Hranu zákona pokoušejí v nové televizní minisérii Hofmann a Maštalír

ČT uvádí kriminální minisérii Vedlejší produkt (zdroj: ČT24)

Kam až jsou kriminalisté ochotni zajít, aby dopadli pachatele? Na hraně zákona se ocitne vyšetřování v minisérii Vedlejší produkt, kterou Česká televize vysílá od 28. dubna. V hlavních rolích psychologického dramatu se objevuje Tomáš Maštalír a Martin Hofmann. Režie se ujal osvědčený tvůrce krimi žánru Peter Bebjak a spoluautorem scénáře je kriminalista Aleš Preis.

„Cílem bylo jít až na dřeň,“ říká o příběhu Vedlejšího produktu producentka ČT Kateřina Ondřejková. V dramatickém příběhu se setkávají vyšetřovatelé v podání Tomáše Maštalíra a Martina Hofmanna. Chtějí vyšetřit dvacet let starý případ vraždy, do jehož promlčení zbývá jen několik dní.

„Je zarputilý. Když vidí, že v rámci systému, jehož je součástí, jsou trhliny, kvůli kterým je ohrožena spravedlnost, tak jedná. Nebojí se konfrontovat nadřízené, pokud s něčím nesouhlasí. Vadí mu, když zjistí, že vyšší orgány policejního a justičního systému, které byly stvořeny, aby spravedlnost hájily, nefungují. Rozčiluje ho, že ti, co by tyto problémy měli vidět a hlavně řešit, se rozhodnou dělat, že neexistují,“ představuje svou postavu Maštalír.

Studio 6: Režisér Peter Bebjak o nové minisérii ČT Vedlejší produkt (zdroj: ČT24)

Dopadení brutálního vraha v životech dvou seriálových kriminalistů odstartuje nečekané události. „Mám rád, když jsou postavy v reálném prostředí a dostávají se do skutečných problémů. Ty může v jistých paralelách zažívat každý člověk, který touží po spravedlnosti. A snaží se jí dosáhnout někdy bohužel za jakoukoliv cenu,“ naznačuje režisér Peter Bebjak.

Spoluscenáristou je kriminalista

Psychologické drama inspirované skutečnou policejní praxí zkoumá otázku spravedlnosti a daně, kterou je potřeba zaplatit za odhalení pravdy. „Během vyšetřování se občas dostáváte do situací, ve kterých se můžete jednoduše utopit. Obrazně řečeno se před vámi objeví díra v ledu, kterou nemůžete obejít. A pokud chcete dopadnout vraha, musíte riskovat a skočit,“ upřesňuje detektivní práci kriminalista a spoluscenárista Aleš Preis.

Zuzana Stivínová při natáčení minisérie Vedlejší produkt
Zdroj: ČT/Tomáš Martinek

„Na scénáři je znát, že jeden z autorů je policista, který toho má za sebou docela dost,“ všímá si Martin Hofmann. S Preisem – nyní šéfem písecké kriminálky – ho spojuje seriál Případy 1. oddělení. Tam se stal Preis inspirací pro postavu operativce, kterého hraje Filip Blažek. Dokonce se objevil v epizodní roli kriminalisty v díle Spolubydlící o vraždě dvou studentů.

Scénář k Vedlejšímu produktu napsal spolu s Jakubem Režným. „Nebude tam nic, co by diváka rozptylovalo od toho, aby s hlavními postavami prožil dramata a zkoušky, které jim autoři ve scénářích vymysleli, a věřte, že nejsou jednoduché,“ podotýká producentka Ondřejková.

V dalších rolích se diváci setkají se Zuzanou Stivínovou coby šéfkou kriminálky, Magdalénou Borovou či Pavlou Beretovou.