Zpravodajský web ČT24

Stále více vlád narušuje autonomii médií, varují RSF. Výrazně se propadlo Slovensko

V aktuálním žebříčku svobody médií organizace Reportéři bez hranic (RSF) si Česko pohoršilo. O poznání větší propad zaznamenalo Slovensko. Na prvním místě již tradičně stanulo Norsko. Spojené státy se ocitly na pětapadesátém místě mezi středoamerickým Belize a středoafrickým Gabonem. Reportéři varovali, že stále více vlád a politických orgánů neplní svou úlohu garantů co nejlepšího prostředí pro novinařinu.

Českému zdravotnictví hrozí vyčerpání finančních zdrojů, varuje ministerstvo

Českému zdravotnictví hrozí, že nebude ekonomicky udržitelné, vyplývá ze strategické analýzy ministerstva. Podle týmu odborníků, kteří ji zpracovali, selhává dostupnost péče v oborech, jako je duševní zdraví nebo praktické lékařství pro děti a dorost. Autoři upozorňují také na dopady stárnutí populace, kvůli němuž porostou výdaje na zdravotní péči. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nyní chce s materiálem seznámit prezidenta i poslance zdravotního výboru.

Policie hlásí dopadení osoby, která vnikla do gymnázia v Litvínově

Policisté uvádějí, že dopadli pachatele, který násilně vnikl do budovy gymnázia v Litvínově. Hlídky zjišťují, jestli se uvnitř nenachází další člověk. Školu museli studenti opustit. Maturity jsou podle ředitele školy zrušeny, konat se budou v náhradním termínu.

Prolomení fronty a žádost Kyjeva. Macron připustil možnost vyslání západních vojáků na Ukrajinu

Rusko-ukrajinská válka mění strategickou přípravu evropských armád. Francouzská pěchota obnovila cvičení simulující zákopovou válku. Dění na východě Ukrajiny ukázalo, že tento způsob boje je součástí moderní války. Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu.

V Česku je stále až čtvrt milionu kotlů nejnižší emisní třídy, od podzimu budou zakázané

V Česku je stále až 250 tisíc kotlů nejnižší emisní třídy, jejichž provoz bude od letošního září zakázaný. Už nyní je přitom zřejmé, že značnou část z nich provozovatelé nestihnou vyměnit. Pokuty za vytápění neekologickým kotlem mohou dosahovat až padesáti tisíc korun, a to opakovaně, upozornila Asociace podniků topenářské techniky. Firmy připomněly, že do konce srpna budou moci domácnosti požádat o dotaci na ekologické systémy vytápění.
Živé vysílání (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 12:43

    Severoatlantická aliance vyjádřila solidaritu Česku a Německu po zprávách o kyberútocích spojovaných s Ruskem. Útoky na demokratické instituce odsoudila.

  • 12:14

    Česko s partnery odsoudilo aktivity ruského státního aktéra APT28, který dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích, uvedlo ministerstvo zahraničí.

  • 11:56

    Premiér Petr Fiala (ODS) považuje za důležité, aby kandidát TOP 09 na ministra pro vědu a výzkum Pavel Tuleja do svého jmenování vyjasnil pochybnosti kolem své publikační činnosti. Musí být jasné, že pochybení je ojedinělé, řekl Fiala.

  • 11:46

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová převzala do úschovy své kanceláře vysoké české státní vyznamenání, které loni prezident Petr Pavel udělil spoluzakladateli Československa Milanu Rastislavu Štefánikovi in memoriam. Ocenění hlavě slovenského státu na ceremoniálu předal Štefánikův prasynovec Peter Kaňka.

  • 11:39

    Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v březnu klesla na šest procent z 6,1 procenta v předchozím měsíci, uvedl ve své zprávě Eurostat. Podle něj byla nejnižší v Česku a Polsku, kde činila shodně 2,9 procenta. Eurostat používá odlišnou metodiku než Úřad práce ČR, podle něhož byla březnová nezaměstnanost v Česku vyšší.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

Poslanci jednají o návykových látkách

Sněmovnou prošla vyšší ochrana nejkvalitnější zemědělské půdy, nicméně v mírnější podobě, než jak ji navrhla vláda. Do předlohy doplnila dolní komora zákaz prodeje zemědělské půdy vlastníkům z takzvaných třetích zemí, tedy v podstatě mimo Evropskou unii. Poslanci také podpořili novelu, podle které úřady budou muset používat atestovanou elektronickou spisovou službu pravděpodobně až od roku 2027. Získaly tím další roční odklad a více času na přípravu. Ve finále jsou nyní pravidla pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem účinné složky THC. Hlavním cílem poslanecké novely je ochránit před těmito látkami děti. Poslanci by o normě měli hlasovat po pauze, která je vyhlášena do 13:15.

