Nemocných s černým kašlem přibylo 1266, méně než v předchozích týdnech

V týdnu na přelomu dubna a května se potvrdilo 1266 nových případů černého kašle, nejvíce jich bylo nahlášeno v Moravskoslezském kraji. V celém Česku bylo nově nakažených o několik stovek méně než v předchozích třech týdnech. Od začátku roku se černým kašlem nakazilo 12 239 lidí, což je pětadvacetkrát více než za celý rok 2023.

V uplynulém týdnu, který měl ovšem uprostřed svátek, diagnostikovali lékaři zhruba o pětinu menší množství případů černého kašle (pertuse) než v týdnu předcházejícím. Ten byl letos zatím nejhorší s 1604 nakaženými.

Podle Dany Taclové ze středočeské hygienické stanice má ale na aktuální výsledek svátek 1. května výrazný vliv. „Nelze z toho bohužel vyvozovat trend, nejedná se o standardní, srovnatelné časové období," uvedla. Ve Středočeském kraji se ve srovnání s předchozím týdnem snížil počet hlášených případů o třetinu, Taclová očekává, že v tomto týdnu, kdy je rovněž jeden volný den navíc, bude výsledek podobný. Mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí míní, že by bylo možné říct, že jde o trend, kdyby pokles nově diagnostikovaných případů pokračoval další dva týdny.

Nejvíce lidí s černým kašlem přibylo v Moravskoslezském kraji, kde bylo za týden hlášeno 201 případů, a ve Zlínském kraji s 173 nově nakaženými. V těchto krajích a také na jižní Moravě bylo ve srovnání s předminulým týdnem nových případů více, v ostatních regionech se situace zlepšila – nejvýrazněji v Praze, kde spadl počet hlášených nákaz o polovinu. Od začátku roku bylo nejvíce případů v absolutních číslech zaznamenáno ve Středočeském a Jihočeském kraji.

V nemocnici skončí jen 2,1 procenta nakažených. „Vzhledem k nízkému počtu hospitalizovaných s pertusí lze předpokládat, že onemocnění u většiny osob nemá závažný průběh. To odpovídá i závěrům z mnoha studií, že v dobře proočkované populaci probíhá onemocnění většinou s mírným průběhem,“ podotkla mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová.

Že většina nakažených nemusí do nemocnice, souvisí podle ústavu i s tím, že nejčastěji černým kašlem onemocní dospívající děti. Medián věku nakažených je dvacet let a klesá. Nejvíce případů onemocnění i nejvyšší nemocnost v přepočtu na sto tisíc lidí je ve věkové skupině patnáct až devatenáct let. Od začátku roku se ale černým kašlem nakazilo i 161 dětí ve věku do jednoho roku, které ještě nemohou mít dokončené očkování.

Téměř polovina nakažených novorozenců a kojenců skončila v nemocnici. „Léčení pertuse u nejmenších dětí by vzhledem k možným závažným komplikacím onemocnění a jejich rychlému nástupu mělo vždy probíhat pod dohledem ve specializovaném zdravotnickém zařízení,“ apeloval SZÚ.

Černý kašel neboli pertuse se nejčastěji projevuje typickými záchvaty kokrhavého, zajíkavého kašle, které mohou trvat několik týdnů. Mnohdy je nemoc spojená se zvracením, úbytkem váhy nebo celkovým vyčerpáním. Urputný kašel může způsobit až zlomeniny žeber, vznik kýly či pomočování.

Zájem o očkování prudce vzrostl

Proti černému kašli je povinné očkování dětí. Bez něj nemohou být například přijaté do školky. Zájem o očkování dospělých je v současné době násobně vyšší než v předchozích letech, přestože vakcinace není hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Kvůli velkému zájmu i v dalších zemích byl dočasně vakcín nedostatek, v současné době si je ale lékaři mohou objednat. Podle Čechové bylo z 12 239 lidí, kteří se letos černým kašlem nakazili, přes devět tisíc lidí očkováno a u dvou tisíc informace o očkování chybí.

I když většina nakažených očkována byla, dává ministerstvo zdravotnictví vakcinaci do souvislosti s tím, že jen málokterý člověk s černým kašlem končí v nemocnici. Podle jeho dat zájem o očkování proti černému kašli od začátku roku výrazně stoupl. Loni dostalo vakcínu 24 tisíc dospělých, letos zatím 67 tisíc.

Podle zdravotního ústavu se kromě samotného černého kašle objevují i nákazy příbuznými bakteriemi. Letos se například nakazilo 181 lidí bakterií bordetella parapertussis, která má podobné příznaky jako pertuse. Mluvčí Čechová zdůraznila, že proti jiným druhům bordetel (druh bakterií – pozn. red.) vakcína proti černému kašli nechrání. „Léčba probíhá stejně jako u černého kašle,“ doplnila.