku mají od května v adrese nové poštovní směrovací číslo. O změnu požádala radnice kvůli tomu, že pro obec platila dvě různá směrovací čísla. Jedno pro adresu a druhé pro ukládání zásilek na poště a to působilo zmatek.

  • 18:27

    Po pádu do kolejiště ve stanici metra B Anděl v Praze vpodvečer zemřel člověk. Metro mezi Smíchovským nádražím a Florencí stojí. Řekly to mluvčí záchranné služby Jana Poštová a mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

  • 17:12

    Kvůli odpolední bouřce jsou neprůjezdné některé vozovky v Českých Budějovicích. Voda se nahromadila pod viadukty v ulici Generála Píky a na Pražské třídě. Dopravu tam řídí policisté, informoval jejich mluvčí Miroslav Šupík.

  • 16:38

    Třiatřicetiletý muž z Liberce, kterému soudy uložily patnáctiletý trest za znásilnění dětí, se obrátil na Ústavní soud, sdělila ČT mluvčí soudu Kamila Abbasi. Mezi lety 2020 až 2022 muž podle verdiktu znásilnil šest dívek a jednoho chlapce ve věku od čtyř do jedenácti let. Za znásilnění dětí jej soudy potrestaly už v letech 2007 a 2008.

  • 14:24

    Ředitelství silnic a dálnic zahájilo výstavbu sedm kilometrů dlouhého úseku dálnice D35 Ostrov – Vysoké Mýto za 3,2 miliardy korun bez DPH. Jeho součástí je i tunel Homole.

  • 14:15

    V Liberci v pondělí odpoledne skončí omezení v tunelu na průtahu I/35. Dopravu tam od 22. dubna komplikuje rekonstrukce kanalizace, skončit měla 17. května, podařilo se ji ale urychlit. Uzavírku tak dělníci zkrátili o jedenáct dní.

  • 13:41

    Přerovští kriminalisté pátrají po neznámém pachateli, který nastražil na koleje u Kojetína na Přerovsku kamenyNajel na ně osobní vlak, naštěstí však nevykolejil. Případ policie vyšetřuje jako obecné ohroženíO pomoc žádá i veřejnost.

Začíná stavba dalšího úseku dálnice D35. Včetně tunelu Homole

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo stavbu sedmikilometrového úseku dálnice D35 mezi Ostrovem a Vysokým Mýtem. Stavba vyjde na 3,2 miliardy korun bez DPH, její součástí je i tunel Homole. Práce na obou stavbách potrvají do roku 2026, momentálně se staví i další úseky D35 směrem na Moravu.

V české části Krkonoš se po desítkách let objevil los. KRNAP vyzývá řidiče k opatrnosti

V české části Krkonoš se po desítkách let objevil los evropský. Zřejmě jde o jedince, kterého v minulých dnech zaregistrovali polští kolegové na pomezí Sovích a Krzeszowských hor v Polsku, oznámil mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Podle něj je zatím předčasné spekulovat o tom, zda se losi v Krkonoších usadí natrvalo, nebo zda pouze migrují.

Odbory: Liberty chce úplně odstavit koksovnu, dluží na odvodech

Huť Liberty Ostrava plánuje, že zcela odstaví svou koksovnu, která je od prosince v takzvaném teplém útlumu, kdy se udržuje teplo podstatně nižší než při běžném provozu. Vedení firmy v pátek sdělilo odborářům, že je připravené to udělat, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Dodal, že firma rovněž za březen nezaplatila za zaměstnance dvě třetiny sociálního a celé zdravotní pojištění. Ivo Štěrba za Liberty sdělil, že během plnění restrukturalizačního plánu a finanční stabilizace podniku se platby mohou krátkodobě zpožďovat.

Pražskou dopravu omezil maraton, opatření se dotkla MHD i aut

Pražský maraton v neděli omezil dopravu v hlavním městě, především v centru a dalších oblastech podél Vltavy. Opatření se dotkla automobilů, tramvají i autobusů. Mezinárodního závodu se zúčastnilo na osm tisíc elitních i amatérských běžců z desítek zemí. První vyběhli v 9:00 ze Staroměstského náměstí, cíl byl na stejném místě. Záchranáři ošetřili 52 lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

V Kostelní Lhotě vjelo auto na chodník, zraněných je pět včetně řidiče

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil čtyři chodce. Zřejmě předtím usnul. Ženu a dítě transportovali se středně těžkými až vážnými zraněními do pražských nemocnic záchranáři vrtulníky. Další tři lidé včetně řidiče auta utrpěli středně těžká zranění. Vyplývá to z informací od mluvčích záchranné služby a policie.