Rubrika Kultura

I přechod z jedné strany jeviště na druhou vypadá jako událost, říká Mikluš o práci ve Státní opeře

Zaujal v Devadesátkách jako Josef Korejs i ve Volze jako Pavel Landovský, teď jako člen Činohry Národního divadla dostal hlavní roli v nové inscenaci Mefisto. Ve tříhodinovém představení si musel poradit mimo jiné se specifickou scénou Státní opery. „Součástí práce Národního divadla je i posouvat vkus běžného diváka. Kde jinde bychom to měli dělat než tam,” zamyslel se herec Robert Mikluš v Interview ČT24.

Depardieu půjde k soudu. Byl u výslechu pro obvinění ze sexuálního napadení

Francouzský herec Gérard Depardieu byl v pondělí vpodvečer propuštěn z policejní vazby. Do ní byl vzat v souvislosti s obviněním ze sexuálního napadení dvou žen, uvedla agentura AFP. O předvolání k výslechu již dříve informovala stanice BFM TV, podle níž k údajným napadením mělo dojít během natáčení filmů v letech 2014 a 2021. Pařížská prokuratura později oznámila, že jej v říjnu v této kauze čeká soud. Jeden z nejznámějších francouzských žijících herců dlouhodobě vinu odmítá.

Hranu zákona pokoušejí v nové televizní minisérii Hofmann a Maštalír

Kam až jsou kriminalisté ochotni zajít, aby dopadli pachatele? Na hraně zákona se ocitne vyšetřování v minisérii Vedlejší produkt, kterou Česká televize vysílá od 28. dubna. V hlavních rolích psychologického dramatu se objevuje Tomáš Maštalír a Martin Hofmann. Režie se ujal osvědčený tvůrce krimi žánru Peter Bebjak a spoluautorem scénáře je kriminalista Aleš Preis.

V Národní galerii vyjeli „na led“ výtvarníci, mezi nimi i Ivan Hlinka

Národní galerie Praha pohlíží na český národní sport skrze výtvarné umění. Historii ledního hokeje a bruslení u nás přibližuje prostřednictvím maleb, fotografií a také soch. Výstava s názvem Na led! potrvá do října.
Doporučujeme

OBRAZEM: Deset nejdráže prodaných obrazů z českých aukcí

Rekordmanem českých aukcí je opakovaně František Kupka – polovinu z deseti nejdražších obrazů tuzemských aukcí namaloval právě on. V neděli se prodala jeho olejomalba Conception / Danae (Početí) za 126,5 milionu korun. To z tohoto díla dělá nejen nejdražší Kupkův obraz vydražený v Česku, ale vůbec nejdražší obraz prodaný na aukci v historii České republiky.

Černý byl dřív mistr okamžiku, ale tak čistá architektura nepotřebuje vylepšování, padlo v debatě o sochách na Máji

Dvě několikametrové sochy složené z trupů stíhaček Spitfire a motýlích křídel mají zdobit fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě. Památkářům se návrh ovšem nelíbí. Podle vedoucí kulturní rubriky Lidových novin Jany Machalické tato instalace působí spíš jako reklamní poutač, daleko méně jako socha. Náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (STAN) uvedl, že o dočasnosti instalace rozhodne stavební úřad. Kateřina Bečková z Klubu Za starou Prahu varuje, že sochy mají na Máji zůstat už napořád.