Rubrika Svět

Načítání...

Při vstupu do Vatikánu zadrželi faráře z Česka, měl u sebe více zbraní

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v tašce vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák. Muž se podle agentury ANSA hájil tím, že zbraně jsou určené pro osobní obranu. Policie začala stíhat za nedovolené ozbrojování duchovního i dalšího muže z Česka, který je zřejmě skutečným majitelem zavazadla. Podle italského tisku je zadrženým farář z Velkých Losin na Šumpersku. Představitel olomouckého arcibiskupství potvrdil, že kněz je na pouti ve Vatikánu, spojit se s ním však zástupcům diecéze dosud nepodařilo.
včera|

Rusy v Lotyšsku rozděluje postoj k válce. Vedení země považuje jejich část za bezpečnostní riziko

Třetina obyvatel Lotyšska se v průzkumu vyslovila pro zastavení bojů na Ukrajině a mír za ruských podmínek. Prezident Edgars Rinkēvičs to označil za výsledek dlouhodobého působení ruské propagandy. Lotyšsko patří mezi nejzarytější podporovatele Kyjeva. Část ruské menšiny, která tvoří zhruba čtvrtinu obyvatel, je podle prezidenta pro zemi potenciálně nebezpečná.
včera|

K napadení německého europoslance Eckeho se přiznal sedmnáctiletý mladík

Policii v Drážďanech se v noci na neděli přihlásil sedmnáctiletý mladík, který tvrdí, že v pátek zbil europoslance sociální demokracie (SPD) Matthiase Eckeho. Informovala o tom agentura DPA. Čtyři útočníci Eckeho napadli, když vyvěšoval plakáty v rámci kampaně před volbami do Evropského parlamentu.
5. 5. 2024Aktualizovánovčera v 23:19|
Načítání...

Izrael po raketovém útoku Hamásu uzavřel přechod Kerem Šalom, armáda hlásí mrtvé

Izraelská armáda oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený pro humanitární pomoc z Izraele do Pásma Gazy. K raketovému útoku se přihlásilo palestinské teroristické hnutí Hamás, se kterým Izrael již sedm měsíců válčí. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na místní média. Agentura AFP s odvoláním na izraelskou armádu napsala, že při útoku zahynuli tři izraelští vojáci, dalších dvanáct je zraněných. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zároveň v neděli ostře odsoudil požadavky Hamásu na ukončení války výměnou za propuštění rukojmí, protože by to palestinskou skupinu udrželo u moci a představovalo hrozbu pro Izrael, napsala Reuters.
5. 5. 2024Aktualizovánovčera v 22:55|

Zóna ČT24: Rusko zintenzivňuje vojenský tlak na Ukrajinu

Ukrajina čelí vzrůstajícímu tlaku ruské armády. Před ruským nebezpečím varuje i Polsko. Francouzský prezident Emmanuel Macron pro britský časopis The Economist znovu potvrdil, že za jistých podmínek nevylučuje poslání vojáků na Ukrajinu. Vývoji na frontě i evropským reakcím na ruský postup se věnoval pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa. Moderovali Martin Jonáš a Dana Zlatohlávková.
včera|

Za dluhy zákaz jízdy vlakem. Číňané neutrácejí, bojí se tvrdých trestů

Do Evropy v neděli přiletěl čínský vůdce Si Ťin-pching. Na starý kontinent ho vedou mimo jiné hospodářské problémy doma. Zadlužení čínských domácností v posledních pěti letech stouplo o polovinu, a zároveň klesá domácí spotřeba, která je jedním z pilířů druhé nejsilnější ekonomiky světa. Peking by si přál, aby lidé více utráceli, jenže úřady dávají dlužníky na černou listinu, ze které vyplývá řada trestů, jako je zákaz cestování vlakem či letadlem. Číňané se tak bojí.
včera|