Mláďata čápů bílých se letos líhnou dříve. Ptáci se vracejí i hnízdí brzy kvůli teplému jaru

Ornitologové v Česku vědí letos na začátku května už o patnácti hnízdech s čápaty. Obvykle se přitom mláďata čápa bílého líhnou později, upozornil ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Podle odborníků se ptáci dříve vracejí a hnízdí a mění také své migrační chování.

„Mláďata čápa bílého se obvykle objevují až od poloviny května. My však už teď evidujeme patnáct hnízd s mláďaty. Čápi se vracejí, začínají hnízdit a mláďata se pak rodí dříve než obvykle,“ vysvětlil Vermouzek.

Hnízd s čápaty ale může být ještě více, patnáct uvedených odborníci sledují. „V těchto hnízdech jsou buď kamery, jako v Chebu či Kynšperku nad Ohří, nebo je kontroluje profesionál. Ten podle chování ptáků pozná, jestli jsou v hnízdě mláďata, nebo čápi sedící na vejcích,“ doplňuje koordinátorka programu Čapí hnízda České společnosti ornitologické Gabriela Dobruská.

Ornitologové sledují hnízdění čápů bílých v programu Čapí hnízda už od roku 2014. Každoročně se do jejich evidence zapojují i dobrovolníci. Na začátku letošního května tak odborníci vědí mimo jiné o 827 hnízdech s párem čápa bílého.

„V porovnání s rokem 2014 jsme zaznamenali navýšení o desítky obsazených hnízd čápů bílých,“ uvádí Dobruská s tím, že převážně jde o místa na západě republiky. Právě tam totiž čápi obsazují hnízda nejprve. Ornitologové hovoří o změně migračního chování. „Neodlétají až do Afriky, ale zůstávají v jižní Evropě. Kvůli tomu reagují lépe na změnu počasí a do hnízd se navracejí dříve,“ vysvětluje Dobruská.

Letos budou odborníci znát také počty čápů bílých v zahraničí, v celém jejich takzvaném hnízdním areálu. „Bude velmi zajímavé zjistit, jak jsou na tom čápi v jiných státech, kde každoroční sledování čápů systematicky neprobíhá,“ dodává k osmému mezinárodnímu sčítání Dobruská.

Čápů černých je méně

Po deseti letech budou letos ornitologové v Česku sčítat také čápy černé. V jejich případě ale vyzývají dobrovolníky pouze k zaznamenávání pozorovaných jednotlivců, nikoliv ke sledování hnízd.

„Poslední roky vnímáme výrazně nižší výskyt čápů černých. Na rozdíl od čápů bílých je nesledujeme každoročně, jelikož jde o velmi plaché obyvatele hlubokých lesů. Z některých oblastí naprosto vymizeli,“ upozorňuje Dobruská.

Před deseti lety evidovali odborníci asi pět set párů. „Když se u nás začali objevovat, z naprosté většiny obsazovali přírodní rezervace. Bylo to hezkým ukazatelem skutečnosti, že jsou chráněna ta správná místa,“ uzavírá Dobruská.