Rubrika Domácí

Zemědělci budou 22. května znovu protestovat v Praze. Nerozumím tomu, vzkázal jim ministr

Další zemědělské protesty budou 22. května v Praze. Rozhodli o tom zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších organizací. Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala by to měly být masivní protesty, nemusí být poslední. Vláda podle něj tíživou situaci v sektoru neřeší a spíš ji některými kroky i zhoršuje. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že protesty zemědělců aktuální situaci neprospějí. Dodal, že se snaží pro ně udělat maximum a že postupu Agrární komory nerozumí.

Policie vyhlásila pátrání po generálovi ruské GRU. Kvůli Vrběticím

Policie pátrá po Andreji Averjanovovi. Je to generál ruské vojenské rozvědky GRU – velitel jednotky podezřelé z naplánování a realizace výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích. Averjanov je nicméně v Rusku, které již žádost české policie o spolupráci při vyšetřování vrbětických explozí odmítlo.

Fiala poslal prezidentovi návrh na Ženíškovo jmenování ministrem pro vědu

Premiér Petr Fiala (ODS) se ve Strakově akademii sešel s kandidátem na ministra pro vědu, výzkum a inovace Markem Ženíškem (TOP 09). Probrali spolu Ženíškovy priority ve funkci i to, co by chtěl v čele ministerstva do voleb stihnout. Návrh na jeho jmenování už premiér odeslal prezidentovi Petru Pavlovi, potvrdil později pro ČT.

Turistů bylo v prvním čtvrtletí více než před covidem. Meziročně jich přibyla desetina

Téměř o desetinu více turistů než loni nocovalo v prvním čtvrtletí v Česku. V hotelech, penzionech a kempech se jich ubytovalo 4,1 milionu, uvedl Český statistický úřad. Vzrostl také počet přenocování, ale mírněji než celkový počet ubytovaných turistů, ti tedy v průměru pobývali v ubytovacích zařízeních kratší dobu. Ze zahraničí přicestovalo nejvíce lidí z Německa.

Využijeme všechny legální nástroje, aby korespondenční volba neprošla, říká Vondráček. Bartoš vidí v jednání o návrhu posun

Otázka korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí nadále rozděluje vládu a opozici. Zatímco vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) hodnotí poměrně kladně některé pozměňovací návrhy, které z jednání ve sněmovně vzešly, místopředseda ANO Radek Vondráček v Událostech, komentářích zopakoval, že podle ANO by mělo být hlasování ze zahraničí usnadněno jinak a že v navrhované podobě naruší princip tajnosti hlasování.

Sněmovna se přela o korespondenční volbu, z opozice zněla hlasitá kritika

Poslanci pokračovali ve čtvrtek v projednávání koaličního návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Mimořádná schůze svolaná z podnětu vládního tábora se zabývala druhým čtením volební novely, v níž mohli podávat pozměňovací návrhy. Do rozpravy se hlásili převážně poslanci opozičních hnutí. Program zákonodárci schválili až po šesti a půl hodinách od zahájení jednání. Opozice byla proti. Čtrnáctihodinové jednání bylo přerušeno v pátek v jednu hodinu ráno. Znovu se poslanci sejdou v devět hodin. Možné je i jednání o víkendu.

Připravit světla, nabrousit brusle. V Česku startuje v pátek hokejový šampionát

V Praze a Ostravě v pátek začíná mistrovství světa v ledním hokeji, které se do Česka vrací po devíti letech. Policie i organizátoři se připravují na tisíce fanoušků, chystají se ale i kustodi, kteří pro hokejové týmy zařizují vše potřebné od výstroje a dresů přes úpravu hokejek a broušení bruslí až po občerstvení. Český národní tým jako první nastoupí proti Finsku ve vyprodané pražské aréně.

Evropské volby budou hlasováním o migraci, bezpečnosti i „referendy“ o vládách

Bezpečnost, migrace a také podpora hospodářství a konkurenceschopnosti jsou v řadě evropských zemí hlavními tématy nadcházejících voleb. V nich občané Evropské unie určí nové složení Evropského parlamentu. Výsledky budou známé 9. června večer. Oproti minulosti je mnohem méně slyšet o klimatické politice, menší prioritou než v minulosti se zdá být i v Německu, někdejším tahounovi opatření na ochranu klimatu. Na předvolební situaci v Evropě a očekávaný dopad na členské státy i Unii jako celek se zaměřila speciální debata ČT24 s názvem Předvolební Evropa.

Ministrem pro vědu má být Marek Ženíšek. Výkonný výbor TOP 09 schválil nominaci

Výkonný výbor koaliční TOP 09 podpořil nominaci předsedy sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška (TOP 09) na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany jej výboru navrhlo v úterý. Ženíšek tehdy řekl, že by za své priority považoval rozpočet a chystaný zákon, který by měl reformovat transfer technologií. Bývalou ministryni Helenu Langšádlovou (TOP 09) by mohl nahradit příští týden, informovala strana v tiskové zprávě.

NKÚ podal po kontrole v Národní sportovní agentuře trestní oznámení

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) podal v souvislosti s kontrolou postupů při rozdělování dotací Národní sportovní agenturou (NSA) trestní oznámení. Čerpáním dotací určených na podporu sportu se tak bude zabývat také policie. Zjištění České televize potvrdila mluvčí úřadu Hana Kadečková. Na možné pochybení při rozdělování a čerpání miliardových dotací upozornil NKÚ koncem dubna. Podle kontrolorů ministerstvo školství (MŠMT) a NSA, které v letech 2019 až 2022 vydaly ze státního rozpočtu na podporu sportu 26,5 miliardy korun, nepostupovaly při poskytování dotací transparentně.
včera|

Maloobchodní tržby v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta

Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta, v únoru po revizi stouply o 2,5 procenta. Tržby se v březnu meziročně zvýšily čtvrtý měsíc po sobě. Meziměsíčně stouply o 1,3 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Zpomalení inflace a růst reálných mezd zvyšují podle analytiků chuť Čechů utrácet.
9. 5. 2024Aktualizovánovčera v 09:38|

Daň z nemovitosti se někde zvýšila až pětinásobně. Majitelé ji musí zaplatit do konce května

Základní sazby daně z pozemků, staveb i bytových jednotek vzrostly v průměru o 80 procent. Nové výměry rozesílá poplatníkům finanční správa zhruba od půlky dubna. Někteří majitelé nemovitostí zaplatí i násobně víc než v minulých letech. Obce totiž mohou vyhláškou stanovit místní koeficient a tím daň ještě zvýšit. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky je do konce května.
včera|