Zpravodajský web ČT24

Fico stále bojuje o život, oznámil Kaliňák. Smrti unikl jen o vlásek, řekl Pellegrini

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer–SD) je stabilizovaný, ale velmi vážný, oznámila nemocnice. Fico podstoupil pětihodinovou operaci. Ministr obrany Robert Kaliňák následně uvedl, že je premiér stále v ohrožení života. Útočník podle něj Fica zasáhl čtyřmi střelami. Konstatoval také, že Ficovy pravomoci zatím nikdo nepřevzal, kabinet rovněž nehodlá vyhlásit výjimečný stav. Fica v nemocnici navštívil zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, premiér podle něj „unikl smrti jen o vlásek“. Ministerský předseda byl postřelen ve středu po výjezdním zasedání kabinetu ve městě Handlová. Policie z činu obvinila 71letého muže.

„Vládní politici nás označují za nepřátele státu. Mám obavu, co se bude dít,“ říká šéfredaktor webu Aktuality.sk

„Vládní politici na nás dlouhodobě ukazují prstem, že jsme nepřátelé státu. Jsme terčem jejich útoků,“ řekl ve vysílání ČT24 šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy. Má obavy, co se bude po středečním atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Smer) na Slovensku dít. Počítá s tím, že v době Ficovy hospitalizace se zastupování premiéra ujme jeho dlouhodobý přítel Robert Kaliňák (Smer).

Silničáři nedokončí opravu Barrandovského mostu v původním termínu

Silničáři letos nestihnou dokončit opravu Barrandovského mostu v původně avizovaném termínu do konce letních prázdnin. Důvodem je horší kvalita původní betonové konstrukce na okraji mostu, jehož nosnost je menší, než stavbaři původně předpokládali. Takzvané konzoly na severním kraji mostu musí nyní dělníci vyztužit, řekli náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), ředitel Technické správy komunikací (TSK) Filip Hájek a Lukáš Vráblík z Českého vysokého učení technického (ČVUT). Rozsah dopravních omezení, která na mostě nyní platí, se měnit nebudou.

Žákyně v Hradci Králové zkolabovala po bonbonech, zkoumá je potravinářská inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) analyzuje složení želatinových bonbonů, po jejichž požití zkolabovala žákyně základní školy v Hradci Králové. V bonbonu měla být psychotropní látka muscimol, která se vyskytuje v muchomůrce červené. V laboratoři se také zjišťuje přítomnost látky psilocybin a dalších, které mohou působit jako psychotropní, případně mohou působit zdravotní komplikace. SZPI kvůli analýze udělala kontrolní nákup v internetovém obchodě, kde nakupovala i žákyně, avšak ještě dříve, než se její případ objevil, řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Na případ ve čtvrtek upozornil Český rozhlas.

Nejsme spásní andělé, naše práce je na problém dokola upozorňovat, říká Loudová z Reportérů ČT

Ve své reportáži Na obtíž dala Barbora Loudová hlas skupině lidí, kteří se neobejdou bez pomoci druhých. Často si ji ale v potřebné míře nemůžou dovolit a musí do ústavu. Za reportáž v květnu získala Novinářskou cenu. Loudová se v pořadu Reportéři České televize tématu příspěvku na péči chce věnovat i dál. „Jsou věci, na které upozorníme a ony se změní. To je pak pohon pro další práci,“ říká v podcastu Background ČT24.
Přímý přenos vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 17:41

    Bílý dům zablokoval zveřejnění audionahrávek výpovědi prezidenta Joea Bidena z vyšetřování jeho nakládání s dokumenty podléhajícími utajení. Rozhodnutí bylo zdůvodněno tím, že republikánští zákonodárci chtěli zvukové záznamy údajně sestříhat a využít k politickým účelům v kampani před listopadovými prezidentskými volbami, píše agentura AP.

  • 17:21

    Rusko vyhošťuje britského vojenského přidělence v zemi, uvedla Moskva podle agentury Reuters. Rusko reaguje na stejný krok Londýna oznámený minulý týden.

