Konvoj historických armádních vozidel v Praze připomněl konec 2. světové války

Konvoj zhruba dvou desítek historických armádních vozidel a motocyklů v pátek v centru Prahy připomněl 79 let od konce druhé světové války. Před americkým velvyslanectvím na Malé Straně si mohli lidé zrekonstruované vozy prohlédnout, Konvoj svobody následně odjel do jižních a západních Čech. Akce připomínající osvobození části Československa americkou armádou se koná vždy poslední pátek v dubnu pravidelně od roku 2005. Oslavy vyvrcholí příští týden v Plzni.

„Vidíme historická vozidla – Jeepy Willis, Ford nebo Dodge – která se podílela v roce 1945 v posledních fázích 2. světové války na osvobozování Československa. Na začátku programu zahrála Ústřední hudba Armády České republiky českou a americkou hymnu, zazněly proslovy,“ popsal redaktor České televize Marek Martinovský dění před americkým velvyslanectvím.

Konvoj podle americké chargé d’affaires Christy Agorové připomíná významný okamžik v historii, tedy osvobození Československa spojeneckými vojsky od nacistického útlaku. „Odkaz statečnosti těch, kteří před sedmdesáti devíti lety osvobodili tento národ, obohacuje naše dnešní životy a motivuje nás, abychom se vyrovnávali s výzvami současnosti,“ prohlásila. Vzdala také hold nedávno zesnulému hlavnímu organizátorovi konvoje Mirko Trubkovi, jeho úsilí podle ní z Konvoje svobody učinilo silnou připomínku společné minulosti Česka a USA.

Zpravodaj ČT Marek Martinovský komentuje konvoj svobody v Praze (zdroj: ČT24)

Letošní rok je podle Agorové význačný i kvůli 25. výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance (NATO). Milník podtrhuje hloubku česko-amerického přátelství, ale také zásadní význam spolupráce a závazku společně chránit sdílené hodnoty, poznamenala. Válečný konflikt na Ukrajině a krutost, která se tam denně odehrává, podle ní připomínají, co je v sázce. „Stejně jako naše spojenectví před sedmdesáti devíti lety zajistilo vítězství nad autoritářstvím, musíme nyní zůstat jednotní v podpoře Ukrajiny proti stejným hrozbám,“ zdůraznila.

Oslavy výročí konce druhé světové války a osvobození americkou armádou tradičně vyvrcholí Slavnostmi svobody v Plzni. Mezi 3. a 6. květnem akce nabídne bohatý vojensko-historický a kulturní program, který zahrnuje také výstavy, koncerty či pietní akty. Součástí bude i velká nedělní přehlídka Convoy of Liberty (Konvoj svobody) s 200 kusy historické vojenské techniky.