Rubrika Svět

Rusové dál útočí na Charkov. Ukrajinské úřady hlásí zraněné a rozsáhlý požár

Rusové pokračují v intenzivních útocích na Charkov. V noci na sobotu zranily jejich drony čtyři lidi včetně dítěte, v sobotu odpoledne svrhli na město letecké pumy a zranili další čtyři lidi. Údery také způsobily několik požárů, z nichž minimálně jeden je rozsáhlý. Ruská armáda útočila v noci na sobotu také na Dněpropetrovskou oblast, odkud jsou hlášeni dva zranění, a na jihoukrajinský přístav Oděsa, kde jsou zranění tři. Úřady v ruské Bělgorodské oblasti na hranicích s Ukrajinou tvrdí, že exploze v oblastní metropoli zranila pět lidí. Neuvedly, co bylo původem výbuchu, ruské ministerstvo obrany ale oznámilo, že nad městem zneškodnilo dva drony.
08:50Aktualizovánopřed 2 h hodinami|
Analýza

Přepychový medvěd útočí: Jak se Česko stalo prominentním Putinovým cílem

Atribuce se stala v pátek jedním z nejvyhledávanějších pojmů českého internetu. Není divu, Česko historicky poprvé atribuovalo (přisoudilo) útoky proti svým státním institucím Kremlu. Celou pravdu o vyšetřování a povaze útoků se veřejnost nejspíš nikdy nedozví. Z bezpečnostních důvodů musí zůstat část informací utajená. Významnou část příběhu jde však poskládat z otevřených zdrojů. Co se tedy vlastně stalo? Jak se útočníci dostali do počítačů ministerstva pouhým rozesláním emailu a co bylo jejich cílem? Proč má Česko nosit podobné útoky hrdě jako řád nejvyššího uznání od Ruské federace? A konečně, co je to ta atribuce? Odpovědi nabízí expertka na konflikty v kybernetickém prostoru Adéla Klečková.
před 3 h hodinami|
Načítání...

Konzervativci přišli o křeslo v britském parlamentu

Britští opoziční labouristé zvítězili ve čtvrtečních doplňovacích parlamentních volbách ve volebním obvodu Blackpool South, kde sebrali parlamentní křeslo vládnoucím konzervativcům. Výrazně lépe než vládní strana si levice vede i v průběžném sčítání místních voleb, které jsou považovány za poslední velký test voličských nálad před letošními parlamentními volbami. Šéf konzervativců Richard Holden připustil, že jeho strana zažila těžkou noc.
včeraAktualizovánovčera v 16:41|

Stále více vlád narušuje autonomii médií, varují RSF. Výrazně se propadlo Slovensko

V aktuálním žebříčku svobody médií organizace Reportéři bez hranic (RSF) si Česko pohoršilo. O poznání větší propad zaznamenalo Slovensko. Na prvním místě již tradičně stanulo Norsko. Spojené státy se ocitly na pětapadesátém místě mezi středoamerickým Belize a středoafrickým Gabonem. Reportéři varovali, že stále více vlád a politických orgánů neplní svou úlohu garantů co nejlepšího prostředí pro novinařinu.
včeraAktualizovánovčera v 14:54|

Čína vypustila sondu Čchang-e 6. Má získat vzorky z odvrácené strany Měsíce

Čína v pátek úspěšně vypustila sondu Čchang-e 6, která se jako první na světě pokusí získat vzorky z odvrácené strany Měsíce a přepravit je zpátky na Zemi. Sondu vynesla krátce před 11:30 SELČ raketa Dlouhý pochod 5 z kosmodromu Wen-čchang na jihočínském ostrově Chaj-nan. Jedná se o další čínský krok v rámci přípravy na let, jenž dopraví na Měsíc lidskou posádku. Toho chce Peking dosáhnout do roku 2030.
včera|
Načítání...

Prolomení fronty a žádost Kyjeva. Macron připustil možnost vyslání západních vojáků na Ukrajinu

Rusko-ukrajinská válka mění strategickou přípravu evropských armád. Francouzská pěchota obnovila cvičení simulující zákopovou válku. Dění na východě Ukrajiny ukázalo, že tento způsob boje je součástí moderní války. Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu.
včera|

Zažil strmý pád, teď znovu šéfuje polské diplomacii. Sikorski oznámil obrat Polska

Před více než dekádou ho týdeník Respekt v titulku označil za nového lídra Evropy. Pak ale jeho strmá politická kariéra nabrala opačný směr a čekal ho pád. V mezidobí si na konto připsal řadu kontroverzních výroků, v poslední době pak několik silných prohlášení, která rezonovala kontinentem. Například když připodobnil ruského vládce Vladimira Putina k Adolfu Hitlerovi. Radoslaw Sikorski se před několika měsíci vrátil do křesla polského ministra zahraničí — a média oprašují staré titulky.
včera|

Na amerických univerzitách neprotestují jen jejich studenti, upozorňují tamní média

Stovky těžkooděnců zasahovaly ve čtvrtek nad ránem na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. Rozebraly tam tábor propalestinských demonstrantů, kteří se den předtím střetli se svými odpůrci. Tamní studenti se stále hlasitěji bouří proti způsobu, jakým Izrael vede válku v pásmu Gazy. Americká média navíc upozorňují i na organizace, které za protesty stojí.
včera|