Zpravodajský web ČT24

Kampaň SPOLU je stejně nebezpečná jako Babišovy výroky, míní Pavel

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy ANO Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady. Jedno ani druhé nezlepší politickou kulturu v Česku a nezvýší důvěru občanů v politiky, uvedl na síti X. Kampaň je podle premiéra Petra Fialy (ODS) poukazem na nebezpečí, která politika ANO přináší. Šéfka klubu ANO Alena Schillerová hovořila o hybridním útoku ze strany pětikoalice, Babiš označil Fialu za směšnou, či spíše už jen smutnou postavičku.

Na břeclavském hřišti po pádu branky zemřel chlapec

Dvanáctiletý chlapec přišel o život na hřišti v Břeclavi, spadla na něj fotbalová branka. Neštěstí se stalo ve středu večer. Radnice sportoviště dočasně uzavřela, případ prověřují policisté.

Ještě nenastoupil, už se omlouvá. Tuleja publikoval v potenciálně predátorských časopisech

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho publikačního seznamu články, které vyšly v časopisech zařazených na Beallův seznam takzvaných potenciálně predátorských časopisů. Uvedl to po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a také na síti X s tím, že texty pocházejí z roku 2015. Zpětně vnímá, že měl více zkontrolovat kvalitu nakladatelství, kde články vyšly. Fiala jeho veřejnou omluvu přijal a odeslal na Hrad návrh na Tulejovo jmenování. Prezident to má udělat v pondělí.

Válečný veterán Jiří Pavel Kafka slaví sté narozeniny. Do britské armády vstoupil jako čerstvě dospělý

Válečný veterán Jiří Pavel Kafka slaví sto let. Narodil se do pražské židovské rodiny, když mu bylo patnáct let, zachránil ho jeden z vlaků Nicholase Wintona. Později vstoupil do britské armády. Kafka je posledním žijícím českým příslušníkem RAF, působil v 311. bombardovací peruti jako palubní střelec.

O čem plánujeme informovat v pátek 3. května

Každý den ráno přinášíme přehled nejdůležitějších očekávaných událostí z domova i ze světa.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • Čtvrtek 2. května 2024
  • 23:15

    Portál Moje daně je v posledních hodinách zpomalený či nefunkční kvůli velkému přetížení. Na síti X na to večer upozornila Finanční správa. Ujistila však, že pokud lidé a firmy nestihnou podat přiznání k dani z příjmu za loňský rok do čtvrteční půlnoci, jak ukládá zákon, žádné pokuty ani úroky z prodlení jim nehrozí.

  • 23:00

    Ozbrojenci v súdánském státu Jižní Dárfúr zabili dva řidiče Mezinárodního výboru Červeného kříže, další tři pracovníky zranili. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení organizace.

  • 22:37

    Při izraelském vzdušném úderu byla zasažena budova syrských bezpečnostních sil na předměstí Damašku. Agentuře Reuters to sdělil nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

  • 22:25

    Gruzínský premiér Irakli Kobachidze odvolal návštěvu USA, která byla podmíněna stažením sporného návrhu zákona o zahraničním vlivu, uvedla podle ruské státní tiskové agentury TASS gruzínská diplomacie.

  • 21:53

    Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračují v metropoli Tbilisi v protestech proti návrhu zákona o zahraničním vlivu. Gruzínský parlament tuto kontroverzní normu ve středu schválil ve druhém čtení.

Obrazem

Vše k tématu

Poslanci podpořili valorizaci minimální mzdy i zavedení pravidel lobbování

Novela zákoníku práce, která zavádí pravidelný růst minimální mzdy, prošla ve čtvrtek odpoledne ve sněmovně prvním čtením. Zaručenou mzdu ponechává pouze ve veřejné sféře. Následně poslanci probrali a do výborů poslali změny v kárných řízeních se soudci, státními zástupci a exekutory, podpořili i legislativní zakotvení pravidel pro lobbování. Mimořádnou schůzi k předlohám v prvním čtení a v závěrečném schvalování nechaly svolat koaliční strany. Zákonodárci si hned v jejím úvodu odhlasovali možnost jednat a hlasovat i po 21. hodině, opozice byla proti. Poslanci v prvním čtení podpořili i další legislativní návrhy.
včeraAktualizovánopřed 8 h hodinami|

Jerome Klapka Jerome zůstal autorem Tří mužů ve člunu. České čtenáře pobavil díky Emilu Háchovi

V roce 1889 stoupl počet registrovaných lodí na Temži o padesát procent. Už tak oblíbenou zábavu projížděk po řece ještě posílil bestseller Tři muži ve člunu (s dodatkem – o psu nemluvě). Jeho autor Jerome Klapka Jerome se narodil 2. května před 165 lety a sláva této knihy zastínila jeho další tvorbu, v níž čerpá rovněž ze svého života, byť už méně radostných zkušeností první světové války. Knižní dobrodružství tří přátel a jednoho psa má jistou návaznost i na české reálie – ovšem ne díky jménu Klapka, jak by asi mnozí předpokládali, ale díky protektorátnímu prezidentovi Emilu Háchovi.
před 13 h hodinami|
Načítání...

