Zemědělci budou 22. května znovu protestovat v Praze. Nerozumím tomu, vzkázal jim ministr

Další zemědělské protesty budou 22. května v Praze. Rozhodli o tom zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších organizací. Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala by to měly být masivní protesty, nemusí být poslední. Vláda podle něj tíživou situaci v sektoru neřeší a spíš ji některými kroky i zhoršuje. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že protesty zemědělců aktuální situaci neprospějí. Dodal, že se snaží pro ně udělat maximum a že postupu Agrární komory nerozumí.

„Nezbývá nám nic jiného v současné době než těmito protesty upozornit veřejnost i na to, že opravdu máme velké problémy a že je potřeba ty problémy řešit,“ prohlásil Doležal. Výborného zemědělci na jednání nepozvali.

„Postupu Agrární komory nerozumím. Co má být cílem protestů? Snažím se pro zemědělce udělat maximum a řada věcí se již podařila včetně mimořádné finanční injekce pro zemědělce,“ řekl ministr. Výborný je přesvědčený, že protesty situaci nijak neprospějí. „Konstruktivní řešení se vždy hledají lépe u jednacího stolu než na ulici,“ vzkázal.

Ministr zemědělství Výborný k zemědělským protestům (zdroj: ČT24)

Zemědělcům míří podle ministra výrazná podpora. „V rámci jednotné žádosti již byla letos vydána rozhodnutí k vyplacení téměř 25 miliard korun z celkových 29,78 miliardy korun. Vyplaceno bylo již zhruba 22 miliard,“ uvedl. Dál platí také příslib okamžité pomoci v tomto roce ve výši dvou miliard, tedy 550 milionů pro podporu živočišné výroby a 1,5 miliardy pro investiční podporu. „Také pro příští rok je dohodnuté navýšení podpory pro zemědělce o dvě miliardy,“ dodal.

Traktory se vrátí do ulic Prahy

Do Prahy zamíří podle Doležala jak traktory, tak další zemědělci, kteří přijedou podpořit své kolegy. Domnívá se, že vyjádření ministra k pomoci zemědělcům jsou velmi úsporná. „V podstatě nereaguje na žádný z našich požadavků,“ poznamenal s tím, že společná jednání zatím nepřinesla žádný posun, který by vedl k tomu, že se začne českým farmářům a pěstitelům dařit lépe.

Zemědělci se podle Doležala i přes protesty nebrání dalším jednáním. Dokonce přímo v den protestů 22. května mají schůzku s ministrem financí.

Prezident Agrární komory Jan Doležal komentuje nadcházející protesty zemědělců (zdroj: ČT24)

„Jsme připraveni dát najevo naši nespokojenost a pokračovat v protestech,“ potvrdil předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Cílem je podle něj přesvědčit vládu, aby se situací velmi vážně zabývala.

Na protestech se kromě Agrární komory, Zemědělského svazu shodli i zástupci Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů, Společnosti mladých agrárníků a Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje. Jejich vedení tak vyhověla doporučení prezidia Agrární komory z 2. května, uvedla komora v tiskové zprávě.

V Praze budou protestní jízdy zemědělské techniky a akce před sídly některých vládních úřadů. Organizátoři také zvažují uspořádání happeningu pro veřejnost na Letné.

Co zemědělci chtějí?

Mezi požadavky zemědělců patří spuštění programu na podporu zaměstnanosti na venkově formou slevy na sociálním pojištění, vrácení národních dotací na úroveň roku 2022, snížení daně ze zemědělské půdy nebo nezdaňování evropských dotací. Chtějí také řešení přebytku zemědělských komodit na evropském trhu omezením dovozu ze třetích zemí a podporou exportu či plné kofinancování záchranného balíčku na rok 2024, který podle komory připravuje Evropská komise.

Největším problémem jsou podle Doležala nyní finanční toky. „My máme obrovský propad příjmů, k tomu, jak tady bylo řečeno, nám narůstají náklady,“ upozornil. Zmínil vyšší daň z nemovitostí i složitou byrokracii.

Česko stejně jako další evropské státy zažívá letos protesty zemědělců opakovaně. V tuzemsku se naposledy uskutečnily 20. března, kdy na silnice v regionech i k hranicím vyjelo více než 1600 zemědělských strojů. V Praze demonstrovali zemědělci 7. března. Na protest proti politice EU vyjely traktory na silnice 22. února, zpomalovaly dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů.