Zpravodajský web ČT24

Valné shromáždění OSN vyzývá ke schválení plnohodnotného členství Palestiny

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem organizace. Schválený návrh uvádí, že je k tomu připravená, a vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby návrh v tomto směru schválila. Minulý měsíc takový postup v Radě bezpečnosti vetovaly Spojené státy americké.

Rusové obranu v Charkovské oblasti neprolomili, tvrdí Kyjev. Reuters píše o nové frontě

Ruské jednotky se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v pohraničí na severu Charkovské oblasti, Kyjev na místo vyslal posily, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany. Dosavadní útoky se podle něho podařilo odrazit. Šéf charkovské oblastní správy dříve informoval, že ruské síly v noci na pátek zintenzivnily přeshraniční ostřelování města Vovčansk nedaleko ruských hranic. Podle vysoce postaveného zdroje z ukrajinské armády citovaného agenturou Reuters se Rusům podařilo u Vovčansku postoupit o kilometr na ukrajinské území.

České loděnice jsou v konkurzu, dluží téměř 80 milionů

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal do konkurzu České loděnice v Děčíně. Jde o poslední loděnice, které na dolním Labi ještě opravují velké nákladní a osobní lodě. Věřitelé přihlásili pohledávky za 76 milionů korun, odpoledne odvolali konkurzního správce a zvolili nového. Návrh na prohlášení úpadku podalo na začátku roku třiadvacet zaměstnanců společnosti. Na mzdách dluží firma přes milion korun.

Schůze ke druhému čtení návrhu o korespondenční volbě zabrala dvacet hodin

Předloha k zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí má za sebou druhé čtení, závěrečné schvalování by se mohlo uskutečnit ještě tento měsíc. Poslanci opozičního hnutí ANO navrhli další úpravy koaliční volební novely, SPD prosazuje její zamítnutí. Mimořádná schůze svolaná z koaličního podnětu k druhému čtení trvala dva jednací dny, debata vyplnila zhruba dvacet hodin čistého času. Skončila v pátek odpoledne.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 21:28

    Kuvajtský emír šajch Mišál Ahmad Džábir Sabah rozpustil měsíc po volbách parlament a převzal spolu s vládou jeho pravomoci. Monarcha to podle agentury Reuters oznámil v televizním projevu. Dodal, že pozastavuje některé články ústavy, maximálně na čtyři roky.

  • 21:11

    Kanada přispěje v přepočtu 1,3 miliardy korun na iniciativu vedenou Německem s cílem dodat Ukrajině systémy protivzdušné obrany, řekl podle Reuters kanadský ministr obrany Bill Blair, který hostil svého německého kolegu Borise Pistoriuse.

  • 20:53

    Kvůli záplavám, které od minulého týdne sužují jih Brazílie, muselo opustit své domovy na 400 tisíc lidí, uvádí bilance úřadů. Mrtvých je 116.

  • 20:39

    Belgie vyčlení devět milionů eur (224 milionů korun) na obnovu ukrajinské energetické infrastruktury poničené ruskými útoky. S odvoláním na ministryni pro rozvojovou spolupráci Caroline Gennezovou o tom informovala stanice RTBF. Finance země poskytne prostřednictvím Rozvojového fondu OSN (UNDP).

  • 20:00

    Mezinárodní dohoda pro případ další pandemie se odkládá. Světová zdravotnická organizace (WHO) měla opatření na obranu před novými patogeny představit do páteční půlnoci. Cíl ale s největší pravděpodobností nesplní. Spory hlavně mezi bohatými a chudými zeměmi neurovnalo ani devět kol jednání.

    Události: Hledání celosvětových opatření pro případ další pandemie (zdroj: ČT24)

Obrazem

Vše k tématu

Rusové na frontě více využívají Muskův Starlink. Pentagon hledá způsob, jak to zarazit

Služba Starlink spadající pod společnost SpaceX miliardáře Elona Muska, která poskytuje díky husté síti satelitů rychlé a zabezpečené připojení k internetu, je od začátku ruské války na Ukrajině pro obránce klíčová, protože zajišťuje vojákům jak spojení s velením, tak například způsob, jak ovládat drony. Jenže Rusku se navzdory sankcím a regionálním zámkům daří terminály Starlinku na frontě využívat také, ač Moskva jejich nasazení oficiálně popírá. Pentagon spolu se SpaceX nyní hledá způsoby, jak trend zvrátit a terminály v ruském držení „odstřihnout“.

