Rubrika Domácí

MS v hokeji

Kde koupit vstupenky, jak se dostat k halám a kdy hrají Češi? Vše, co potřebujete vědět o hokejovém šampionátu

Dají se ještě sehnat vstupenky? Jak se dopravit k arénám? A jakým způsobem se zachytí falešné vstupenky? Organizátoři mistrovství světa v hokeji vydali řadu doporučení pro fanoušky, kteří se chystají ve dnech od 10. od 26. května navštívit šampionát v Praze a Ostravě. Web ČT24 nabízí podrobné informace pro hokejového fanouška před největší tuzemskou sportovní akcí roku včetně instrukcí, kde sledovat utkání živě mimo arény a novinek z vysílání České televize, která nabídne všech 64 zápasů v přímém přenosu.

Skončila rekonstrukce nádraží v Berouně. Správa železnic plánuje modernizaci dalších desítek budov

V Berouně skončila rekonstrukce nádražní budovy za téměř čtyři sta milionů korun. Letos chce Správa železnic podobně zrekonstruovat další desítky budov po celém Česku. Vyčlenila na to dvě a půl miliardy korun. Na šedesáti nádražích už se pracuje, s přestavbou dalších třiceti začnou dělníci během následujících měsíců.

Bouřky dorazily do Česka. Voda s bahnem zaplavila část dálnice D1

Kvůli odpolední bouřce měli hasiči ve středních Čechách do deseti výjezdů, na dálnici D1 u Soutic na Benešovsku ale bahno částečně zaplavilo levý jízdní pruh. Neprůjezdné byly také některé vozovky v Českých Budějovicích. Voda se nahromadila pod viadukty v ulici Generála Píky a na Pražské třídě. Dopravu tam řídili policisté. Meteorologové varují, že v úhrnu by do úterního rána mohlo v Česku ojediněle napršet přes padesát milimetrů a intenzivní srážky mohou rozkolísat hladiny některých menších řek. Podle předpovědi bude v Česku tento týden většinou oblačno s přeháňkami a z počátku týdne i s bouřkami. Teploty ale po většinu dní mohou vystoupat nad dvacet stupňů Celsia.

Odboráři zasedání tripartity předčasně opustili. „Nebyl pro to důvod,“ brání se Jurečka

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů jednali o situaci v zemědělství. Odboráři však jednání opustili předčasně. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula krok spojil s výroky člena výkonné rady ODS a exministra životního prostředí někdejší Nečasovy vlády Pavla Drobila, který na dubnovém kongresu ODS řekl, že odbory nejsou partner, ale nepřítel. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odchod považuje za dětinský a nepochopitelný.

Přežila Osvětim, pak se usídlila v Izraeli. Hana Sternlichtová pokřtila knihu vzpomínek

Na českém velvyslanectví v Tel Avivu pokřtili anglické vydání knihy pražské rodačky Hany Sternlichtové, která přežila nacistické koncentrační tábory. Její vzpomínky už vyšly hebrejsky i česky a teď míří za globálním publikem pod názvem The Girl from Terezin, tedy Dívka z Terezína. Den památky šoa a hrdinství, který připadl na pondělí, si lidé připomněli na desítkách míst napříč Českem.

Jedním z kandidátů na post ministra pro vědu je Marek Ženíšek. Potvrdil to ČT

Poslanec Marek Ženíšek (TOP 09) se na Úřadu vlády sešel s exministryní Helenou Langšádlovou. ČT potvrdil, že je jedním z kandidátů na post ministra pro vědu a výzkum. Vedení TOP 09 bude obsazení pozice řešit v úterý. Šéfka strany Markéta Pekarová Adamová očekává, že jednání dospějí k výsledku.

Eticky lze vytknout spoustu věcí, trestněprávně ne, rozhodl soud o učitelčiných výrocích o Ukrajině

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na Ukrajině, potrestána nebude. Odvolací soud pravomocně potvrdil její osvobození. Zamítl odvolání státního zastupitelství, které pro bývalou češtinářku původně žádalo osmiměsíční podmíněný trest a také pětiletý zákaz pedagogické, výchovné či jiné práce s dětmi. Češtinářka, která se tématu ruské invaze věnovala s žáky osmé třídy v hodině slohu, na svých výrocích trvá.

Stalin, Fučík a další. Z ulic Prahy zmizela řada soch

Před čtyřmi lety nechala radnice Prahy 6 odstranit sochu maršála Ivana Koněva na náměstí Interbrigády v Bubenči. Už v roce 1962 zmizelo z podstavce obří sousoší Stalina na Letné. Po roce 1989 skončily v depozitářích nebo byly přesunuty na jiné místo i další pražské sochy – například Julia Fučíka, Jana Švermy, Jožky Jabůrkové nebo známý „růžový“ tank ze Smíchova. Pražští zastupitelé se teď chystají rozhodovat o plastice Moskva–Praha ve stanici Anděl. Náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) ji chce doplnit alespoň o vysvětlující cedulku.

Chybí respekt k lidem, kteří dokáží realizovat velké věci ve veřejném prostoru, míní Gebrian

Architekturu vystudoval a nyní o ní učí, píše i točí. A pro řadu diváků právě on otevírá často bolavé otázky veřejného prostoru v Česku. Architektura má podle něj schopnost ovlivňovat vztahy. „Když vytvoříte nějaký dobře udělaný prostor, o který se navíc staráte, tak se lidi v něm také chovají jinak,“ sdělil Adam Gebrian v Interview ČT24, kde mluvil i o diskutovaných sochách umělce Davida Černého, které mají zdobit pražský obchodní dům Máj, o Vltavské filharmonii nebo vizi pro pražskou magistrálu.

Neetické, čecháčkovství, fiasko, hodnotí experti aféru kolem Tuleji

Pavel Tuleja, který měl po odcházející Heleně Langšádlové (oba TOP 09) převzít post ministra pro vědu, odstoupil ještě předtím, než byl jmenován. Vyšlo totiž najevo, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech. Čeští akademici, kteří uspěli na zahraničních univerzitách, celou kauzu považují za velmi problematickou – včetně faktu, že se ve vysoké akademické pozici pohybuje člověk, který nerespektuje etické standardy vědy. Téma pro pořad 168 hodin zpracoval Jakub Hříbek.
před 13 h hodinami|

168 hodin: Podnikatelé chtějí euro, kurz jim ztěžuje plánování a nese ztráty

Zástupci českých podnikatelů požadují zavedení eura. Česká měna je pro ně nevýhodná například kvůli drahým korunovým úvěrům. Nejasný vývoj kurzu jim komplikuje plánování a může přinést i vysoké ztráty. S převody měn se navíc pojí zbytečné náklady, které by firmy mohly investovat do modernizace nebo do mezd zaměstnanců, řekl předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v pořadu 168 hodin.
před 16 h hodinami|

Péče o nemocné často dopadá na rodiny. Organizací, které jim pomáhají, je málo

Vážná nemoc, nehoda i dlouhodobé potíže seniorů stále častěji staví blízké do krizových situací, které neznali a se kterými se musí rychle vyrovnat. Právě rodiny podle průzkumů zastanou více než dvě třetiny péče. I proto vznikají organizace, které je celým systémem provádějí. A těmi potřebnými nejsou vždy jen senioři.
před 17 h hodinami|