Odbory: Liberty chce úplně odstavit koksovnu, dluží na odvodech

Huť Liberty Ostrava plánuje, že zcela odstaví svou koksovnu, která je od prosince v takzvaném teplém útlumu, kdy se udržuje teplo podstatně nižší než při běžném provozu. Vedení firmy v pátek sdělilo odborářům, že je připravené to udělat. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina řekl, že firma za březen nezaplatila za zaměstnance dvě třetiny sociálního a celé zdravotní pojištění. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že Česká správa sociálního zabezpečení nedoplatky na odvodech vyčíslila a firmu vyzvala, aby do osmi dnů částku vyrovnala. Podle výsledku pak přijme další kroky.

Odstavení koksovny by podle Slaniny bylo nevratné. „Momentálně k tomu sháníme materiály, protože tuto variantu s námi chtějí v pátek projednat. Je to jejich povinnost,“ řekl.

Pokud by Liberty přestala spolupracovat s dodavatelem energií Tameh Czech a odstavila by koksovnu, znamenalo by to podle Slaniny pravděpodobně vyšší náklady na emisní povolenky, protože by huť neměla kam dávat vysokopecní plyn.

Za odvody za zaměstnance společnost podle zjištění ČT dluží desítky milionů korun. „Podle odborů by to mělo být za měsíc březen a jednat by se mělo o dvě třetiny všech povinných plateb,“ přiblížila redaktorka ČT Pavla Daňková. ČT shání vyjádření ministerstva práce a sociálních věcí i samotné společnosti Liberty.

„Určitá část plateb se opozdila kvůli vyšším nárokům na hotovost tak, jak se postupně snažíme zvyšovat výrobu a dostat zaměstnance zpátky do práce. Jsme v kontaktu s těmi, kterých se to týká, abychom situaci efektivně vyřešili. Byť se budeme vždy snažit provádět platby včas, může během plnění restrukturalizačního plánu a finanční stabilizace podniku docházet v určitých momentech ke krátkodobým zpožděním plateb,“ vysvětlil Štěrba.

Podle Daňkové v posledních dnech přibylo i zaměstnanců, kteří podali výpověď. Z původních šesti tisíc je nyní v podniku zaměstnáno zhruba pět tisíc lidí.

„Od minulého týdne je stav takový, že Liberty nemá zaplaceny všechny závazky vůči státu, pokud jde o sociální důchodové pojištění. My standardně postupujeme jako Česká správa sociálního zabezpečení tak, že jsme je vyzvali, udělali jsme souhrn nedoplatků, které jsou, mají možnost vůči tomu podat námitky a postupujeme standardně ve lhůtách tak, aby v zásadě nám do osmi dnů doplatili, nebo případně potom budeme postupovat v rámci dalších kroků, které děláme vůči každé firmě, pokud dluží pojistné,“ uvedl Jurečka. Podle něj ministerstvo financí nyní vyhodnocuje pohledávku EGAP a rozhodne, jak bude dál postupovat.

Liberty čeká na schválení restrukturalizačního plánu

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, je od loňska v problémech. Už delší dobu má potíže platit závazky a od prosince, kdy jí Tameh Czech zastavil dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Většina zaměstnanců obou firem je od té doby doma. Poslední fungující vysoká pec Liberty Ostrava je v teplém útlumu přes půl roku.

Huť nyní čeká, zda soud schválí její restrukturalizační plán. Už dříve sdělila, že plán schválila drtivá většina jejích věřitelů, a v pátek oznámila, že přistoupila k dalším krokům, které jsou pro naplnění plánu předběžné restrukturalizace nezbytné. Informovala, že nadále nepočítá se spoluprací s Tamehem. Energie chce brát od jiných dodavatelů a z nového energetického komplexu, který vybuduje. Věřitelů firmy je okolo 1300.

Tameh Czech skončil v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila. Soud a věřitelé schválili jeho reorganizaci. Tameh uvádí, že mu huť dluží přibližně 2,2 miliardy korun a že je tak jejím největším věřitelem. Věřitelé Liberty ale rozhodovali o vyloučení Tamehu z hlasování o restrukturalizačním plánu a podle Liberty krok schválili.

Mluvčí Tamehu Patrik Schober už dříve avizoval, že firma proti restrukturalizačnímu plánu Liberty vznese námitku k soudu. Než rozhodne o restrukturalizaci soud, jsou podle něj veškerá prohlášení Liberty Ostrava bezpředmětná.