Rozpočet a korupce v hledáčku Fischera i Topolánka

Praha - Premiér Jan Fischer dnes pokračuje v jednáních s lídry politických stran. Ráno se setkal se šéfem ODS Mirkem Topolánkem, odpoledne jej pak čeká rozhovor s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem. Hlavním tématem setkání s Topolánkem byl stav veřejných financí a snižování jejich deficitu. ODS stejně jako TOP 09 ve sněmovně nepodpoří žádný návrh směřující k prohloubení schodku státního rozpočtu. Topolánek s Fischerem také diskutoval o boji s korupcí, pomoci Haiti nebo financování sportu z prostředků Sazky, kterému chce vláda věnovat pozornost.

Pro občanské demokraty je snižování deficitu státního rozpočtu klíčové, a proto podle Topolánka ODS nepodpoří ani zvýšení rodičovského příspěvku, jak navrhovali lidovci, byť s návrhem jako takovým ODS sympatizuje. Šéf ODS s premiérem řešil také protikorupční strategii vlády, kterou předložil ministr vnitra Martin Pecina. Topolánek nechce, aby byl návrh přijat hned v prvním čtení, ale prosazuje jeho projednání v podvýborech a diskusi s experty. Strategie podle něj řeší pouze represivní složku, ale už se nezabývá prevencí.

ODS chce naopak například navrhnout, aby na internetu byl zveřejňován celý „životopis“ jednotlivých výběrových řízení. "V represivní části mají orgány
instrumentů dost, akorát je nevyužívají," uvedl Topolánek. Na závěr pak pochválil Bezděkovu komisi, ale domnívá se, že nepřijde s ničím jiným než před šesti lety. 

Rozhovor s Jindřichem Šídlem (zdroj: ČT24)

Premiér také po jednání reagoval na aktuální situaci po zemětřesení na Haiti, kam Česko pošle humanitární pomoc. O jeho výši se rozhodne v pondělí, již nyní ale můžeme nabídnout materiální pomoc nebo záchranářské týmy.

Odpoledne Filip, zítra Paroubek

Fischera čeká odpoledne ještě jednání s Vojtěchem Filipem, zítra zakončí premiér jednání se zástupci politických stran s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Za KDU-ČSL už s premiérem jednal Cyril Svoboda, za zelené Ondřej Liška. Ve čtvrtek se setkal s šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Ten se razantně vymezil proti dalšímu navyšování výdajů státu a kritizoval také třináctý důchod, který v prosinci prosadili levicoví poslanci. S předsedou vlády se tak shodl v názoru na předlohy, které chce na lednové schůzi sněmovny předložit levice a KDU-ČSL. „Nemáme na to a to si musíme uvědomit,“ uvedl někdejší ministr zahraničí. Obul se v té souvislosti zejména do ČSSD.

Prezident Václav Klaus zakončil kolečko setkávání s lídry politických stran již ve čtvrtek, a to obědem s Jiřím Paroubkem. Ten bude zároveň posledním z řady stranických předsedů i u premiéra Jana Fischera. Setkají se v pátek.