Rubrika Kultura

Pavilon německé Technické univerzity zvítězil v architektonické soutěži EU. Mezi finalisty byla i ostravská galerie

Vítězem Ceny Evropské unie za současnou architekturu – Ceny Miese van der Roheho se stal studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu. V kategorii architektura byla mezi pěti finalisty i ostravská městská galerie současného umění Plato. Dalšími byly škola Reggio v Madridu, klášter Saint Francois na Korsice a komunitní zahrada Hage ve švédském Lundu. V kategorii objev zvítězila knihovna Gabriela Garcíi Márqueze v Barceloně. Cena EU za současnou architekturu se uděluje od roku 2001 za vynikající architektonická díla vybudovaná v Evropě. Kromě nápaditého vzhledu hraje roli také udržitelný rozvoj a zvýšení kvality života občanů. Do soutěže se letos přihlásilo 362 projektů z 38 evropských zemí. Předání cen se uskuteční 14. května 2024 v Barceloně.

Odvolací soud zrušil verdikt nad producentem Weinsteinem, nařídil nový proces

Newyorský nejvyšší soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. Na svobodu se však nyní 72letý Weinstein podle CNN nedostane, jelikož byl loni v Los Angeles odsouzen také k šestnácti rokům vězení za znásilnění v druhém procesu týkajícím se sexuálního zneužívání žen.

Pro herce Záhady Blair Witch je remake tak trochu horor, žádají více peněz

V devadesátých letech se u městečka Blair ztratili tři dokumentaristé, věřili někteří diváci hororu Záhada Blair Witch. Ale jen se nechali přesvědčit mystifikačním dokumentem, který se z nízkorozpočtového outsidera vyhoupl mezi kultovní hity. S oznámením o chystaném remaku se nyní do médií opět dostali i herci původního filmu. Kritizují, že zatímco oni si natáčením vydělali jen pár dolarů, ze značky Blair Witch filmové studio těží. A žádají nápravu.

Animovaného štamgasta Larryho ze seriálu Simpsonovi nechali tvůrci zemřít

Larry Dalrymple si už pivo v baru u Vočka nedá. Vedlejší postava štamgasta ze Simpsonových v seriálu zemřela po pětatřiceti letech od svého prvního uvedení. Postava proplešatělého chlapíka se sice objevila už v prvním díle, přesto ho příliš lidí dobře neznalo.

Ve Zlíně uvedou hru rodáka Stopparda. Příběh o zneužívání psychiatrie věnoval disidentům

Městské divadlo Zlín ve spolupráci s Filharmonií Bohuslava Martinů uvádí 24. dubna v české premiéře hru Toma Stopparda. Inscenaci EGBDF aneb Kdo se naladí na správnou notu zasadil zlínský rodák do psychiatrické léčebny, kde se potkají dva muži: jednomu zní v hlavě orchestr, druhého násilně zavřou za politické názory. Stoppard hru z konce sedmdesátých let věnoval kritikům sovětského režimu.