Přežil Osvětim, poté pěstoval česko-izraelské vztahy. Zemřel Avraham Harshalom

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z přeživších holocaustu Avraham Harshalom. Na síti X to oznámilo české velvyslanectví v Izraeli, kde Harshalom od roku 1949 žil. Měl izraelské i české občanství. Za své aktivní působení při obnově vztahů mezi oběma státy získal v roce 2016 cenu Gratias Agit, kterou uděluje české ministerstvo zahraničí krajanům a přátelům Česka za šíření dobrého jména republiky v zahraničí.

Harshalom se narodil jako Adam Friedberg 4. února 1925 v Pružanech v tehdejším Polsku, nyní Bělorusku. Jeho rodným jazykem bylo jidiš, ovládal také polštinu a ruštinu, studoval na hebrejském gymnáziu, uvádí v jeho životopise web organizace Paměť národa.

Friedbergovi se za války museli nejdříve přesunout do ghetta v Pružanech, které tam zřídili nacisté, později celou rodinu deportovali do vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Avraham tam pracoval v pracovních komandech, z rodiny přežil jako jediný – rodiče skončili v plynových komorách, v táboře zahynul i jeho starší bratr.

Skrýval se v Praze, poté se naučil i česky

V červnu 1944 se Harshalom pokusil o útěk, byl však chycen. Později se dostal do tábora v Buchenwaldu a v březnu 1945 spolu s dalšími dvěma vězni v Litoměřicích utekl z transportu. S nákladním vlakem s uhlím přijeli do Prahy a na nádraží v Bubnech se jich ujala rodina Sobotkova. Dva měsíce pak trojici mladíků ukrývala – nejdříve u sebe doma, později v uzavřeném obchodě v Dělnické ulici.

Jiřina Sobotková v roce 1963 převzala v Izraeli po boku tří zachráněných mužů ocenění Spravedlivý mezi národy. Titul udílí jeruzalémský památník obětí holocaustu Jad Vašem lidem nežidovského původu, kteří za druhé světové války nezištně pomáhali pronásledovaným židovským obětem nacistického režimu.

Při vypuknutí pražského povstání v květnu 1945 se Harshalom zapojil do bojů, za což získal československé občanství. Ve svých dvaceti letech se začal učit česky.

Po válce tři roky studoval na pražském ČVUT, v Olomouci a Liberci absolvoval letecký výcvik pro nově vzniklý stát Izrael, který se konal v tehdejším Československu. Po komunistickém převratu odjel do Izraele, kde sloužil jako pilot armádního letectva a poté se stal úspěšným podnikatelem v elektrotechnice. Holding Ariel na výrobu součástek pojmenoval podle letecké základny, kde sloužil.

V roce 1992 vyšel český překlad knihy Znovuzrozen z popela, kde Avraham Harshalom líčí svůj pozoruhodný životní příběh. Na základě knihy vznikl i stejnojmenný dokument.