Komunisté podpoří ve sněmovně návrhy levice

Praha - Komunisté i po dnešním jednání svého předsedy Vojtěcha Filipa s premiérem Janem Fischerem setrvají na svém postoji k sociálním předlohám ve sněmovně. Podle Filipa zvýšení schodku, které přijetí návrhů znamená, je možné kompenzovat šetřením v resortech. Komunisté chtějí zopakovat svůj návrh na zřízení vyššího počtu daňových pásem, sami jej však prosadit nemohou.

„Závěr samozřejmě nepřekvapil, všichni se chováme konzistentně,“ komentoval to premiér. Jeho vláda je proti návrhům na takzvaný třináctý důchod či opětovné proplácení prvních tří dnů nemocenské i zvýšení mateřské zpět na úroveň loňského roku. Z návrhů má největší šanci uspět právě zvýšení mateřské, které by ale znamenalo prohloubení deficitu přibližně o 1,5 miliardy korun.

„Celé to zvýšení v té sociální oblasti je jedno procento objemu státního rozpočtu na rok 2010. Myslím, že jedno procento na těch ministerstvech se při dobré práci (ušetřit) dá,“ podotkl Filip. Výjimku by udělal u ministerstva zahraničí, které dnes rozhodlo o poskytnutí pětimilionové pomoci zemětřesením postiženému Haiti. Předseda KSČM také podotkl, že s výjimkou zřízení institutu agenta provokatéra, vůči kterému cítí „skepsi“, podporuje nejnovější návrhy vlády směřující k potírání korupce.

Brífink Fischera a Filipa (zdroj: ČT24)

Sněmovna má o všech těchto bodech hlasovat na své lednové schůzi. Premiér Fischer dnes před jejím začátkem pokračoval ve schůzkách s lídry stran, jejichž poslanci a senátoři budou o návrzích rozhodovat. V pátek jej čeká ještě odložená schůzka s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. „Já sám žádnými hlasy ve sněmovně nedisponuji, oni (lídři) ano,“ vysvětlil dnes Fischer. Proto pozval i předsedu KSČM, která ve sněmovně nevyjádřila jeho úřednické vládě důvěru ani nepodpořila rozpočet na letošní rok.

Premiér se už sešel s lídrem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, šéfem zelených Ondřejem Liškou, předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou a také s předsedou ODS Mirkem Topolánkem.