Rubrika Svět

Načítání...

Rusové opět udeřili v Charkově. Mezi řadou zraněných je i dítě

Ruský dronový útok na východoukrajinský Charkov zranil v noci na neděli pět lidí, mezi nimi jedno dítě, informovala ukrajinská Státní služba pro mimořádné situace (DSNS). Škody napáchaly trosky ruských dronů i v Dněpropetrovské oblasti, kde se nálety obešly bez zranění. Další údery z nedělního odpoledne si podle místních představitelů vyžádaly nejméně patnáct zraněných.
5. 5. 2024Aktualizovánovčera v 20:00|

Izraelská vláda zakázala televizi al-Džazíra

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě al-Džazíra v zemi. Ta krátce nato přestala být v Izraeli dostupná. Hlavní izraelský poskytovatel kabelové televize zastavil vysílání kanálu s odkazem na vládní zákaz. Policie poté podnikla razii v jeruzalémském hotelovém pokoji, který stanice používá jako svou kancelář.
5. 5. 2024Aktualizovánovčera v 17:03|

Financial Times: Rusko podle tajných služeb plánuje výbuchy či žhářství v Evropě

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč kontinentem, napsal list Financial Times (FT). Moskva podle nich začala chystat bombové nebo žhářské útoky a akce namířené proti infrastruktuře na evropském území, a to buď sama nebo prostřednictvím svých spojenců. Nebere přitom v potaz možné civilní oběti, uvedli zástupci tajných služeb.
včera|
Načítání...

„Ukrajinci poklekají jen k modlitbě.“ Ruskem napadená země slaví třetí Velikonoce za plnohodnotné války

Ukrajinští pravoslavní křesťané slaví třetí Velikonoce od začátku plnohodnotné ruské války. Prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k národu řekl, že Ukrajinci poklekají jen k modlitbě, a nikoliv před okupanty. Vyzval také, aby se lidé modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě.
včera|

Stali jsme se kolonií Západu, kritizuje EU Pošarová. Zajistila nám bezpečnost, hájí ji Dvořák s Jourovou

Česká republika se za posledních dvacet let v Evropské unii zvedla nebývalým způsobem, ať už v oblasti hospodářství, tak i prestiže, míní místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, která byla hostem pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Podle Jourové i ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) je chybou, že nevznikla solidní analýza ekonomických přínosů členství v EU pro Česko. Dvořák dále odmítl představu o Unii jako o „místu, odkud tečou peníze“ a zmínil další benefity, jako je být součástí silného demokratického bloku v době ruské agrese. Poslankyně Marie Pošarová SPD naopak hovořila o potřebě konání referenda o vystoupení z EU.
5. 5. 2024Aktualizovánovčera v 14:51|

Vláda odvolala velvyslance v Moskvě

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v diskusním pořadu televize Nova Za pět minut dvanáct ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Ministerstvo zahraničních věcí na dotaz ČTK doplnilo, že ambasador skončí ke konci května. Lipavský již dříve Pivoňkovi za jeho působení v Moskvě osobně poděkoval, doplnila diplomacie.
5. 5. 2024Aktualizovánovčera v 13:19|