Kampaň SPOLU je stejně nebezpečná jako Babišovy výroky, míní Pavel

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy ANO Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady. Jedno ani druhé nezlepší politickou kulturu v Česku a nezvýší důvěru občanů v politiky, uvedl na síti X. Kampaň je podle premiéra Petra Fialy (ODS) poukazem na nebezpečí, která politika ANO přináší. Šéfka klubu ANO Alena Schillerová hovořila o hybridním útoku ze strany pětikoalice, Babiš označil Fialu za směšnou, či spíše už jen smutnou postavičku.

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) podle Fialy využila toho, že si opoziční ANO nezaregistrovalo doménu s heslem své kampaně do Evropského parlamentu „Česko, pro tebe všecko“. Obrázek s heslem pozměněným na „Rusko, pro tebe všecko“, který na web umístila, má upozornit na nebezpečí plynoucí z politiky ANO, řekl ve čtvrtek premiér novinářům.

„Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné,“ uvedl ve čtvrtek prezident. Kampaň Babišových oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je ale podle hlavy státu stejně nefér a stejně nebezpečná. „Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší,“ napsal Pavel.

Babiš premiéra označil za směšnou, nebo možná spíš už jen smutnou postavičku. „Nechápu, jak může lhát o pozitivní kampani, když zase jen rozděluje společnost nějakými ruskými malůvkami, vlaječkami a hesly. Zneužívá jen válku na Ukrajině a vůbec ho nezajímá, že tam umírají lidé, dělá si na té tragédii kampaň a ještě se tím chlubí,“ poznamenal.

„Když mají potřebu registrovat doménu, kterou my jsme použít nechtěli, tak ať si to užijí, podstatný je ten obsah. Zatímco my máme pozitivní heslo ‚Česko, pro tebe všecko‘, tak oni jedou antikampaň, jako to dělali vždy,“ dodal expremiér a šéf ANO.

„Že jde o neetickou, lživou a podlou antikampaň, která si nic nezadá s hybridními útoky kremelských propagandistů, bylo zřejmé od prvního okamžiku, kdy se vizuály přesně v okamžiku zahájení naší kampaně začaly systematicky objevovat na sociálních sítích vládních stran,“ kritizovala Schillerová. ANO zahájilo kampaň ve středu ve Zlíně.

„Zcela šokující je však dnešní (čtvrteční) přiznání Petra Fialy, který se jindy tak rád staví do role obránce hodnotové politiky a morálních zásad, že se jedná o jeho koalicí organizovanou placenou a zinscenovanou antikampaň,“ poznamenala Schillerová.

Podle místopředsedy TOP 09 Michala Kučery jde o vtipné a zábavné pojmenování postojů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. „Je to zábavná kampaň, není na tom nic špatného,“ konstatoval v reakci na vyjádření Schillerové před zahájením jednání sněmovny.

„ANO udělalo neuvěřitelnou chybu“

Fiala odmítl, že by se koalice pouštěla do antikampaně. Umístění grafiky je podle něj poukazem na nebezpečí, která politika ANO přináší. Ministerský předseda také podotkl, že koalice SPOLU se nijak netají tím, že je autorem tohoto způsobu kampaně. „Pokud mám informace z našeho volebního týmu, ANO udělalo tu neuvěřitelnou chybu, že si nezaregistrovalo doménu s klíčovým heslem kampaně. Na to kolegové, myslím, docela dobře upozorňují,“ uvedl.

Podle Schillerové pětikoalice kromě využívání tragického konfliktu na Ukrajině a ruské agrese ve svůj prospěch nemůže obyvatelům nabídnout nic. Připomněla, že za vlády hnutí ANO vydalo Česko do Spojených států ruského hackera Jevgenije Nikulina nebo že vyhostilo desítky diplomatů z ruského velvyslanectví po otravě Sergeje Skripala v Británii a po zjištění vyšetřovatelů o zapojení agentů ruských tajných služeb do výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku.

„Nejedná se jen o faul, ale rovnou o otevření kanálu, ve kterém se zrcadlí politika založená na rozeštvávání, lžích, nálepkování, podvodech a bohužel i zneužívání války,“ řekla Schillerová.