Rubrika Svět

Načítání...

Trezor se šperky, vkladní knížka nebo staré matrace. V Berlíně pokračuje čištění Sprévy

Trezor se šperky a vkladní knížku v hodnotě sto tisíc euro (v přepočtu zhruba dva a půl milionu korun) nalezli berlínští vodohospodáři. Ti pokračují v jarním úklidu řeky Sprévy. Lidé házejí do vodního toku tuny odpadků, které by mohly působit problémy. Řeka v německém hlavním městě je navzdory tomu podle úřadů tak čistá, že se v ní dá koupat.
včera|

Australská policie zastřelila mladého útočníka, který pobodal muže v Perthu

Australská policie zastřelila šestnáctiletého chlapce, který pobodal muže ve městě Perth. Čin podle policie vykazoval znaky terorismu a existují indicie, že útočník se radikalizoval na internetu.
včera|

Čína se snaží rychle dekarbonizovat. Přinese to ale řadu problémů, upozorňuje studie

Čína patří k zemím, které se rozhodly pro dekarbonizaci, tedy opouštění fosilních zdrojů a jejich nahrazení obnovitelnými. Do roku 2060 chce dosáhnout takzvané uhlíkové neutrality, což znamená, že by měla být schopná vázat stejné množství uhlíku, jako ho vypouští. Právě přístup Číny je klíčový pro to, jestli mají mít celosvětové snahy o ochranu klimatu smysl – tato velmoc totiž vypouští asi čtvrtinu všech emisí oxidu uhličitého. Podle nové studie ale bude tato snaha složitá a přinese spoustu negativních dopadů.
včera|
Načítání...

Čínský vůdce míří po pěti letech do Evropy. Navštíví Francii, Srbsko a Maďarsko

Čínský vůdce Si Ťin-Pching se vydává na turné po Evropě. Mezi 5. a 10. květnem postupně navštíví Francii, Srbsko a Maďarsko. Jde o jeho první cestu na starý kontinent od roku 2019. S lídry hodlá mluvit o světové bezpečnosti i ekonomické spolupráci.
včera|

Rusové dál útočí na Charkovskou oblast. Ukrajinské úřady hlásí nejméně dva mrtvé a rozsáhlý požár

Nejméně dva lidé zahynuli při ruských útocích na východoukrajinskou Charkovskou oblast. Údery na Charkov také způsobily několik požárů, z nichž minimálně jeden je rozsáhlý. Ruská armáda útočila v noci na sobotu také na Dněpropetrovskou oblast, odkud jsou hlášeni dva zranění, a na jihoukrajinský přístav Oděsa, kde jsou zranění tři. Úřady v ruské Bělgorodské oblasti na hranicích s Ukrajinou tvrdí, že exploze v oblastní metropoli zranila pět lidí. Neuvedly, co bylo původem výbuchu, ruské ministerstvo obrany ale oznámilo, že nad městem zneškodnilo dva drony.
4. 5. 2024Aktualizovánovčera v 23:08|

Lídra saské sociální demokracie do eurovoleb napadli a těžce zranili neznámí útočníci

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho v pátek večer v Drážďanech zaútočili neznámí pachatelé a těžce ho zranili. Podle agentury DPA o tom v sobotu informovala policie. Německý kancléř Olaf Scholz útok na europoslance ze své strany důrazně odsoudil. Vyjádřil rovněž znepokojení nad tím, že podobné násilné činy jsou podle něj na vzestupu a ohrožují demokracii.
4. 5. 2024Aktualizovánovčera v 21:19|