Na Cimického jsme neměli nabito, k volbám nechodím, říká moderátorka Wolfová

Politiku poslouchá i při vaření a uklízení, k volbám ale moderátorka Pavlína Wolfová nechodí. „Nechci zažít, že si proti mně někdo sedne a řekne, že jsem někoho volila, protože vidí, že jsem zklamaná,“ vysvětluje novinářka, která na CNN Prima News moderuje pořad 360°. Dříve pracovala také v České televizi a na Nově, kde uváděla talkshow Áčko. O své kariéře, politických debatách, ale třeba i o klíšťové encefalitidě mluví v podcastu Background ČT24.

Letecké hašení požáru lesa na Mladoboleslavsku skončilo, oheň se už nešíří

Hasiči ukončili po několika hodinách letecké hašení požáru, který ve čtvrtek večer zasáhl zhruba hektar lesa u Žehrova na Mladoboleslavsku. Dál rozhrabují a prolévají hrabanku. Policejní vrtulník pomáhal hasit požár v těžce přístupném terénu, kde jsou i skály. Podle hasičského vyšetřovatele oheň způsobil člověk. Nepodařilo se ale zjistit, jestli za tím byl úmysl.
Načítání...

ČT nabídne před eurovolbami debaty lídrů i tematické rozhovory

Česká televize nabídne divákům v období před volbami do Evropského parlamentu široký informační servis. Programy ČT1 a ČT24 přinesou předvolební debaty lídrů nejsilnějších kandidátek, celoevropskou debatu s vedoucími kandidáty hlavních evropských politických sil nebo také tematické rozhovory ve studiu. Předvolební servis završí závěrečná debata s představiteli politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně o vztahu národní a evropské politiky.
před 4 h hodinami|

K Zemi míří silné výrony sluneční hmoty. O víkendu mohou přinést polární záři i nad Česko

Aktivita Slunce dosáhla v posledních dnech vysoké úrovně, splynuly na něm dvě oblasti a došlo k několika silným erupcím. Důsledky nejméně tří by měly k Zemi doputovat během víkendu. I do Česka by mohly přinést neobvyklé jevy na obloze. Slunce navíc zůstane velmi aktivní i v dalších dnech, přinejmenším do 11. května.
před 7 h hodinami|

Izraelská armáda obklíčila východní část Rafahu

Izraelské tanky v pátek zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu, čímž prakticky obklíčily celou východní část tohoto města na jihu Pásma Gazy, informuje agentura Reuters. Ve východní a severovýchodní části města se podle obyvatel téměř nepřetržitě ozývají exploze a střelba. Pokračují intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z teroristických hnutí Hamás a palestinského Islámského džihádu.
14:11Aktualizovánopřed 3 h hodinami|

Za oteplení Tichého oceánu může Čína. Nečekaně rychle a účinně totiž zatočila s emisemi

Mezinárodní vědecký tým přišel s nečekaným vysvětlením vln veder, které v posledním desetiletí zasáhly severní oblasti Tichého oceánu. Nový počítačový model totiž ukázal, že za horko asi může velké snížení emisí aerosolů z továren v Číně. Klimatologové to popsali v odborném žurnálu Proceedings of the National Academy of Sciences.
před 11 h hodinami|

Zelenskyj poděkoval Čaputové za morální podporu. Přijela do Kyjeva před koncem mandátu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek poděkoval slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, která před koncem svého mandátu přijela do Kyjeva, za její silnou morální podporu. Na společné tiskové konferenci oba ocenili slovenskou sbírku na munici pro Ukrajinu, jejíž výnos přesáhl čtyři miliony eur (téměř 100 milionů korun).
10:10Aktualizovánopřed 6 h hodinami|