Zpravodajský web ČT24

Rusové dál útočí na Charkov. Ukrajinské úřady hlásí zraněné a rozsáhlý požár

Čtyři lidi včetně dítěte zranil v noci na sobotu ruský dronový útok na Charkov, uvedly tamní úřady. Hasiči také likvidují několik požárů, z nichž jeden je rozsáhlý. Okupanti své údery na východoukrajinské město v poslední době zesilují, v pátek tam zabili starší ženu a poškodili mimo jiné tramvaj, ve které jeli cestující. Ruská armáda útočila v noci na sobotu také na Dněpropetrovskou oblast, odkud jsou hlášeni dva zranění.

Diktátoři zhasínají, my rozsvěcíme, Slovensko bedlivě sledujeme, říká prezident Svobodné Evropy

„Diktátoři se pokouší zhasnout světla, my zase rádi osvětlujeme, co se skutečně děje,“ popsal prezident Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda (RFE/RL) zásadní poslání této organizace. Stephen Capus pozici zastává od letošního ledna, v minulosti působil také jako hlavní poradce Agentury Spojených států pro globální média (USAGM). V podcastu Background ČT24 okomentoval mimo jiné situaci na Slovensku.

Lepra se ve středověku přenášela mezi veverkami a lidmi, tvrdí studie

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při šíření této nemoci mohl hrát roli obchod s kožešinami, uvedla studie, o které informoval list The Guardian.

V Tlumačově na Zlínsku dohašují vrakoviště. Obyvatelé nemají větrat

V Tlumačově na Zlínsku hoří část autovrakoviště. Na místě zasahuje třináct jednotek hasičů, vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Mluvčí hasičů Pavel Řezníček uvedl, že při hašení nebyl nikdo zraněn, příčina požáru i výši škody zjišťuje vyšetřovatel. Vedení obce vyzvalo tamní obyvatele, aby kvůli dýmu nevětrali.

Žákyně zažalovala londýnskou školu, že jí neumožnila se modlit. Soud se instituce zastal

Britské školství dostalo vodítko, jak čelit narůstajícímu tlaku muslimských studentů na povolení náboženských modliteb. Prestižní londýnskou střední školu zažalovala její žákyně za to, že jí neumožnila se modlit. Vrchní soud dal ale za pravdu vzdělávací instituci. Její vedení to označuje za zlom v přístupu k multikulturalismu v zemi.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 14:04

    Izraelské úřady prohlásily za mrtvého muže, o němž se původně domnívaly, že je mezi rukojmími drženými Hamásem. Jeho ostatky se totiž našly v Izraeli, potvrdila podle BBC armáda židovského státu.

  • 13:50

    Srážka vlaku s člověkem uzavřela od třinácti hodin koridorovou trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem ve Zlínském kraji. Uzavírka by měla potrvat zhruba do patnácti hodin, osoba srážku nepřežila.

  • 13:27

    Studenti irské univerzity Trinity College v Dublinu postavili před školou protestní tábor, vyslovují se proti válce v Pásmu Gazy. Univerzita kvůli tomu omezila přístup do areálu a uzavřela výstavu Book of Kells, jednu z největších turistických atrakcí Irska.

  • 12:18

    Rusko tvrdí, že nad okupovaným poloostrovem Krym sestřelilo čtyři rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Výrok nelze nezávisle ověřit. USA začaly tento typ raket dodávat Ukrajině v uplynulých týdnech.

  • 12:12

    Delegace palestinského teroristického hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí, informovala egyptská média.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Lidé ve Stráži pod Ralskem odmítají novou průmyslovou zónu. Areál bude udržitelný, tvrdí investor

Proti plánovanému průmyslovému areálu ve Stráži pod Ralskem vznikla petice. Odpůrci se obávají hlavně zvýšené dopravní zátěže a zhoršení životního prostředí. Zastupitelé města ale projekt přesto podporují. Vedení města tvrdí, že nová průmyslová zóna zajistí spoustu nových pracovních míst. Vzniknout má celkem pět objektů na ploše 160 tisíc metrů čtverečních.

