Zelení nepodpoří deficitní návrhy, slíbil Liška Fischerovi

Praha - Premiér Jan Fischer na dnešní dopoledne pozval do Strakovy akademie předsedu zelených Ondřeje Lišku, pokračoval tím v cyklu schůzek s politiky před zahájením lednové schůze sněmovny. Ondřej Liška premiérovi při setkání řekl, že žádný ze čtyř poslanců zelených nepodpoří na lednové schůzi Poslanecké sněmovny levicové návrhy na změny ve vyplácení nemocenských dávek, návrh na jednorázové vyplacení důchodového příspěvku ani návrh na úplné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Zda vrátit mateřskou na její loňskou výši, by podle názoru SZ měl ještě ministr financí Eduard Janota posoudit. Zelení však v této věci nebudou jednat v rozporu s postojem vlády.

„Zelení nepodpoří ve sněmovně žádné návrhy, které by vedly ke zvyšování deficitu státního rozpočtu. Zelení budou aktivně proti…,“ uvedl na tiskové konferenci po setkání Liška.

Liška rovněž vyzval premiéra, aby jeho kabinet neschvaloval energetickou koncepci země, takový krok by podle Lišky měla učinit až vláda vzešlá z parlamentních voleb. Stejně tak Liška apeloval na Fischera také v tom, aby vláda neprolomila těžební limity v severních Čechách. Premiér sám uznává, že touto věcí se vláda zabývat nebude nejen z důvodu mandátu, ale i z časového.

Jan Fischer o prohloubení schodku o 1,5 miliardy korun, které by znamenalo zachování mateřské:

Předseda zelených také premiéra informoval, že zelení budou podporovat protikorupční balíček úřednické vlády, a chtějí, aby se do sněmovny dostal co nejrychleji. Stejně jako premiér tam očekává další vášnivé debaty.

Jan Fischer
Zdroj: ČT24