OBRAZEM: Deset nejdráže prodaných obrazů z českých aukcí

Rekordmanem českých aukcí je opakovaně František Kupka – polovinu z deseti nejdražších obrazů tuzemských aukcí namaloval právě on. V neděli se prodala jeho olejomalba Conception / Danae (Početí) za 126,5 milionu korun. To z tohoto díla dělá nejen nejdražší Kupkův obraz vydražený v Česku, ale vůbec nejdražší obraz prodaný na aukci v historii České republiky.

František Kupka je vnímán jako průkopník abstraktního malířství. Olej Conception / Danae (Početí) o rozměrech 49 krát 73 centimetrů namaloval na začátku třicátých let. Vyvolávací cena v nedělní aukci byla 85 milionů korun bez přirážky. Obraz vydražil zájemce, který na poslední chvíli o milion korun navýšil nabídku učiněnou po telefonu. Početí se tak prodalo za 115 milionů, přesněji za 126,5 milionu se započítáním aukční přirážky.

Podruhé přes sto milionů

Kupkovo Početí je teprve druhým obrazem v historii českých aukcí, který překonal hranici sta milionů korun. Tím prvním byl Staropražský motiv. Černobílá malba zakladatele české moderní malby Bohumila Kubišty se před dvěma lety prodala za 123,6 milionu korun.

Tuzemský aukční rekord tím uzmula předchozímu držiteli – obrazu Františka Kupky Divertimento II. Tato malba patří k nejvýznamnějším dílům Kupkova abstraktního období ve třicátých letech.

Na seznamu desítky nejdráže prodaných obrazů na aukcích v Česku figuruje nyní pět Kupkových obrazů. Tři další namalovala Toyen, po jednom pak Bohumil Kubišta a Oskar Kokoschka.

Kupka většinu života prožil a tvořil ve Francii. Jeho plátna jsou žádaná i v zahraničí. V londýnském aukčním domě Sotheby's se v roce 2021 za 230,8 milionu korun vydražil obraz Tryskání II. Šlo patrně o nejvyšší částku zaplacenou za dílo českého umělce na zahraniční aukci v posledních desetiletích. A rozhodně nejvíc za ten Kupkův.

A loni se Kupkův obraz Complexe, který pochází z pozůstalosti herce Seana Conneryho, v Londýně vydražil za 122,9 milionu korun.