  • 17:04

    V pražském sídle Bezpečnostní informační služby zasahují policisté, hasiči a záchranáři kvůli podezřelé zásilce, napsal dnes server iDNES.cz. Podle policie se na podatelně objevila neznámá látka, mluvčí kontrarozvědky Ladislav Šticha uvedl, že zásilka byla zachycena mimo hlavní budovu tajné služby na zabezpečeném místě.

  • 17:01

    Rakouské úřady loni zaznamenaly meziročně o 30 procent víc trestných činů motivovaných pravicovým extremismem, uvedlo rakouské ministerstvo vnitra, které ve Vídni prezentovalo každoroční bezpečnostní bilanci. Za rok 2023 se v zemi odehrálo více než 1200 takových trestných činů, uvádí agentura DPA.

  • 16:59

    Novým prezidentem kolínské automobilky Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se od června stane Robert Kiml, dosavadní viceprezident pro výrobu. Doposud funkci zastával Koreatsu Aoki, který zůstane na pozici výkonného poradce top managementu. Kiml bude prvním Čechem ve funkci prezidenta kolínské automobilky.

Jako výhra v loterii. Muzea chystají výstavy vzácných pokladů, zlatého i stříbrného

Důkladné analýzy, čištění a konzervace čekají unikátní denárový poklad z 11. až 12. století objevený nedávno na Kutnohorsku. Jde o soubor více než 2150 stříbrných mincí, který odborníci považují za jeden z největších nálezů posledního desetiletí a jeho hodnotu přirovnávají k milionové výhře ve sportce. Vlastník si za mince mohl ve své době pořídit vybavenou vesnici či poddanské město. Nevyčíslitelnou hodnotu má i dvanáct zlatých keltských mincí objevených v lednu na Rakovnicku. Muzeum T. G. M. Rakovník a České muzeum stříbra v Kutné Hoře pro oba poklady vybudují expozice a ukážou je veřejnosti, oznámili zástupci muzeí při představení mincí v budově středočeského krajského úřadu.

Rána do srdce společnosti, píše slovenský tisk. Zahraniční média si všímají, že vláda viní opozici

Za ránu do srdce slovenské společnosti, která čelí pokročilému rozkladu bezpečnosti a společenskému chaosu, označil slovenský tisk středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer–SD). Zahraniční média si všímají, že vláda obviňuje z útoku opozici.
MS v hokeji

Kde koupit vstupenky, jak se dostat k halám a kdy hrají Češi? Vše, co potřebujete vědět o hokejovém šampionátu

Dají se ještě sehnat vstupenky? Jak se dopravit k arénám? A jakým způsobem se zachytí falešné vstupenky? Organizátoři mistrovství světa v hokeji vydali řadu doporučení pro fanoušky, kteří se chystají ve dnech od 10. od 26. května navštívit šampionát v Praze a Ostravě. Web ČT24 nabízí podrobné informace pro hokejového fanouška před největší tuzemskou sportovní akcí roku včetně instrukcí, kde sledovat utkání živě mimo arény a novinek z vysílání České televize, která nabídne všech 64 zápasů v přímém přenosu.

Obrazem

Vše k tématu

V Kladně hoří sklad olejů. Nevětrejte, vyzývá radnice

V kladenské ulici Železničářů hoří sklad olejů u prodejny autodílů, vyhlášen byl zvláštní, tedy nejvyšší stupeň požárního poplachu, po 13:30 byl snížen na třetí stupeň. Nikdo není zraněný a z objektu nebylo nutné nikoho evakuovat. Na místě zasahovalo kolem stovky hasičů, část jednotek už odjíždí, řekl mluvčí středočeských hasičů Dominik Pěnička. Z dálky je viditelný černý dým. Radnice doporučuje obyvatelům nevětrat, a to na celém území města.
13:29Aktualizovánopřed 4 h hodinami

Státní zástupce zastavil stíhání Michala Redla v kauze spojené s Krejčířem

Státní zástupce se rozhodl zastavit trestní stíhání podnikatele Michala Redla, kterého policie vinila, že se v době své spolupráce s Radovanem Krejčířem dopustil nadržování. Podle žalobce je pravděpodobné uložení zásadnějšího trestu v jiné kauze. České televizi potvrdil informaci Pavel Kejzlar z Okresního státního zastupitelství Praha-západ. Kvůli omezení svéprávnosti bylo trestní stíhání v této kauze přerušeno v roce 2007. Policie případ začala znovu vyšetřovat loni v létě, když se Redl stal po rozhodnutích soudů opět plně svéprávným.
před 5 h hodinami