Nové značení, řády i trasy. Ústí nad Labem přeorganizovalo dopravu kvůli novým trolejbusům

Tápající cestující a zmatek – Ústí nad Labem má za sebou první pracovní den po jedné z historicky největších změn systému městské hromadné dopravy. Změnila se čísla jednotlivých linek, trasy i časové intervaly. Dopravní podnik cestujícím slibuje více místa ve vozech, na reorganizaci dopravy se připravoval víc než rok.

Jsou důkazy, že Moskva používá chemické zbraně, říká bezpečnostní analytik

Spojené státy ve středu obvinily Rusko z porušování úmluvy o chemických zbraních. Podle USA Rusové proti ukrajinským vojákům nasadili dusivou látku chlorpikrin. Dle bezpečnostního analytika Jakuba Drmoly je použití chemických zbraní Moskvou téměř jisté, dokládají to podle něj videa z fronty i nedávné vyjádření ruského vojáka ve státní televizi. „Většinou jsou shazovány jako granáty z malých dronů,“ popsal expert. Nejčastěji jimi podle něj Rusové útočí na zákopy a opevněné pozice. Kreml tvrzení USA označil za nepodložená.

Už je lépe, hodnotí situaci Afroameričanů v USA 103letá česká bojovnice za jejich práva

Odkaz boje Afroameričanů za rovná práva z poloviny minulého století podle průzkumů volební Ameriku zajímá méně než v minulosti. Podle 103leté česko-americké historičky Vilmy Iggersové se postavení Afroameričanů zlepšuje, i když je prostor pro další pozitivní vývoj. Emigrantka to uvedla v rozhovoru se zpravodajem ČT Bohumilem Vostalem. Iggersová dříve aktivně bojovala proti segregaci se svým zesnulým manželem – historikem Georgem Iggersem. Prosadili například povolení přístupu afroamerických studentů do knihovny. Její rodina mezi Afroameričany bydlela a zažila i rasistické útoky.

Policisté vyklidili propalestinský tábor na univerzitě v Los Angeles. Zatkli přes 130 lidí

Stovky policistů zasahovaly na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA). Vyklidili kampus, kde se v posledních dnech střetli podporovatelé Izraele a Palestiny. Podle serveru The New York Times policie zatkla nejméně 132 protestujících. Podobné demonstrace se konají napříč Spojenými státy, policie podobně vyklidila budovu Kolumbijské univerzity, kde se zabarikádovaly desítky propalestinských demonstrantů. Americký prezident Joe Biden uvedl, že na amerických univerzitách není místo pro nenávistné projevy a antisemitismus.
včeraAktualizovánopřed 7 h hodinami|

V USA umírají kočky na ptačí chřipku. Nakazily se pitím syrového kravského mléka

Když se ve Spojených státech na jaře ukázalo, že se virus ptačí chřipky dostal mezi hovězí dobytek, varovali experti před šířením na další druhy. A přesně to se stalo v případě koček. Problém je, že s nimi mají lidé mnohem těsnější a častější kontakty než s krávami nebo drůbeží.
před 15 h hodinami|

U schizofrenie je klíčový první půlrok od objevení příznaků, ukázal český výzkum

U schizofrenie je klíčový první půlrok od objevení příznaků a může mít zásadní roli při dalším rozvoji tohoto onemocnění. Včasnou léčbou lze výrazně ovlivnit kvalitu života pacienta a roli hraje každý týden, kdy nemoc není léčená, naznačila nová studie vědců z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ).
před 17 h hodinami|

Poslední hodiny strávil Platón kritikou hudebnice, ukazují rozluštěné svitky z Herculanea

Nově dešifrované pasáže starověkých svitků z Herculanea, které pohřbil popel po výbuchu sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu, možná odhalují poslední hodiny starořeckého filozofa Platóna a také konkrétněji místo jeho pohřbení. S odvoláním na výzkum badatelů pod vedením profesora z Univerzity v Pise to na svém webu píše list The Guardian a stanice CNN. Jeden ze svitků podle nich popisuje Platónovu kritiku hudby, kterou na flétnu hrála thrácká otrokyně.
před 18 h hodinami|

Dodavatelé zlevňují energie, reagují na pokles cen u velkoobchodníků

Energetická společnost ČEZ zlevní dodávky elektřiny a plynu. Od léta sníží ceny energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou. Nejprve v červnu zlevní plyn zhruba o sedmnáct procent, následně v červenci i elektřinu o devět procent. Od května firma zlevňuje i fixované produkty. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.
včeraAktualizovánopřed 9 h hodinami|