Hamás studuje dohodu o příměří v „pozitivním duchu“. Do Egypta vyšle delegaci

Palestinské teroristické hnutí Hamás v reakci na poslední návrh dohody o příměří s Izraelem uvedlo, že co nejdříve vyšle do Káhiry delegaci, která bude pokračovat v jednáních. Vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja řekl, že uskupení návrh studuje v „pozitivním duchu“, přestože podle dřívějších prohlášení se na něj dívalo spíše „negativně“. V prohlášení podle agentury AP nebylo uvedeno, kdy delegace odcestuje.

Hamás studuje příměří navržené zprostředkovatelským týmem, jehož součástí je i Egypt, v „pozitivním duchu“, řekl podle tiskového prohlášení Haníja v telefonickém rozhovoru šéfovi egyptské rozvědky Abbásovi Kamelovi. Ujistil ho také, že vyjednavači Hamásu se vrátí do Egypta „co nejdříve“, aby dokončili současné rozhovory.

Čelný představitel Hamásu Usáma Hamdán ale dříve prohlásil, že postoj hnutí k aktuální podobě dohody je negativní. Podobně se později vyjádřila také tisková služba Hamásu. „Negativní stanovisko neznamená, že jednání byla zastavena,“ upozornilo ale hnutí.

Návrh předpokládá příměří v izraelských vojenských operacích, doprovázené výměnou rukojmí unesených při útoku Hamásu na izraelské území loni 7. října za palestinské vězně zadržované Izraelem.

Izrael pokračuje v přípravách na velkou ofenzivu

Izraelská vláda ve čtvrtek obvinila Hamás, že brání dohodě tím, že odmítá učinit ústupky. Mluvčí vlády Raquela Karamsonová zopakovala, že Izrael pokračuje v přípravách na velkou ofenzivu na Rafáh, město na úplném jihu Pásma Gazy, a to navzdory mezinárodnímu odporu. Ve městě se tísní téměř 1,5 milionu Palestinců, kteří tam většinou museli uprchnout v důsledku války, což vyvolává obavy z krveprolití. Vojenská operace v Rafáhu by podle Hamásu znamenala kolaps vyjednávání.

Hamás, který se v Pásmu Gazy ujal moci v roce 2007, požaduje, aby dohoda stanovila „trvalé“ příměří. Izrael to odmítá a trvá na tom, že chce v ofenzivě pokračovat, dokud nedosáhne „úplného vítězství“ nad Hamásem.

Izrael v Pásmu Gazy vede ofenzivu proti Hamásu v odvetě za jeho teroristický útok z loňského října, při němž zahynulo na 1200 lidí a dalších 250 bylo vzato jako rukojmí. V listopadu byla při dosud jediném klidu zbraní propuštěna asi polovina z nich. Vojenské operace, které Izrael na palestinském území provádí, si podle úřadů Hamásu vyžádaly přes 34 500 mrtvých, z nichž většinu tvořili civilisté. Informace válčících stran však nelze nezávisle ověřit.