Prezident jmenoval Ženíška ministrem pro vědu

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě jmenoval ministrem pro vědu, výzkum a inovace poslance Marka Ženíška (TOP 09). Pětačtyřicetiletý politik ve funkci nahradil stranickou kolegyni Helenu Langšádlovou. Ženíšek tak končí ve funkci šéfa sněmovního zahraničního výboru a dalších sněmovních postech. Místo v zahraničním výboru bude podle dosavadních dohod zřejmě nově obsazeno po evropských volbách. Marek Ženíšek bude hostem čtvrtečního Interview ČT24.
11:35Aktualizovánopřed 4 h hodinami
Načítání...

Ficova ochranka se dopustila chyb, zhodnotili experti

Na místě útoku na slovenského premiéra Roberta Fica ve městě Handlová byli přítomni příslušníci ochranky i bezpečnostních složek. Podle některých expertů však jejich počínání během a po útoku nebylo bez chyb. Postup ochránců nebyl koordinovaný, na místě vznikl chaos a někteří z nich nesledovali svůj určený prostor, zhodnotili.
včeraAktualizovánopřed 17 h hodinami|

Obce jsou proti změnám v rozdělování peněz z daní. Obávají se, že přijdou o miliardy

Obce budou usilovat o změnu v plánované změně rozdělení peněz ze sdílených daní. Tvrdí, že novela, která má přinést více peněz krajům, naopak připraví o prostředky některé radnice. Sdružení místních samospráv se obrátilo s otevřeným dopisem na premiéra Petra Fialu (ODS), vážné výhrady má i Svaz měst a obcí. Většina krajů naopak novelu, která prošla vládou, podporuje. Ministr financí a někdejší primátor Opavy Zbyněk Stanjura (ODS) si od změny slibuje spravedlivější systém rozdělování daňových výnosů.
12:30Aktualizovánopřed 3 h hodinami|

Policie se po atentátu na Fica soustředí i na dění v Ostravě, kde hrají slovenští hokejisté

Česká policie po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica zvýšila ostražitost nad mistrovstvím světa v hokeji. Zejména se podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána soustředí na situaci v Ostravě, kde v základní skupině hraje slovenský národní tým. Zvýšený je dohled také u slovenského velvyslanectví v Praze. Policie ale nemá žádné informace o tom, že by podobný útok v Česku také hrozil.
před 4 h hodinami|

Obžalovaný prohlásil vinu u malých požárů na Děčínsku, zapálení Českého Švýcarska odmítl

Obžalovaný Jiří Lobotka prohlásil ve čtvrtek u ústeckého krajského soudu vinu v případě drobných požárů v Českém Švýcarsku a na dalších místech Děčínska. Založení největšího lesního požáru v historii Česka v tamním národním parku, za který je podle obžaloby rovněž zodpovědný, ale dál odmítá. Soud ale o částečném přiznání viny nerozhodl, vyžádá si zprávu lékaře o posouzení zdravotního stavu obžalovaného. Soudce Roman Felzmann jednání odročil na pátek. Obhájce sedmatřicetiletého muže Vít Pavko řekl, že jeho klient nemusí být v pořádku. Bývalému dobrovolnému strážci rezervace hrozí za obecné ohrožení a poškození cizí věci až patnáct let vězení.
08:22Aktualizovánopřed 6 h hodinami|

Bystroňovu kancelář prohledala policie. Německý parlament ho zbavil imunity

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně, který je českého původu. Informovala o tom veřejnoprávní televize ZDF. Bavorský zemský kriminální úřad (LKA) následně prohledal Bystroňovu parlamentní kancelář. Prohlídka podle magazínu Der Spiegel souvisí s vyšetřováním, jež vede mnichovské státní zastupitelství. Bystroň, který je dvojkou na kandidátce AfD pro volby do Evropského parlamentu, čelí podezření, že dostával úplatky od proruské sítě. Poslanec to opakovaně popřel. AfD vyzvala k rychlému objasnění případu.
před 7 h hodinami|