Mrazy napáchaly na ovoci obří škody. Pomůžeme vám, slíbil pěstitelům Výborný

Brífink ministra zemědělství Marka Výborného o pomoci českým ovocnářům (zdroj: ČT24)

Mráz v Česku v posledních dnech napáchal velké škody ovocnářům. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že největší škody jsou v Čechách, někde bude dokonce úroda nulová. Po jednání s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem v obci Daminěves na Mělnicku řekl, že stát chystá finanční pomoc pro poškozené pěstitele. Ministerstvo chce firmám pomoct i s udržením zaměstnanců. Podle Ludvíka už škoda přesáhla jednu miliardu korun.

Ministerstvo zemědělství spustí program s pomocí minimálně sedmdesát až sto milionů korun pro pěstitele ovoce, oznámil Výborný. Přesnou výši podpory sdělí v následujících dnech, doplnil.

V Daminěvsi si ministr ve čtvrtek prohlédl poškozené sady. Mráz zasáhl převážně sady v Čechách, na jižní Moravě jsou škody zatím lokální. Na území Čech zlikvidovaly mrazy skoro sto procent úrody, na Moravě asi polovinu. „Čekáme ještě, co se stane zítra a pozítří, protože předpověď pro Moravu také není optimální,“ řekl Výborný.

„Celou jednu sezonu přijdou pěstitelé o veškerý zisk, ze kterého potom investují peníze do dalších sezon, ale nepřijdou o náklady s tím spojené. Nemohou propustit své zaměstnance, nemohou své sady zavřít a přijít se za rok podívat, co to udělalo přes zimu. Sady musejí ošetřovat, prořezávat, což s sebou nese náklady,“ připomněl ministr.

Události: Zničená úroda ovoce po mrazech (zdroj: ČT24)

Škoda kolem jedné miliardy

Sadaři tak podle Výborného zjednodušeně přijdou o sto procent příjmu z prodeje ovoce, ale zůstanou jim minimálně dvě třetiny nákladů. „Tady vypadnou fakticky dva roky, to je ten důvod, proč jim jako stát musíme pomoci,“ dodal. „Kromě přímé pomoci přes program rizik budeme hledat i cesty provozních podpor, úvěrů,“ přislíbil Výborný.

Ovocnáři nemají na rozdíl od jiných podnikatelských oborů možnost ochránit se pojištěním pro případ poškození mrazem, jedná se o nepojistitelné riziko. Zásadní je tedy podle Ludvíka zajištění, aby podniky, včetně těch malých, vydržely do příštího roku, a to právě i s pomocí případných provozních úvěrů. „Určitě není naší ambicí, aby byly nahrazeny všechny škody,“ dodal.

Poškození ovocných stromů je v letošním roce vyšší i kvůli tomu, že vzhledem k předchozímu nadprůměrně teplému počasí byla vegetace proti obvyklému stavu téměř o čtyři týdny urychlená. Mráz tedy spálil rostliny, které už byly často v pokročilé květu.

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům bude podle odhadů ovocnářů přes jednu miliardu korun. V Čechách vypadne celá jedna úroda, poškozeno je jí přes devadesát procent, uvedl Ludvík. Podle něj jde o jedno z největších poškození úrody za posledních sto let.

„Nás teď vlastně čeká rok a půl nákladů bez jakýchkoli příjmů. Opravdu je to pro nás fatální,“ řekl agronom společnosti SAD Pavel Kašpárek. Dodal, že podnikatelské riziko mají dlouhodobě ve společnosti rozložené například do pěstování různých ovocných druhů. Stromy jsou v různých lokalitách s rozmanitými nadmořskými výškami, ale letos je vlivem počasí úroda zničená plošně. Týká se to třešní, višní, jabloní i hrušní. Společnost má sady v okolí Daminěvsi.

Krizový program pro mimořádné události v zemědělství připravil v roce 2016 tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zemědělcům pomohl už v letech 2016, 2017 a 2019. Podle Výborného je notifikovaný, tudíž nyní nebude třeba složité administrativní spuštění.

„Ten program je jasně zastropován na osmdesáti procentech škod. V tom rozsahu, jak to dnes vidíme, se odhad pohybuje kolem jedné miliardy korun, toho nebudeme schopni. Uděláme maximum možného, budeme i kombinovat různé fondy, ale to, že bychom byli schopni kompenzovat do této výše, to je bohužel nereálné,“ podotkl později Výborný v pořadu 90’. Věří, že nalezne takové cesty, aby ovocnářům dokázal pomoci.

Kolik budou stát jablka

Letos se kvůli zničení velké části úrody dá podle odborníků očekávat zdražování některých druhů ovoce, například jablek. „Velkým dovozcem jablek do střední Evropy je Polsko, které bylo schopno do Česka dodávat za podnákladové ceny. Pokud ale i Polsko bude bez produkce, tak se spotřebitel pravděpodobně bude muset připravit na to, že jablka budou dražší,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Za kilogram jablek by podle Doležala mohli zákazníci zaplatit osmdesát nebo i devadesát korun. „Věštím však z křišťálové koule. Česká produkce, na kterou jsme mohli spoléhat, z trhu vypadne, z čehož zákazník určitě profitovat nebude,“ doplnil.

90′ ČT24: Mrazivé počasí napáchalo ovocnářům škody (zdroj: ČT24)

Podobně se v pořadu 90’ ČT24 vyjádřil i agrární analytik Petr Havel, který podotkl, že je předčasné odhadovat, nakolik jablka podraží, ale mohlo by to být zhruba deset procent. „Jestliže dnes dáváme za kilogram jablek něco přes třicet korun, tak to může být ke čtyřiceti nebo přes čtyřicet korun, ale je to otázka na spotřebitele, protože by takto drahá jablka nekupovali, tak ta cena v obchodech nebude moci být tak vysoká,“ podotkl. Dodal, že bude záležet na tom, z jakého spektra zemí, v jaké kvalitě a v jakém množství se produkce jablek, která nahradí českou a částečně i polskou, doveze.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy závisí případné zdražení ovoce a zeleniny také na tom, jak dopadne úroda v dalších zemích Evropy. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit.

„Loni počátkem jara jsme řešili podobný problém s nedostatkem zeleniny z jihu Evropy, ale nakonec jsme dokázali řešení najít. Pevně věřím, že se to povede i letos,“ uvedl Prouza. Připomněl, že Česko je součástí trhu EU, který poskytuje tu výhodu, že pokud vypadne jeden zdroj, je možné ho nahradit jinými.

Prezident Agrární komory Jan Doležal ke škodám ovocnářů (zdroj: ČT24)

Jarní mrazy ovlivňují v posledních letech úrodu ovoce v Česku poměrně často. Škody z mrazů ovocnáři zaznamenali hlavně v letech 2019, 2017, 2016 a 2011.

V jihozápadní polovině Čech hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu, sdělil ve čtvrtek v aktualizované výstraze Český hydrometeorologický ústav. Už dříve meteorologové varovali, že v noci na pátek hrozí přízemní mráz na celém území. Noční mrazy se v Česku objevují zhruba v posledním týdnu. Podle meteorologů by noc na sobotu měla být v tomto týdnu poslední s teplotami pod nulou, nadcházející už budou teplejší.