Rubrika Regiony

ČEZ plánuje v Dětmarovicích nízkoemisní teplárnu za dvě miliardy

Společnost ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026, řekli zástupci skupiny. Do roku 2040 chce ČEZ v Moravskoslezském kraji investovat desítky miliard korun, hodlá rozvíjet i malé modulární reaktory, obnovitelné zdroje a baterie.
před 3 h hodinami|

Na zrekonstruované tramvajové trati do Jablonce bude možné přestoupit do vlaku

Na zrekonstruované tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou budou mít cestující možnost přestoupit z tramvaje do vlaku, a naopak. V prostoru bývalého nádraží v Proseči nad Nisou vznikl společný přejezd pro vlaky i tramvaje osazený závorami, kde bude možné přestoupit. Provoz se na nejdelší meziměstskou trať v Česku vrátí téměř po třech letech 1. května. Podle původních plánů měly tramvaje začít jezdit už loni v červenci. Rekonstrukci za zhruba devět set milionů korun ale zkomplikovaly odkupy pozemků, rostoucí náklady na stavební materiály a počasí.
před 3 h hodinami|

Konvoj historických armádních vozidel v Praze připomněl konec 2. světové války

Konvoj zhruba dvou desítek historických armádních vozidel a motocyklů v pátek v centru Prahy připomněl 79 let od konce druhé světové války. Před americkým velvyslanectvím na Malé Straně si mohli lidé zrekonstruované vozy prohlédnout, Konvoj svobody následně odjel do jižních a západních Čech. Akce připomínající osvobození části Československa americkou armádou se koná vždy poslední pátek v dubnu pravidelně od roku 2005. Oslavy vyvrcholí příští týden v Plzni.
před 4 h hodinami|

Policie zasahovala ve Frýdku-Místku a na dalších místech. Zadržela několik lidí

Policie ve středu zasahovala na několika místech Moravskoslezského kraje, mimo jiné ve Frýdku-Místku. Kriminalisté dorazili i do budovy tamního magistrátu, podle jeho mluvčí se ale úkony policie nijak netýkají samosprávy. Mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská v pátek uvedla, že jde o případ organizované majetkové trestné činnosti, zadrženo bylo několik lidí. Zatím není jasné, zda vyšetřovatelé někoho obvinili. Podle informací ČTK zátah zřejmě souvisí s prací frýdecko-místeckého dopravního inspektorátu a machinacemi při STK automobilů.
před 7 h hodinami|
On-line přenos

Krátce z regionů

  • 14:06

    Na zrekonstruované tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou budou mít cestující možnost přestoupit z tramvaje do vlaku a naopak. V prostoru bývalého nádraží v Proseči nad Nisou vznikl společný přejezd pro vlaky i tramvaje. Cestující se tramvají poprvé svezou 1. května, zatím se na trase zacvičují řidiči tramvají.

  • 13:51

    Policie chystá rozsáhlá opatření kvůli nedělnímu zápasu Sigmy a Sparty v Olomouci. Do města se chystá až 12 tisíc fanoušků. Policie zápas vyhodnotila jako velmi rizikový, bude tak dohlížet na příjezd fanoušků i jejich pohyb po Olomouci před i po utkání. Zapojí se policejní složky z celého kraje.

  • 13:15

    Frekventovaná silnice I/49 v Otrokovicích-Kvítkovicích na Zlínsku bude nejpozději v sobotu znovu plně průjezdná, uvedlo Ředitelství silnic a dálnic. Od začátku dubna stavbaři silnici opravovali ve směru od Zlína, průjezdný tam byl jeden ze dvou pruhů. V opačném směru zůstaly v provozu oba.

  • 12:46

    Vedení Prahy se nedohodlo se zástupci Hradu o možném umístění cyklu Slovanské epopeje Alfonse Muchy v Císařské konírně. Důvodem je, že Hrad nechal prostory opravit, využívá je a bylo by nutné je znovu přebudovat. Pokud by se ale na Hradě objevil vhodný volný prostor a byla dohoda, metropole by tam obrazy umístila, řekl náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09).

  • 11:08

    Provoz v České Lípě zkomplikuje od soboty uzavírka mostu v Děčínské ulici. Doprava pro nákladní auta a autobusy ve směru od Žandova a Děčína do centra České Lípy povede po provizorním mostě. Pro opačný směr a těžší nákladní vozy jsou vyznačené objízdné trasy. Uvádí město na webu.

  • 10:23

    Nejvyšší soud potvrdil Jiřímu Dvořákovi doživotní trest vězení za zastřelení zaměstnankyně na úřadu práce a násilné útoky na několik žen. Mstil se jim za domnělá příkoří. Soud dovolání odmítl.

  • 10:03

    Muž z Uherskohradišťska podle policie opakovaně nabízel na internetu falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce. Jejich prodejem si přišel na více než čtvrt milionu korun. Podvedených je do současné doby přes pět set. Policie třiadvacetiletého muže, který je ve vazbě, obvinila z podvodu, za který mu hrozí až pět let vězení.

Při opravě D1 přes ně vedly objížďky. Začíná práce na poničených okreskách na Vysočině

Obyvatelé obcí na Vysočině se dočkají opravy silnic, které poničily těžké stroje při budování dálnice D1. Přes obce totiž vedly objížďky. Práce na dálnici sice skončily už před třemi lety, teprve teď ale stát rozhodl o uvolnění dotace. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přispěje na opravy krajských komunikací na Pelhřimovsku, Humpolecku a Velkomeziříčsku sto milionů korun, tedy zhruba 75 procent nákladů.

Mrazy napáchaly na ovoci obří škody. Pomůžeme vám, slíbil pěstitelům Výborný

Mráz v Česku v posledních dnech napáchal velké škody ovocnářům. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že největší škody jsou v Čechách, někde bude dokonce úroda nulová. Po jednání s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem v obci Daminěves na Mělnicku řekl, že stát chystá finanční pomoc pro poškozené pěstitele. Ministerstvo chce firmám pomoct i s udržením zaměstnanců. Podle Ludvíka už škoda přesáhla jednu miliardu korun.

Místo ředitele blovické školy neláká. Do výběrového řízení se po případu šikany nikdo nehlásí

Do výběrového řízení na ředitele základní školy v Blovicích na jižním Plzeňsku se zatím nikdo nepřihlásil. Konkurz vypsala radnice s tím, že chce nové vedení vybrat do konce května. Školu, kterou otřásl vážný případ šikany mezi dětmi, zatím vedou pověření učitelé. Odvolání bývalé ředitelky Dagmar Hitkové radní potvrdili školní inspekci.

Studnice bojují s nedostatkem vody. Radnice hloubí už třetí vrt

Nedostatek pitné vody řeší Studnice na Vyškovsku. Tamní vrty pomalu vysychají a v letních měsících v obci došla voda úplně. Ve čtvrtek tam proto začali hloubit další vrt, který by měl situaci zlepšit. Nové zdroje pitné vody hledají i jiné obce v kraji.

Liberečtí radní hlasovali o lanovce na Ještěd. Vyhrála varianta „tramvaj“

Visutá lanovka na Ještěd v Liberci bude mít nejspíš jednu kabinu na dvou lanech a bude prodloužená ke konečné tramvaji v Horním Hanychově. Pro variantu ve čtvrtek hlasovalo 29 z 32 libereckých zastupitelů. Lanovka je od tragické nehody z října 2021 mimo provoz, předchozích bezmála devadesát let jezdila lanová dráha v kyvadlovém provozu s dvěma kabinami. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) při nejoptimističtějším scénáři očekává, že by nová dráha mohla být v provozu od ledna 2029.