Zpravodajský web ČT24

Aktivisté se přilepili k dráze mnichovského letiště, omezili provoz na začátku svátků

Mnichovské letiště přerušilo ráno zhruba na hodinu provoz, přes hodinu pak muselo omezit provoz, protože byla použitelná pouze jedna ze dvou ranvejí. Na ploše letiště leželi klimatičtí aktivisté, kteří se přilepili k pojížděcím drahám. Do areálu pronikli v době noční letové přestávky, která měla skončit v pět ráno. Některé dopolední vnitroevropské lety Lufthansy byly odřeknuty a část příletů byla odkloněna na jiná letiště. Dál musí cestující počítat se zpožděním.

Archeologové nejspíš objasnili, jak dokázali starověcí Egypťané stavět pyramidy

Archeologové se na základě nových objevů domnívají, že možná odhalili tajemství jednoho z divů světa. Tvrdí, že přišli na to, jak mohli starověcí Egypťané tak snadno postavit pyramidy.

Festival Open House otevírá běžně nepřístupné budovy v Praze a Brně

O víkendu se díky festivalům Open House Praha a Open House Brno otevřou stovky běžně nepřístupných budov a objektů. V Praze se tradičně zapojil i Úřad vlády a některá ministerstva. Lidé mohou navštívit i řadu významných objektů českých architektů. Vstup do budov je každoročně zdarma. Akce v Praze i Brně spadají pod Open House Worldwide, což je síť více než padesáti měst celého světa, pořádajících festivaly architektury pro veřejnost. Pořádané akce každoročně oslovují více než dva miliony lidí po celém světě.

V Česku stále scházejí pěstouni. Ministerstvo práce usiluje o urychlení procesu jejich přípravy

Zpopularizovat pěstounství a přilákat zájemce je cílem probíhajícího týdne náhradního rodičovství. Pěstounů je však stále málo, na samotné zařazení do systému pak čeká skoro čtyři sta lidí. V domovech přitom zůstává okolo čtyř tisíc dětí. Zrychlit a zefektivnit proces přípravy nových pěstounů by podle ministerstva práce měla novela o sociálně-právní ochraně dětí, která ve sněmovně míří do třetího čtení. Poslanci by se jí mohli zabývat příští týden.

Co jsou Tantalova muka a koho si vzala Psyché? KVÍZ prověří znalosti řecké mytologie

Několik generací českých školáků se o řecké mytologii dozvídalo díky převyprávění od Eduarda Petišky. Od narození spisovatele uplynulo 14. května rovné století. Tento romanopisec, dramatik či překladatel se zapsal především právě jako autor Starých řeckých bájí a pověstí, které převyprávěl v době komunistického Československa a bral je podle nakladatelství Argo jako metaforický román o českých zoufalstvích a nadějích. V následujícím kvízu si můžete ověřit, jak moc se v řecké mytologii vyznáte vy.
Přímý přenos vysílání ČT24 (zdroj: ČT24)
On-line přenos

Krátké zprávy

  • 11:03

    Soud v Petrohradě nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit v přepočtu za 11,5 miliardy korun. UniCredit poskytl bankovní záruky na společný projekt Gazpromu a německé společnosti Linde, který se neuskutečnil v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a uvalení sankcí na Rusko.

  • 10:58

    Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou zasáhla nedaleko jemenského pobřeží střela, loď utrpěla menší škody, uvedla bezpečnostní firma Ambrey.

  • 10:48

    K soudu přijela eskorta, která zřejmě přivezla muže, jenž postřelil slovenského premiéra Roberta Fica. Soud rozhodne o návrhu na vazbu.

  • 09:12

    Nejméně padesát lidí zahynulo při záplavách v Afghánistánu, oznámily tamní úřady.

  • 07:14

    Do areálu mnichovského letiště vnikli klimatičtí aktivisté a přilepili se k pojezdové dráze. Letiště přerušilo provoz, později ho obnovilo, ale jen částečně.

„Korunní princ“ slovenské vlády Kaliňák by mohl převzít část Ficových pravomocí

Robert Kaliňák, spoluzakladatel strany Smer a ministr obrany v úřadující slovenské vládě, v níž je zároveň jedním z místopředsedů, by mohl podle ústavy převzít část pravomocí premiéra Roberta Fica v okamžiku, kdy ten není s to plně vykonávat svou funkci. Fico momentálně bojuje po atentátu v nemocnici o život.

