Slovenská policie zaznamenala přes 1100 pumových výhrůžek za den

Přes 1100 hrozeb pumovými útoky zaznamenala v úterý slovenská policie. Většina se týkala škol, další byly zaměřené na banky či prodejny elektrotechniky, pachatelé prý hrozby směřovali po celé zemi. Slovenská Národná kriminálna agentúra (NAKA) věc vyšetřuje jako teroristický útok.

Policie oznámila, že ke třinácté hodině evidovala 995 hrozeb pumovými útoky na konkrétní školy po celé zemi. Dále pak 110 výhrůžek zaměřených na banky a 40 hrozeb, které se týkaly prodejen elektrotechniky. O případném nálezu výbušnin policie neinformovala. Podle tamních médií jde patrně o největší případ svého druhu v novodobých dějinách země během jednoho dne.

Elitní jednotka policie NAKA věc vyšetřuje jako teroristický útok, za který pachateli hrozí až doživotí.

Policie oznámila, že při vyšetřování spolupracuje s dalšími bezpečnostními službami a zahraničními partnery. Dříve také informovala, že do akce nasadila pyrotechniky, psovody se služebními psy, pořádkové jednotky i příslušníky svého elitního útvaru.

Výhrůžky školám

Obsah e-mailu, který byl rozeslán do škol po celém Slovensku, je podle televize Markíza výhrůžný, psaný slovensky, nábožensky motivovaný a obsahuje výhrůžky smrtí. Anonym v něm zmiňuje islám, který vyzdvihuje nad ostatní náboženství.

Samosprávy z různých regionů uvedly, že úřady nařídily evakuaci škol. Některé z nich vyučování přerušily či zrušily.

Slovenská média v této souvislosti informovala, že kvůli pumové hrozbě byly kontrolovány i pobočky Všeobecné úvěrové banky, která je jedním z největších peněžních ústavů v zemi. Některá pracoviště banky zůstala zavřená.

Tamní ministerstvo vnitra uvedlo, že podobných incidentů v zemi přibývá. Ministr školství Tomáš Drucker pak na Facebooku napsal, že ohlašovat bombu ve školách je zvrhlé, byť by to bylo z recese.

Už minulý týden podle policie podobné e-mailové výhrůžky dostalo více než 120 škol v Bratislavském kraji.