ANO volí destruktivní přístup, míní Kovářová. Vládnout se musí umět, kontruje Vondráček

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN) v Událostech, komentářích prohlásila, že opoziční obstrukce jsou často „nekonečné“ do té míry, že není čas zákony projednat na běžných schůzích dolní komory, a jsou tak nutné schůze mimořádné. Místopředseda ANO Radek Vondráček uznal, že politická většina má právo v parlamentu prosadit svou vůli a vládnout, ale musí se to podle něj umět. A netlačit věci ve sněmovně silou.

Na amerických univerzitách neprotestují jen jejich studenti, upozorňují tamní média

Stovky těžkooděnců zasahovaly ve čtvrtek nad ránem na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. Rozebraly tam tábor propalestinských demonstrantů, kteří se den předtím střetli se svými odpůrci. Tamní studenti se stále hlasitěji bouří proti způsobu, jakým Izrael vede válku v pásmu Gazy. Americká média navíc upozorňují i na organizace, které za protesty stojí.

Charita v Brně chce přesunout centrum pro bezdomovce do Židenic. Místní a radnice mají obavy

Diecézní charita Brno na podzim plánuje opravit centrum pro lidi bez domova v Bratislavské ulici. Proto ho chce dočasně přesunout do bývalého domova pro seniory v Táborské ulici. Vedení Židenic a někteří obyvatelé s přesunem nesouhlasí, obávají se nárůstu kriminality a množství odpadků v okolí. Charita slibuje, že provoz přizpůsobí tak, aby místní nijak neomezoval.

Kampaň SPOLU je stejně nebezpečná jako Babišovy výroky, míní Pavel

Kampaň dělající z hnutí ANO zastánce ruských zájmů je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér a nebezpečná jako výroky předsedy ANO Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady. Jedno ani druhé nezlepší politickou kulturu v Česku a nezvýší důvěru občanů v politiky, uvedl na síti X. Kampaň je podle premiéra Petra Fialy (ODS) poukazem na nebezpečí, která politika ANO přináší. Šéfka klubu ANO Alena Schillerová hovořila o hybridním útoku ze strany pětikoalice, Babiš označil Fialu za směšnou, či spíše už jen smutnou postavičku.

Umělá inteligence vylepšuje CRISPR. Úprava genů bude snazší

Vědci z Kalifornské univerzity v Berkeley s pomocí umělé inteligence dokázali vytvořit vylepšení genetických nůžek CRISPR-Cas9. Toto vylepšení uvolnili i pro širokou vědeckou veřejnost. Editování genů by mělo být ještě jednodušší než v minulosti.

Záplavy na jihu Brazílie mají desítky obětí

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších šedesát lidí se pohřešuje. Guvernér státu Rio Grande du Sul Eduardo Leite řekl, že počet obětí dále poroste. Podle brazilských médií se protrhla jedna z přetížených přehrad a u dalších čtyř kolaps hrozí.
před 6 h hodinami|

Konzervativci přišli o křeslo v britském parlamentu

Britští opoziční labouristé zvítězili ve čtvrtečních doplňovacích parlamentních volbách ve volebním obvodu Blackpool South, kde sebrali parlamentní křeslo vládnoucím konzervativcům. Výrazně lépe než vládní strana si levice vede i v průběžném sčítání místních voleb, které jsou považovány za poslední velký test voličských nálad před letošními parlamentními volbami. Šéf konzervativců Richard Holden připustil, že jeho strana zažila těžkou noc.
07:02Aktualizovánopřed 19 mminutami|

Rusové postupují nejvíc od prvních měsíců plnohodnotné války

Ukrajina čeká na dodávky americké vojenské pomoci, které kvůli zdržování republikánů nabraly téměř půlroční zpoždění. Rusové se tíživé situace obránců, jež kromě tenčících se zásob munice omezuje třeba také nedostatek personálu a další problémy, snaží využít a na východní frontě zaznamenávají v posledních týdnech nejvýraznější postup od prvních měsíců plnohodnotné války. Analytici upozorňují, že by okupanti mohli ohrozit některé strategické body v regionu.
před 21 h hodinami|

Na břeclavském hřišti po pádu branky zemřel chlapec

Dvanáctiletý chlapec přišel o život na hřišti v Břeclavi, spadla na něj fotbalová branka. Neštěstí se stalo ve středu večer. Radnice sportoviště dočasně uzavřela, případ prověřují policisté.
před 16 h hodinami|

Válečný veterán Jiří Pavel Kafka slaví sté narozeniny. Do britské armády vstoupil jako čerstvě dospělý

Válečný veterán Jiří Pavel Kafka slaví sto let. Narodil se do pražské židovské rodiny, když mu bylo patnáct let, zachránil ho jeden z vlaků Nicholase Wintona. Později vstoupil do britské armády. Kafka je posledním žijícím českým příslušníkem RAF, působil v 311. bombardovací peruti jako palubní střelec.
před 16 h hodinami|