Je třeba držet emoce na uzdě, řekl Havlíček. Dodal ale, že kampaň má být tvrdá

Po pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica by bylo dobré, aby politici udrželi emoce na uzdě. V Interview ČT24 to řekl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Zároveň ale odmítl, že by byla rétorika hnutí ANO vyhrocená. Naopak zkritizoval vyjadřování představitelů vládních stran. Stojí si například za tím, že česká iniciativa na nákup zbraní pro Ukrajinu je PR akce, ale také za dřívějšími vyjádřeními představitelů ANO o „nové totalitě“ v Česku.
MS v hokeji

Kde koupit vstupenky, jak se dostat k halám a kdy hrají Češi? Vše, co potřebujete vědět o hokejovém šampionátu

Dají se ještě sehnat vstupenky? Jak se dopravit k arénám? A jakým způsobem se zachytí falešné vstupenky? Organizátoři mistrovství světa v hokeji vydali řadu doporučení pro fanoušky, kteří se chystají ve dnech od 10. od 26. května navštívit šampionát v Praze a Ostravě. Web ČT24 nabízí podrobné informace pro hokejového fanouška před největší tuzemskou sportovní akcí roku včetně instrukcí, kde sledovat utkání živě mimo arény a novinek z vysílání České televize, která nabídne všech 64 zápasů v přímém přenosu.

Obrazem

Vše k tématu
Načítání...

„Mým posláním je dát lidem naději,“ říká primatoložka Jane Goodallová

Probíhá šesté vymírání druhů a člověk v tom hraje zásadní roli. Je snadné propadnout v takovém světě bezmoci, a mnoha lidem se to děje, říká v rozhovoru pro ČT bioložka zabývající se výzkumem primátů Jane Goodallová. Svět ale podle ní lze změnit k lepšímu. Přestaňte přemýšlet o tom, jak změnit svět. Změňte sebe, abyste změnili svět, vzkazuje.
před 13 h hodinami|

Izraelská armáda nalezla v Pásmu Gazy těla tří rukojmí, včetně Shani Loukové

Izraelské armádě se při noční operaci podařilo najít těla tří rukojmí unesených palestinskými ozbrojenci z hudebního festivalu v Izraeli, jenž proběhl 7. října loňského roku. Je mezi nimi také izraelsko-německá žena Shani Louková, informovala armáda. Na videu, které obletělo svět bezprostředně po teroristickém útoku a na němž byla Louková naložená na korbě pick-upu, ji tehdy rozeznala vlastní matka.
před 15 h hodinami|

Ministři chtějí více peněz pro své resorty. Stanjura však s výraznějšími přesuny nesouhlasí

Členové vlády navrhují zvýšit celkové výdaje ministerstev až o 40 miliard korun. Podle zjištění ČT více peněz požadují ministři pro oblast školství, sociální dávky nebo na investice do méně rozvinutých regionů. O více peněz pro své resorty usilují hlavně ministři z hnutí STAN a Pirátské strany. S žádnými výraznějšími přesuny ve státní kase ovšem nesouhlasí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
před 15 h hodinami|

Nejpřísnější migrační pravidla v EU. Co všechno chystá nová nizozemská vláda

Čtyři politické subjekty včetně Strany pro svobodu (PVV) vítěze voleb – pravicového populisty Geerta Wilderse – se v Nizozemsku dohodly na vytvoření nové vlády. Wilders se premiérem nestane, už ale avizoval „nejpřísnější azylovou politiku všech dob“ a slíbil, že „Nizozemci jsou opět na prvním místě“. Podle některých médií čeká Brusel a Evropskou unii šok, vládní plány však odhalují i kompromisy mezi koaličními stranami. Wilders však jako lídr největšího bloku v parlamentu bude činit klíčová rozhodnutí, píše Bloomberg.
před 18 h hodinami|

Robert Fico podstoupil další operaci, oznámil ministr Kaliňák

Slovenský premiér Robert Fico (Smer–SD) podstoupil další operaci, oznámil v pátek po poledni ministr obrany Robert Kaliňák. Potrvá několik dnů, než bude jasné, jak se jeho stav vyvíjí, dodal. Ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková doplnila, že předseda vlády je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu. Každé ráno se bude scházet lékařský tým, který rozhodne o dalším postupu.
včeraAktualizovánopřed 18 h hodinami|