Některé české nemocnice odmítají zraněné Ukrajince. Týká se to těch, které ze země evakuují dobrovolníci

České nemocnice omezují přijímání evakuovaných ukrajinských pacientů, doporučilo jim to ministerstvo zdravotnictví. Jedná se hlavně o nemocné a zraněné, kteří nejsou v programu takzvané „civilní ochrany Unie“. To znamená, že je přivážejí například dobrovolníci. Ti opatření resortu kritizují, ministerstvo se brání tím, že postupuje podle mezinárodních dohod.

Druhá strana musí vědět, že po porušení pravidel hry přijde odveta, říká Žáček k útoku ruských hackerů

Předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) v pátečním Interview ČT24 mimo jiné prohlásil, že na odhalené kyberútoky hackerské skupiny APT28, která je podle českých úřadů úkolována ruskou vojenskou rozvědkou GRU, je třeba adekvátně reagovat, zvlášť když se překročí „červená linie“. Odolnost Česka se podle něj v tomto ohledu zvyšuje, proces posilování infrastruktury proti kyberútokům ale označil za nekonečný.

„Sovětský člověk“ Ivanišvili má Gruzínský sen o ruském zákonu a kontrole země

Gruzii zasáhly protesty proti návrhu zákona o zahraničním vlivu. Gruzínský parlament ve středu ve druhém čtení schválil tuto kontroverzní normu, za kterou stojí vládní Gruzínský sen (GS). Do jejího čela se na začátku roku vrátil oligarcha Bidzina Ivanišvili, jehož zahraniční média popisují jako šedou eminenci gruzínské politiky. Jeho vliv a vliv jeho strany stojí mimo jiné na možnosti přidělovat státní pracovní pozice v zemi, která čelí silné nezaměstnanosti. Před říjnovými volbami do parlamentu má GS dvojnásobnou podporu voličů, než kterékoliv jiné uskupení.
před 20 h hodinami|

Izraelští vojáci míří do Česka na zotavenou. Nesou si fyzická i psychická traumata

Do Česka přijede skupina sedmnácti izraelských vojáků, kteří mají za sebou traumata z války v Gaze – fyzická i duševní. Týdenní pobyt zorganizovali krajani a česká ambasáda. Pozornost izraelské veřejnosti i médií je momentálně silně upřená k počtům padlých. K nim je ovšem nutno přičíst i tisíce zraněných.
před 18 h hodinami|

Školku ve Vimperku navrhovalo v soutěži sedmdesát architektů. Zvítězil Švýcar

Mimořádný zájem zaznamenala architektonická soutěž na stavbu mateřské školy ve Vimperku. Přihlásilo se rekordních sedmdesát zájemců z pěti zemí, což zástupci osmitisícového města vůbec nečekali. O to složitější bylo také vybrat vítěze soutěže. Vítězným návrhem se nakonec stal ten od architekta Logana Amonta ze Švýcarska.
před 18 h hodinami|

Tuleja se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum

Pavel Tuleja (TOP 09) oznámil, že se vzdává nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, zdůvodnil svůj krok. Premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí Tuleji uvítal. Věří, že TOP 09 navrhne nového kandidáta. To v odpoledních hodinách potvrdila i předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Tuleja čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací.
včeraAktualizovánopřed 23 h hodinami|

Když na Zemi zkolabovalo magnetické pole, vedlo to k explozi života, ukázala studie

Když se řekne „kolaps magnetického pole Země“, zní z tohoto slovního spojení katastrofa planetárních rozměrů, která může ohrozit všechno živé. Asi před 590 miliony let opravdu magnetické pole naší planety zkolabovalo, ale podle nové studie to pro život apokalypsou neskončilo. Naopak.
včera|