TOP 09 nepodpoří nic, co by prohloubilo schodek rozpočtu

Praha - TOP 09 nepodpoří ve sněmovně žádný návrh směřující k prohloubení schodku státního rozpočtu. Premiérovi Janu Fischerovi to na dnešní schůzce ve Strakově akademii podle očekávání slíbil šéf uskupení Karel Schwarzenberg. S předsedou vlády se tak shodl v názoru na předlohy, které chce na lednové schůzi sněmovny předložit levice a KDU-ČSL. „Nemáme na to a to si musíme uvědomit,“ uvedl někdejší ministr zahraničí. Obul se v té souvislosti zejména do ČSSD.

Schwarzenberg předsedu vlády informoval i o podpoře, kterou může kabinet čekat ve sněmovně a v Senátu při projednávání protikorupčního balíčku. Strana má podle něj problém pouze s případným zavedením agenta v boji s korupcí, jeho ustavení v legislativě ale vládní návrh ani nepředpokládá. Politikové se během zhruba hodinové schůzky zmínili také o boji s extremismem, evropských otázkách a čerpání strukturálních fondů.

Karel Schwarzenberg o 13. důchodech

„Když v situaci ohrožení důchodového systému někdo navrhuje vyplacení 13. důchodu, měl by být okamžitě zbaven svéprávnosti,“ konstatoval na adresu druhé největší sněmovní strany, ČSSD.

Brífink Fischera a Schwarzenberga (zdroj: ČT24)

Fischer už se od začátku roku sešel s předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou a šéfem Strany zelených Ondřejem Liškou. Tento týden hodlá premiér schůzky s lídry stran ukončit. Ve čtvrtek ráno ho čeká setkání s předsedou ODS Mirkem Topolánkem, stejný den odpoledne se sejde s lídrem KSČM Vojtěchem Filipem. Jako poslední jej v pátek navštíví předseda ČSSD Jiří Paroubek, tato schůzka byla odložena z úterý. Od Paroubka chce Fischer vyslechnout návrhy na hospodárnější chování státu, jak je dnes šéf ČSSD přednesl na obědě s prezidentem Václavem Klausem. Stát podle něj může ušetřit i desítky miliard například tehdy, když budou ministerstva nakupovat společně a lépe hospodařit.

Vydáno pod